Savcıdan; Güvenliği Abartmışlar

Savcıdan; Güvenliği Abartmışlar

Meslek örgütlerinin tepkisini çeken "Gazetecilere 7. Kat Gözaltısı" uygulamasıyla ilgili olarak söz konusu talimatı verdiği belirtilen Başsavcı vekili Oktay Erdoğan'dan bugün bir açıklama geldi

İSTANBUL- Gazetecileri koruması aracılığıyla odasına davet eden Başsavcıvekili Erdoğan, "O sadece ziyaretçi giriş-çıkış defteri. Genel uygulama" dedi.
 
"GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ABARTMIŞ"
Gazetecilerin "Bize ait açılmış bir giriş-çıkış dosyası var ama" hatırlatması üzerine Erdoğan, "Onu arkadaşlar (güvenlik görevlileri) yanlış anlamışlar, abartmışlar" diye konuştu. Erdoğan, gazetecilerin "Sizin haberiniz olmadan böyle bir uygulama yapılabilir mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
 
Erdoğan ile görüşen haberciler, Erdoğan'ın masasına, gazetecilerin görevini tanımlayan Anayasa'nın 28. Maddesi'nin yazılı olduğu bir metin bıraktı. 
 
"HABERCİLİK FAALİYETİMİZİN ENGELLENMESİDİR"
Öte yandan Oktay Erdoğan'ın sohbet toplantısı şeklinde gelişen bu açıklamasının öncesinde uygulamanın muhatapları adliye muhabirleri ve arkadaşları da bir açıklama yaptı, uygulama protesto edildi. 
 
Çağlayan'daki Adalet Sarayı önünde bir araya gelen gazeteciler basın açıklaması yaptı.  Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelen ''Adliye Muhabirleri'' adına bir açıklama yapan Radikal Gazetesi muhabiri Fatih Yağmur, muhabirler olarak defalarca burada yapılan basın açıklamalarını haber yaptıklarını ve ''Ergenekon, Balyoz, Şike'' gibi önemli davalarla, soruşturmaların da adliye muhabirleri tarafından kamuoyuna aktarıldığını hatırlattı.
 
''Ancak bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde haber alma özgürlüğümüz kısıtlandığı için adliye muhabirleri olarak ilk kez bir basın açıklaması yapıyoruz'' diyen Yağmur, gündem belirleyen soruşturmaların yapıldığı adliyede habercilik faaliyetlerinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın TMK'nın 10. maddesiyle görevli başsavcıvekili atanmasının ardından günden güne kısıtlanmaya başladığını belirtti.
 
Yağmur, şöyle devam etti: ''Savcı Erdoğan, yapılan soruşturmalarla ilgili kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına sorulan sorularımızı yanıtsız bırakmakla kalmayıp, bizlere 'gidin başka bir iş yapın' diyerek, halkın haber alma hakkını da yok saymıştır. Gelinen süreçte ise Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, 7. katta bulunan TMK savcılarının basın mensuplarıyla görüşmelerini kayıt altına aldırdı. Adeta fişleme yöntemi gelişirdi. Erdoğan, savcılarla görüşme yapmak isteyen arkadaşlarımızın kişisel bilgilerinin de kayıt altına alınması talimatını verdi. 
 
Verilen talimatla kayıt defterine gazetecinin ismi, TC kimlik numarası, çalıştığı kurum, görüştüğü savcı ve görüştüğü sürenin yazılacağı 'fiş' dosyasına kayıt yaptırmadan gazetecilerin, savcılarla görüşme yapmasına izin verilmemektedir.''
 
 
"ANAYASA'NIN 28. MADDESİNE AYKIRILIKTIR"
Söz konusu uygulamanın Anayasa'nın 28. Maddesi'ne aykırı bir uygulama olduğunu ve bir an önce son bulması gerektiğini belirten Yağmur, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu da (HSYK) bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
 
 
NE OLMUŞTU?
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 7. katında, TMK 10. Madde ile görevli özel yetkili savcılar ile bazı hakimlerin görev yaptığı bölüme giden ve buradaki savcı-hakimlerle görüşmek isteyen gazetecilerin, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın emri doğrultusunda, güvenlik görevlilerince bilgilerinin alındığı ortaya çıkmıştı.
 
Adliyede görev yapan ve 7. kata çıkan her kurumdan gazetecinin, orada bulunan güvenlik görevlilerince hazırlanan bir dosyaya isimlerinin ve kimlik bilgilerinin kaydedildiği belirtilirken, gazetecilere kiminle görüşmek istediği ve kimden randevu aldığının sorulduğu, tutulan dosyaya da ''gazetecinin adı, soyadı'', ''hangi kurumda çalıştığı'', ''TC kimlik numarası'', ''görüşme tarihi ve saati'', ''içeride ne kadar süre kaldığı'' ve ''telefon numarası'' kayıtlarının aktarıldığı belirtiliyor.