SANSÜRDE 2. DALGA OPERASYONU BAŞLADI

SANSÜRDE 2. DALGA OPERASYONU BAŞLADI

Doğan Grubu ve Cumhuriyet’e açılan davalarla başlatılan korku, sindirme, sansür ve susturma dalgası genişliyor.

7 Haziran seçimlerinde iktidardan düşen AKP'yi yeniden iktidara taşımak için herşey yapılıyor. Bir yandan terör şiddeti artıyor, sandıklar taşınırken diğer yandan muhalif medyaya baskı ve sansür artıyor. Gazetecileronline sitesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP’ye seçim kazandırmaya dönük kaos planıyla, Bugün gazetesi, Kanaltürk TV, Nokta dergisine yapılan baskınlar, Sözcü'ye yargı yoluyla yapılan baskılar, Doğan Grubu ve Cumhuriyet’e açılan davalarla başlatılan korku, sindirme, sansür ve susturma dalgası genişliyor.

TWITER'E DE SANSÜR

Cumhuriyet’in sansür uyguladığını duyurduğu Uydunet üç kanalı susturdu. Devlete ait iletişim şirketleri, sosyal paylaşım ağlarından Twitter’a da sansür başlattı.

Durdurulan TIR’larla ilgili haberleri nedeniyle ağır baskıya uğrayan Cumhuriyet, Türk Telekom’a bağlı TTNet, devlete ait şirketler PTT Cell ve Uydunet’in, abonelerinin gazetenin internet sitesine erişimini yasalara aykırı olarak engellediğini duyurmuştu. İki şirket ise böyle bir erişim uygulamadıklarını ileri sürmüştü.

ÜÇ MUHALİF KANAL DAHA

Uydunet, anayasal suç olan girişiminin ardından muhalif kanallar Bugün TV, Samanyolu Haber, Mehtap TV kanallarını kablo televizyon platformundan çıkardı. Bu kanalları artık kablo TV aboneleri izleyemiyor. 

CEMAATE YAKIN KANALLAR GEREKÇESİZ ÇIKARILDI

Uydunet sansürü daha da genişleterek, kendisine bağlı ikinci televizyon yayın platformu olan Tivibu’da da başlattı. Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Tivibu’nun; Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV kanallarını gerekçesiz olarak platformdan çıkardığını duyurdu. Toros, uygulamanın önceki akşamdan itibaren başladığını söyledi.

TARIK TOROS'UN YAZISI

Toros, Bugün gazetesindeki köşesinde dün yayınlanan “Ve karartma başladı” başlıklı yazısında şunları anlattı:

“10 sene önce, bu iktidar döneminde, Türk Telekom’un yüzde 55’i Suudi Öger Grubu’na satılmıştı. Dev şirketin yüzde 30’u Hazine’de, yüzde 15’i ise halka açık. Bakmayın bu tabloya… Telekom’u bu iktidar tarafından atanan isimler yönetiyor. Yönetim kurulundaki şu isimler tanıdık gelecektir:

YANDAŞLARA PAYLAŞTIRILIYOR

Abdullah Tivnikli, Fahri Kasırga, İbrahim Eren, Yiğit Bulut. Kamu mülkleri kimsenin babasının malı değil, bu halkın. Maalesef iktidar, kamu imkânlarını tümüyle yandaşlara paylaştırıyor. Şimdi de bir kamu yayın platformu, iktidarın istemediği kanalları kapının önüne koyuyor. Daha iyisini yapıp rekabet edemeyince. Rakibinin ayağına sıkmak bir zavallılığın, acizliğin sonucudur. Bu ancak, saklayacak bir şeyi olanların yöntemidir... Ey seyirci; 2 milyona yakın abonesine sormadan, onların tercihlerini hiçe sayarak bu kararı alan Tivibu yönetimine tepkisiz kalma!..”

CHP’li Eren Erdem de Twitter’da olaya tepki gösterdi. Erdem, “Korku dağları sarmış. Anlaşılan o ki, AKP tüm stratejisini ‘yok etme’ üzerine kurmuş. Bunun adı sansürdür. Gerçekleşmesi halinde siyasi tarihimize geçer” diye yazdı.

“BURASI TÜRKİYE” SANSÜRÜ

Devletin internet ve kablo TV hizmet sağlayıcısı şirketi Uydunet’in şimdi de mahkeme kararı olduğu iddiasıyla Twitter’a sansür uyguladığı kaydedildi. Cumhuriyet’i arayan Uydunet kullanıcıları yaklaşık bir aydır Twitter’a giremediğini belirtti. Kullanıcılar, DNS ayarlarını değiştirmeden Twitter’a ulaşmakta zorluk çektiklerini söyledi.

MAHKEME KARARI SÖYLENTİSİ

Diğer internet sağlayıcı şirketlerin internet servisini kullanan kişilerin Twitter’a girmekte bir sorun yaşamamasına rağmen, Uydunet’in erişim yasağı tepki çekerken, Uydunet müşteri hizmetleri yetkilileri sistemlerinde “mahkeme kararı” tarafından engellendiğine dair bilgi olduğunu savundu. Mahkeme kararını istediğimizde de kendilerinin mahkeme kararını görmediğini sadece sistemde bu bilginin yer aldığını iddia etti. Şirketin üst düzey yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

MAHKEME KARARI GELMEDİ

Erişim Sağlayıcıları Birliği yetkileri ise “Uzun süredir bize mahkeme kararı gelmedi. Mahkeme kararı geldiğinde tüm erişim sağlayıcılarının erişimi engellemesi gerekiyor. Tek bir şirket adına engelleme yapılmıyor. Vatandaş hak ihlali gördüğü paylaşımları şikâyet ediyor, mahkeme Twitter’dan kaldırılmasını istiyor. Eğer Twitter kaldırmazsa komple erişimi yasaklıyor. Bu durumda da hemen itiraz edilip, genelde sorun çözülerek erişim sağlanıyor” dedi.

TÜRK TELEKOM: ÖYLE BİR UYGULAMA YOK

Türk Telekom Çekirdek ve Taşıyıcı Şebeke Direktör Yusuf Kıraç ise “Türk Telekom’da böyle bir uygulama yok şu an. Öyle bir karar da yok. Olsa zaten tüm erişim sağlayıcı şirketlerin bu kararı uygulaması gerekir” diye konuştu.

ENGELLEME HUKUKA AYKIRI, DERHAL KALDIRMALI

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz “Ortada Twitter’a topyekün erişim engellemeyi gerektirecek bir karar yok. Olsa zaten bütün ISS’leri kapsar, sadece Uydunet’i değil. Uydunet hukuka aykırı olarak bir engelleme yapıyor ve derhal kaldırmalı” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı