Şehit kızından en acı kare...

Şehit kızından en acı kare...

İzmir Karşıyaka'daki Alaybey Askeri Tersanesi'nde denize indirilirken havuzda yan yatan Değirmendere Römorkörü'nde şehit olan 10 askeri personelin baba ocağına ateş düştü.Kazada yaşamını yitiren sivil işçi Cafer Kırbaş'ın kızının cenazede babasının fotoğr

 10 ŞEHİDE HÜZÜNLÜ VEDA

İZMİR Karşıyaka’daki Alaybey Askeri Tersanesi’nde denize indirilirken havuzda yan yatan 'TCD Değirmendere' römorköründe şehit olan denizci 8 asker, 2 işçi için tören yapıldı. Törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katılırken, şehit yakınlarının gözyaşları yürek dağladı. Bu arada şehit düşen personelin, geminin yan yatmadan önce yalpaladığı sırada gemiyi terk etmeyip kurtarmaya çalıştıkları da ortaya çıktı.

Alaybey Askeri Tersanesi’nde dün havuzda yan yatan, Mersin bölgesinde görevli Donanmaya bağlı 'TCD Değirmendere' römorköründe 10 şehide otopsi yapıldı. Askerler Gaziantepli şehit Assubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, şehit erler Çanakkaleli Süleyman Mert Paşalı, Uşaklı Fehmi Kocaman, Ispartalı Alican Bülbül, Erzurumlu Semih Sözen, Balıkesirli Serdar Baloğlu, Samsunlu Rıdvan Çöpçü, İzmirli Yavuz Arslan, İzmirli işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer’in naaşları Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne getirildi.

TERHİSİNE 5 GÜN VARDI

Değirmendere’de şehit olan er 23 yaşındaki Yavuz Arslan’ın Bayındır İlçesi’ndeki evine ateş düştü. Terhisine sadece 5 gün kalan Şehit Arslan’ın Sadıkpaşa Mahallesi Hacı Sinan Caddesi numara 11/6’da yaşayan annesi Neşe Arı’ya, acı haber uzun süre verilemedi. İki evlilik yapan ancak şuan çocuklarıyla yaşayan 4 çocuk annesi Neşe Arı bir yakınının hasta olduğu söylenip İzmir’e getirildi ve burada acı haber verildi.

Oğlunun şehit olduğunu öğrenince sinir krizi geçiren Neşe Arı, “Oğlum bana yılbaşı hediyesi getirdi. Oğlum artık Kadifakele Şehitliği’nde bana bir saray aldı. Artık oğlum orada yatacak” diye gözyaşı döktü. Neşe Arı oğlu ile kazadan bir gün önce konuştuğunu söyleyip, “Onu bir daha göremeyeceğim” diye ağladı.

Askerler şehit Yavuz Aslan’ın tabutunun bayrağa sarıldığı sırada babası Zülfü Arslan ve yengesi Hatice Arslan tabuta kapanarak ağladı. Zülfü Aslan, “Oğlum sen nereye gittin?” diye ağıt yaktı.

Şehitlerden 21 yaşındaki Uşaklı denizci er Fehmi Kocaman’ın, Banaz İlçesi’ne bağlı Ovacık Köyü’ndeki yakınları da acı haberi alınca yıkıldı. Terhisine 30 gün kalan Kocaman’ın yakınları da gözyaşlarına boğuldu.

Erlerden Serdar Baloğlu’nun cenazesini almaya gelen babası Mehmet Baloğlu “Beş aylık askerdi. Çok üzüntülüyüm. Vatan sağ olsun” dedi.

İşçilerden 3 çocuk babası Cafer Kırbaş’ın geçmişte askerlikte gösterdiği başarılardan dolayı elde ettiği sınav avantajıyla 3 yıl önce tersanede çalışmaya başlamıştı. Diğer işçi Ercan Biçer de iki yılık evliydi ve 2 yıldır tersanede çalışıyordu.

Biçer’in eşi Serap Biçer, tabutun alınması sırasında “Sen nereye gidiyorsun? O artık melek oldu” diye ağıt yaktı.

TERSANEDE TÖREN

Şahitlerin ay- yıldızlı bayrağa sarılı naaşları saat 13.00’te yaşamlarını yitirdikleri Alaybey Askeri Tersanesi’ne tören için getirildi. Törene katılan şehit yakınları gözyaşı dökerken buradaki törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu da katıldı.

Alaybey Tersanesi’ndeki törende şehitler için saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Tersane Komutanı Kıdemli Albay Murat Öztürk, "Çok üzücü bir olay yaşadık. Meskek hayatımın son günlerinde böyle bir olayı yaşamak büyük üzüntü ve acı veriyor. Şehit personelimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Silah arkadaşlarımın ve ailelerinin acısını paylaşıyorum" dedi.

Karşıyaka Müftüsü'nün törene katılanlara dua ettirmesinin ardından aileler şehitlerinin bulunduğu tabutlara sarılırken, törene katılan askerlerin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Törenin ardından İzmir dışına gidecek şehitlerin naaşları Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı’na götürülüp, burada bekleyen askeri uçaklarla memleketlerine gönderildi.

GEMİYİ TERKETMEMİŞLER

Bir ikmal astsubay, 7 asker ile 2 sivil işçinin yaşamlarını yitirdiği facianın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Olay sırasında gemide bulunan personelin, ilk sarsıntıda iskele yönüne yatan gemiyi terk etmeyip, doğrultmak için çaba sarf ettiği, ancak 'Takarya' adı verilen takozların kaymasıyla geminin 20 saniyede, sancak yönüne devrildiği ve gemideki yangın söndürme sisteminin devreye girip, 10 personelin bulunduğu bölmeleri karbondioksite boğduğu ortaya çıktı.

Mersin bölgesinde görevli olan 'TCG Değirmendere' römorkörü, rutin bakım için geçen Kasım ayında İzmir Tersane Komutanlığı’na getirildi. Aynı dönemde, 'A6' adlı şamandıra gemisi de bakım için tersaneye geldi ve iki gemi Havuz-8’de bakıma alındı. İlk etapta su altı bakımları yapılan iki gemi, dün öğle saatlerinde denize indirilmek istendi.

'Takarya' denilen besleme takozlarıyla desteklenen ve havuzun güvertesine kaynak yapılarak sabitlenen iki geminin denize indirilmesi için gerekli önlemler alındı. Geminin bakımda olması nedeniyle ikiye ayrılan gemi personelinin olay günü görevli olanlar ve Deniz Tesfiye Fabrikası Tesfiye Atölyesi’nde çalışan iki sivil işçi suya indirildiğinde sızıntı kontrolü yapmak için gemiye girdi.

BESLEME TAKOZLARI KAYDI

Su alan havuz, deniz tabanına doğru yaklaştıkça ilk olarak 'A6' adlı şamandıra gemisi desteklerden kurtulup denize ulaştı. Çekiciler tarafından gemi havuzdan çıkartılırken iddiaya göre, bir sarsıntı yaşandı. Bu sırada, 'TCG Değirmendere' römorkörünün besleme takozları kaydı ve iskele yönüne yattı. Bu noktada, gemi personelinin 'Gemiyi terk et' sinyali doğrultusunda, dışarı çıkmaları gerekirken bunu yapmayıp balans ayarıyla gemiyi dengeye getirmeye çalıştı. Bu sırada, tersanede bulunan yaklaşık 10 kişilik Sualtı Onarım Timi (SOT) dalgıçları müdahale için hazırlık yaptı ve gemiye çıktı. Yaklaşık 20 dakika boyunca doğrultulmaya çalışan gemi, biranda büyük bir gürültüyle bu kez sancak yönüne doğru devrildi.

HER ŞEY 20 SANİYEDE OLDU


Geminin hızla devrildiği sırada, güvertesinde bulunan bazı asker ve dalgıçlar havuza düştü. Yaklaşık 20 saniyede, daha kulaç atmaya bile fırsat bulamayan 17 kişinin üzerine dev gemi devrildi. Bazıları hafif yaralı, bazılarında hayati tehlike yaratmayan kırıklar bulunan 17 kişi askerler tarafından kurtarılıp ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

YARALI ASTSUBAY ASKERLERİ İÇİN FERYAT ETTİ

Olay sırasında yaralanan bir astsubayın, kendisine müdahale edilmesine izin vermeyip, “Benim 7 askerim gemide. Beni bırakın onlara yardım edin. Onları kurtarın” diyerek feryat ettiği öğrenildi.

Yardım çığlıkları arasında yaralı dalgıçlar, kendi yaralarına aldırmadan gemiye girmek istedi. Can pazarının yaşandığı tershanede görevli komutanlar, bir yandan askerleri sakinleştirirken diğer taraftan yardım çağrısında bulundu. Tersaheneye, çok sayıda dalgıç sevk edildi.

KARBONDİOKSİT BOĞULMASI


Dalgıçların bir bölümü gemi altında araştırma yaparken, bir bölümü de geminin içinde bulunan 1 ikmal astsubay, 7 asker ve iki sivil işçiye ulaşmaya çalıştı. Geminin su alma ihtimali yüksek bölgesi olan şaft yolu ve makine dairesinde bulunan 10 kişiye ulaşmaya çalışan dalgıçlar, gemilerde bulunan Acil Yangın Söndürme Sistemi’nin devreye girdiğini belirledi.

Yangın durumunda otomatik olarak ya da elle devreye sokulan sistemin, çarpışma sırasında, oluşan basınç nedeniyle devre girip şaft yolu ile makine dairesini korbondiositle doldurduğu ileri sürüldü. Görüş mesafesinin oldukça düşük olmadığı makine dairesine giren dalgıçlar sekiz er ve iki sivilin üzerlerine bakım sırasında kullanılan malzemelerin devrildiğini gördü. 10 kişiyi, saatler süren çalışmanın ardından güçlükle çıkartabildi. Askeri savcılık sabah kadar tersanede inceleme ve soruşturmaya devam etti.


DÖRT YILLIK EŞİ BAYGINLIK GEÇİRDİ

Alaybey Askeri Tersanesi’nde iki yıldır çalıştığı öğrenilen sivil işçi 33 yaşındaki Ercan Biçer’in cenazesi, İzmir’deki askeri törenin ardından Torbalı İlçesi’ne getirildi. İlk olarak, Ertuğrul Mahallesi 3003 Sokak’taki evinin önüne getirilen Biçer, burada helallik alınlamısının ardından Şehitler Mahallesi’ndeki baba ocağına götürüldü. Biçer’in dört yıl önce yaşamını birleştirdiği eşi Serap Biçer (30), Türk bayrağına sarılı tabuta kapanıp, “Hayatım ben sensiz ne yapacağım, beni bırakıp nerelere gittin. Ben sana doyamadım” diye feryat etti, bir süre sonra acıya daha fazla dayanamayan talihsiz kadın baygınlık geçirdi, sağlık görevlileri müdahale etti. Ardından cenaze Şehitler Camii’ne getirildi. Buradaki törene, Biçer’in yakınları, Jandarma Ulaştırma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Şahin İşleyen, Kaymakam Aydın Memük ve yaklaşık bin kişi katıldı. İkindide kılınan cenaze namazının ardından Biçer, Şehitler Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi.


TERSANEDE ŞEHİT OLAN ASTSUBAYIN BABA OCAĞINA ATEŞ DÜŞTÜ

İZMİR Karşıyaka'daki Alaybey Askeri Tersanesi'nde denize indirilirken havuzda yan yatan Değirmendere Römorkörü'nde şehit olan Deniz Astsubayı Veysel Gündoğdu'nun Gaziantep'teki baba ocağına ateş düştü.

Karşıyaka'daki Alaybey Askeri Tersanesi'nde dün TCG Değirmendere Römorkörünün bakımı yapıldıktan sonra denize indirildiği sırada yan yatması sonucu 8'i asker 10 personel şehit oldu, 17 personel yaralandı. Şehitlerden Deniz Astsubayı Veysel Gündoğdu'nun Gaziantep'teki baba ocağına ise kara haber bugün ulaştı. Evli ve 1 çocuk babası astsubay Gündoğdu'nun şehit olduğu haberini alan ailesi göz yaşlarına boğuldu. Şehidin evinin bulunduğu sokağa Türk Bayrakları asılırken, şehidin babası Şahin Gündoğdu gözyaşlarına hakim olamadı. Şehidin eşi Meltem ile 6 yaşındaki kızı Damla'nın İzmir'de bulundukları öğrenildi. Şehit Veysel Gündoğdu'nun cenazesinin yarın yapılacak törenin ardından Asri Mezarlıkta defnedileceği öğrenildi.


ŞEHİT ATEŞİ GELİBOLU'YA DÜŞTÜ

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesine bağlı Evreşe Beldesi, gece yarısı gelen şehit haberiyle kahroldu. İzmir Alaybey Tersanesinde şehit düşen askerlerden terhisine 40 gün kaldığı öğrenilen er Mert Paşalı'nın Evreşe Beldesi'ndeki baba ocağına acı haberi Merkez Komutanlığı yetkilileri bildirdi.

İzmir Alaybey Askeri Tersanesi'nde meydana gelen römorkör kazasında şehit düşen 8 askerden birinin Çanakkale'nin Gelibolu İlçesine bağlı Evreşe Beldesi'nde yaşayan er Mert Paşalı olduğu belirlendi. Gelibolu Merkez Komutanlığı'ndaki askeri yetkililer saat 23.30 sıralarında Evreşe Beldesi'nde yaşayan Paşalı ailesine acı haberi bildirdi. Evreşe Beldesi'nde kahvehane işleten baba Memduh Paşalı ve anne İlknur Paşalı gelen acı haberle birlikte yıkıldı. Acı haberi duyanlar şehit evine koşup Paşalı ailesinin acısını paylaştı.

TERHİSİNE 40 GÜN KALMIŞ

Gelibolu ilçesinde şehirlerarası otobüs yazıhanelerinde çalışırken askere giden Evreşeli Mert Paşalı'nın terhisine 40 gün kaldığı öğrenildi. Acılı baba Memduh Paşalı ve anne İlknur Paşalı, çocuklarının terhisi için gün sayarken gelen şehit haberiyle adeta yıkıldı. Paşalı ailesi oğullarının cenazesini almak için İzmir'e hareket etti.

FACEBOOK'A ÖLÜNÜR DE'Yİ PAYLAŞMIŞ

Çanakkaleli şehit Mert Paşalı, sosyal paylaşım sitesi facebooktaki son paylaşımı "Arafta kaldım, ne ölüyüm ne diriyim. Ya döndür hayata güldür yüzümü, ya da bırak yanayım savur külümü" diye olurken, bir başka paylaşımında ise Aylin Aslım'ın 'Ölünür de' adlı şarkısını paylaştığı görüldü.

SAMSUN'A ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

İZMİR'in Alaybey Askeri Tersanesi'nde dün yan yatan römorkörde şehit olan 20 yaşındaki Er Rıdvan Çöpçü'nün Samsun'un Ladik İlçesi'nde yaşayan ailesine acı haber ulaştı.

İzmir Alaybey Askeri Tersanesi'nde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere Römorkörünün havuzda 'Dalış' sırasında sağ tarafa yan yatıp alabora olması sonucu şehit olan 8 askerden biri olan Er Rıdvan Çöpçü'nün Samsun'un Ladik İlçesi Yumaklı Köyü'nde yaşan ailesine acı haber verildi. 4 çocuk annesi 40 yaşındaki Sevim ile baba 54 yaşındaki Ahmet Çöpçü oğullarının ölüm haberi üzerine gözyaşlarına boğuldu. Şehidin evine Türk bayrağı asıldı. Şehidin 4 kardeşten ikincisi olduğu, aşçı olarak görev yaptığı belirtildi. 3 aylık asker olan Er Rıdvan Çöpçü'nün sivil hayatta da aşçı olarak İstanbul'da çeşitli lokantalarda çalıştığı belirtildi.

ŞEHİT HABERİYLE YIKILDILAR

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Alaybey Askeri Tersanesi'nde denize indirilirken havuzda yan yatan Değirmendere Römorkörü'nde şehit düşen erlerden 20 yaşındaki Alican Bülbül'ün, Burdur'un Karamanlı İlçesi'nde oturan ailesi, acı haberi alınca sinir krizi geçirdi.

Karamanlı Kaymakamı Uğur Akmeşe, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Başçavuş Tarran Güney ve Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özger, 'TCG Değirmendere' römorköründe şehit olan erlerden Alican Bülbül'ün şehit haberini, Karamanlı'da oturan ağabeyi polis memuru Sercan Bülbül'e verdi. Sağlık görevlilerinin de hazır bulunduğu ziyarette, Kaymakam Akmeşe, aileye oğullarının şehit olduğunu söyledi. Baba Mehmet Ali, anne Döner Bülbül ve şehidin kardeşleri, fenalık geçirdi. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Bülbül ailesini, Kaymakam Akmeşe ve beraberindekiler teselli etmeye çalıştı.

Şehit er Alican Bülbül'ün cenazesi, yarın memleketi Isparta'da öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

ACILI ANNE, "OĞLUMU KUCAĞIMA VERİN"

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Alaybey Askeri Tershane'de bakım yapıldıktan sonra denize indirilmek istenirken yan yatan "TCG Değirmendere" adlı römorkörde şehit olan askerlerden 21 yaşındaki Fehmi Kocaman'ın cenazesi, İzmir'deki törenin ardından askeri kargo uçağıyla Uşak Havaalına'na getirildi. Terhisine 45 gün kala yaşanan faciada hayatını kaybeden Kocaman'ın cenazesi askerlerin omzunda uçaktan indirilirken acılı anne Hülya Kocaman, "Oğlumu kucağıma verin" diye gözyaşı döktü. Cenaze aracına konulan Türk bayrağına sarılı tabut, Banaz İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'ndeki baba evinin önüne getirildi. Mustafa Kocaman ile Hülya Kocaman çiftinin dört çocuğundan en küçüğü olan şehit Fehmi Kocaman için helallik alındı, dualar okundu. Ardından, cenaze köy meydanına getirildi. Buradaki törene, Vali Mehmet Ufuk Erden, İl Jandarma Komutanı Albay Fuat Kömürcü, belediye başkanları, şehidin yakınları ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cenaze namazının kılınmasının ardından şehit Kocaman, omuzlarda taşındığı köy mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.


ŞEHİT ER BÜLBÜL'ÜN CENAZESİ MEMLEKETİNE GETİRİLDİ


İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki, Alaybey Askeri Tersanesi'nde denize indirilirken havuzda yan yatan Değirmendere Römorkörü'nde şehit düşen erlerden 20 yaşındaki Alican Bülbül'ün cenazesi, düzenlenen askeri törenin ardından memleketi Isparta'ya getirildi. Süleyman Demirel Havalimanı'na getirilen Bülbül'ün bayrağa sarılı tabutu, cenaze aracıyla Isparta Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Şehit er Bülbül'ün yakınları, hastanede tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Alican Bülbül'ün cenazesi, yarın öğlen kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.


ŞEHİDİN CENAZESİ SAMSUN'A GELDİ

İzmir'deki Alaybey Tersanesi’nde TCG Değirmendere römorkörünün havuz onarımı sırasında yan yatması sonucu şehit düşen Er Rıdvan Çöpçü’nün cenazesinin Samsun Çarşamba Havalimanına gelmesini bekleyen annesi Sevim Çöpçü fenalık geçirdi. Acılı anneye 112 ekipleri müdahale etti. Şehit Er Çöpçü'nün cenazesini taşıyan askeri uçak, saat 17.50'de Samsun Çarşamba Havalimanı’na indi. Şehidin Türk Bayrağına sarılı tabutunun uçaktan indirilmesi sırasında anne Sevim Çöpçü, baba Ahmet Çöpçü, şehidin kardeşleri ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Şehidin tabutunun cenaze aracına konulması sırasında anne Sevim Çöpçü, "Ne olur beni oğlumun yanına koyun" diyerek ağladı. Şehit askerin cenazesi Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait cenaze aracına konularak, Ladik İlçesi’ne götürüldü. Şehit Er Çöpçü için Çarşamba Havalimanında düzenlenen karşılama törenine Vali Yardımcıları Haluk Şimşek ile Mehmet Ali Karatekeli, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, askeri personel ve şehidin yakınları katıldı.

Şehit Er Çöpçü için yarın ilk olarak Ladik Kaymakamlığı önünde tören düzenleneceği ardından cenazenin baba ocağı olan Yumaklı Köyü'nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrasında toprağa verileceği belirtildi.

20 GÜN ÖNCE İZİNDEN DÖNMÜŞTÜ

Şehit Er Rıdvan Çöpçü’nün Ladik İlçesi Yumaklı Köyü’ndeki yakınları şehit haberinin ardından yasa boğuldu. Şehidin baba evine yakınları taziye ziyaretinde bulundu. Şehidin eniştesi Mehmet Özay, yeğeninin izne geldiğini 20 gün önce de geri döndüğünü belirterek, “Böyle bir kaza sonucu şehit haberini aldık. Acımız büyük” dedi. Şehidin halası Gülselen Pars ise yeğeninin çok iyi niyetli, temiz kalpli bir insan olduğunu belirterek "Vatan sağ olsun. Ne diyelim. Şehit haberini alınca şok olduk. Daha yeni izne gelmişti" diye konuştu.

dha/dea