SARAYI YIKACAK HABER MOSKOVA'DAN GELDİ

SARAYI YIKACAK HABER MOSKOVA'DAN GELDİ

Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Suriye'yi Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, politika olarak Rusya'yı izole etmek gibi bir yaklaşımlarının bulunmadığını söyledi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİLER

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya'nın başkenti Moskova'daki temasları çerçevesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Lavrov ile çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Kerry, bugünkü görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye, Ukrayna ve terörle mücadele konularının ele alındığını ifade etti.

Kerry, "Moskova'nın, gerçek düşman IŞİD'le savaşması durumunda ABD, IŞİD'le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır" diye konuştu.

Bazı Rus hava saldırılarının, IŞİD yerine Suriye'deki ılımlı muhalifleri vurduğu yönündeki endişelerini açık olarak dile getirdiğini bildiren Kerry, Putin'in bu hususlara yaklaşımda olumlu bir çerçeve çizdiğini dile getirdi.

Kerry, IŞİD'in artık bölgenin tümüne bir tehdit haline geldiğini söyleyerek, Suriye'deki tansiyon düşmeden IŞİD'in yok edilemeyeceği hususunda iki ülkenin de aynı şekilde düşündüğünü vurguladı.

Suriye'deki sorunların çözümü ve IŞİD'le mücadele noktasında siyasi süreçlerin çok önemli olduğunu belirten Kerry, Suriye muhalefetinin çözüm için bir araya geldiği toplantıların önemine işaret etti.

Kerry, cuma günü New York'ta Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleriyle bir araya geleceklerini hatırlatarak, akabinde Viyana'da başlayan müzakere sürecinin bir BM karar tasarısına ve ondan sonra da bir ateşkese dönüşmesini umduklarını kaydetti.

ABD'nin ve partnerlerinin Suriye'de bir rejim değişikliği peşinde olmadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, "Biz, Esed'in Suriye'yi artık yönetebileceğine inanmadığımızı dile getirdik. Ancak bugün Esed'le ilgili hemen ne yapabileceğimizi değil, siyasi süreci öncelikli olarak görüştük. Suriyeliler, ülkelerinin geleceği hakkında karar verecektir. Bizim inandığımız şey, kimsenin bir diktatör ile teröristler arasında seçim yapmaya zorlanamayacağıdır" değerlendirmesinde bulundu.

'SURİYE'Yİ RUSYA İLE AYNI GÖRÜYORUZ'

"Suriye'yi, Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz" diyen Kerry, Washington ile Moskova'nın aynı tehdidin farkında olduğunu belirtti.

Kerry, bölünmemiş, bütün ve IŞİD tehdidinin olmadığı bir Suriye'nin geleceğine inandıklarını anlatarak, Moskova yönetimi ile birçok noktada ortak bir yaklaşıma sahip olduklarını kaydetti.

"Esed hakkındaki farklılıkları şimdilik öteleme yönündeki kararınızı biliyoruz. Buna karşılık geçtiğimiz hafta toplanan Suriye muhalefetinin, siyasi geçiş süreci başladığında Esed'in gitmesi gerektiği şeklindeki yaklaşımı var. Bunun, süreci en başında tıkayacağını düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Kerry, şunları söyledi:

"Söz konusu toplantılara ev sahipliği yapan ve bunlara katılan Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleri için mesele bir başlangıç noktası meselesi değildir. Cenova müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen insanlar için siyasi geçiş sürecinin önümüzdeki 6 aylık süre içinde hayata geçirilmesi önemlidir ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun da onayladığı doğru hedef budur."

RUSYA'NIN HAVA SALDIRILARIYLA İLGİLİ SORUYU YANITLAMADI

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "BM İnsani Yardım Koordinasyon Komitesi, Rusya'nın artan hava saldırılarından dolayı Suriye'nin kuzeyindeki insani krizin büyüdüğünü, saldırılarda sivillerin öldüğünü ve bunun da krizi derinleştirdiğini açıklamıştı. Bununla ilgili cevabınız ne olurdu?" sorusunu ise yanıtlamadı.

Kaynak:Haber Kaynağı