ŞEHİT YARBAY SONGÜL YAKUT KÜTÜPHANESİ

Türkiye'yi bilgi kurtaracak. Peki bilgi nerede? Kitaplarda. Kitaplar nerede? Kütüphanelerde. Hep denir ya, okuyan insandan zarar gelmez diye; ne kadar doğru bir sözmüş bunu anlıyorum her geçen gün. 

Türkiye, geçen günlerde çok üzücü bir olayla sarsıldı. Şırnak, Şenoba'da terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen başarılı operasyonların bölgesinde görev yapan 13 üst düzey komutanın bindikleri helikopterin düşmesi sonucu şehit olmuştu. Her biri, hepimizin yüreğini dağladı, içimizi acıttı ve ağlattı. Ama içlerinden bir tanesi var ki, herkesi derinden yaraladı: Türkiye'nin ilk kadın komutanı olan Yarbay Songul Yakut'un şehit düşmesi.

 Hikayesi, yaşadıkları, azmi ve dik durusu hepimizi etkilemişti. Şehit Yarbay Songül Yakut'un adı yaşatılmalıydı, ölümsüzleşmesi gerekti. Daha önce ce bahsetmiştim kitap toplayıp okullara, köylere kütüphane kuran ve çocukları mutlu eden SINIRSIZLAR grubundan. İşte o grup, Güneydoğu’da görev yapan bir komutanın çağrısına cevap verdi. 

Komutan, görev yaptığı birlikteki askerlerinin boş zamanlarında kitap, güncel dergi ve benzeri yayınları arzu edenlerin verdiği birlik adresine gönderilmesi çağrısı yapmıştı sosyal medya hesabından. Bu çağrı SINIRSIZLAR grubuna ulaşmış. Komutan ile hemen irtibata geçip bu kampanyayı üstlenmek istediklerini, hatta kütüphane kurabileceklerini, ama tek bir şartlarının olduğunu söylemişler: KÜTÜPHANEYE ŞEHIT YARBAY SONGÜL YAKUT'UN ADININ VERİLMESİ.

Komutan, olur diyerek gerekli izni almak için müsaade istemiş. İşte o izin gelene kadar, SINIRSIZLAR ile sürekli beni araştık ve heyecanlarını titrek bir sesle bana anlattılar. Ben de heyecanlandım ister istemez. Türkiye'yi yasa boğan o elim kazada şehit düşen Songül Yarbay'ın adı ölümsüzleşecekti. 

Henüz izin çıkmadan yaptıkları duyuruyla takipçileri kitapları kolilemeye başlamış; hatta gönderen bile olmuş. İzmir'den bir beyfendi evindeki kütüphanesini bağışlamış Songül Yarbay için. Ekip, beni aradı ve ağlayarak gördükleri yoğun ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu ve böyle bir şeyi daha önceki kampanyalarında yaşamadığını, adeta oluk oluk kitap aktığını söyledi. Müthiş bir haz. Daha tam anlamıyla duyurulmadan dev bir kampanyaya dönüşen bir aktiviteye dönüştü. 

Twitter'da emekli bir askerin şöyle yazmıştı bununla ilgili olarak: Mehmetçik'e kitap desteğinin kütüphaneye dönüştüğü, kütüphaneye Şehit kadın subayımız Songül Yakut'un adının verildiği ülkeyiz. Bölemez kimse.

Ben de inceledim kampanyayı. Muazzam bir destek var. Herkes, gönderdiği kitap dolu kolinin resmini ekibe atıyor. Daha tam anlamıyla duyurusu yapılmadan dev bir kütüphane kampanyasına dönüştü. Sevgili Sedef Kabaş, Muazzam Muazzez adlı kitabını imzalayarak destek verdi. 

Oluk oluk, koli koli kitap akmaya başladı çağrıyı yapan o komutanın kitap istemesine. Hem de ne akma. Ben asıl kampanya duyurulunca neler olacak merak ediyorum. Herhalde koca bir tümene yetecek büyüklükte bir kütüphane olacak orada.

Heyecanla bekliyorum. 

Bu arada, Twitter'da @sinirisizlar adresine giderek kitap göndermek isterseniz eğer adresi öğrenebilirsiniz. İşte şimdi vefa zamanı.

Haydi Türkiye

Önceki ve Sonraki Yazılar