Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Resmi Gazetede Yayımlandı

Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Resmi Gazetede Yayımlandı

Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Resmi Gazetede Yayımlandı

Seçim günü oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce, çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesine ve saklanabilmesine olanak sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sisteminin (SSPS) Kullanım Usul ve Esaslarını Kapsayan Genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan Yüksek Seçim Kurulu Kararı'nda, 30 Mart 2014 pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde il-ilçe seçim kurullarından Yüksek Seçim Kurulu'na elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarını talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı izleyebilme ve bu hizmetten yararlanabilme usul ve esasların belirlenmesi amacıyla oluşturulan komisyonun çalışmalarını tamamladığı belirtildi.

Buna göre, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un ek 9. maddesi kapsamında, seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce (SKGM), çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesine ve saklanabilmesine olanak sağlayan SSPS'nin kullanım usul ve esasları düzenlendi. Bu nedenle; konuya ilişkin olarak komisyonca hazırlanan SSPS Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge'nin (SEÇSİS-SSPS) yürürlüğe konulması uygun bulundu.

Ayrıca bu genelge seçime katılacak siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderildi.

Genelge

SSPS Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge, seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne (çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine olanak sağlayan, SSPS'nin kullanım usul ve esaslarını kapsıyor.

Genelgenin hükümleri, şöyle açıklandı:

"Seçim günü SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza tek başına kanıt oluşturacak bir niteliğe sahip değildir.

SSPS ile elde edilen sandık sonuçları ve imzalı sandık sonuç tutanakları, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemez ve kamuoyuna açıklanamaz.

SSPS hizmetine web sitesi ve web servis aracılığıyla her sistemin kendi kullanıcısı vasıtasıyla erişilir.

Siyasi parti, web sitesi ile hem sandık sonuçlarına hem de imzalı sandık sonuç tutanaklarına erişim sağlayabilir.

Seçim günü siyasi partiler, sandık sonuçlarını SSPS web sitesi ve SSPS web servis kullanıcısı aracılığıyla sistemlerine kaydetme olanağına sahiptir. Ayrıca taranan imzalı sandık sonuç tutanaklarına FTP yöntemi ile SKGM'ce belirlenecek adresten ayrı bir kullanıcı adı ve parola ile bağlanarak veya talep eden siyasi partiler tarafından temin edilecek kullanılmamış, 3 adet asgari 1 TB'lık data taşıma kapasitesine sahip harici depolama ünitesi (USB 3.0 hard disk) en geç 28 Mart 2014 saat 17.00'ye kadar SKGM'ye teslim etmeleri halinde, seçim sonrası SKGM'den alabilirler. Kaydetme sonrası verilerin gizliliği ve güvenliğinden siyasi partiler sorumludur."

Sorumluluklar

Siyasi partilerin SSPS web sitesi ve web servisinden faydalanabilmeleri için, seçime katılan siyasi partiler arasında yer almak, SKGM'den yazılı istemde bulunmak, siyasi partiler bilişim altyapılarını hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almak, gibi şartlar aranıyor.

Siyasi parti genel merkezleri, SSPS web sitesini kullanacak en çok 10 kullanıcı belirleyebilecek. Bu 10 kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile SKGM'ye bildirilecek.

Sandık sonuçları ve imzalı sandık sonuç tutanakların saklanması ve görüntülenmesi

Seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSİS'e çevrim-içi girilen sandık sonuçları veri olarak, SSPS ile siyasi partilere aktarılacak. Siyasi partiler, seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca tarayıcı marifetiyle SEÇSİS'e aktarılan imzalı sandık sonuç tutanaklarına, SSPS ile erişecek.

Sandık sonuçlarına web sitesi veya web servisi aracılığıyla erişim ve daha sonrasında görüntüleme ve saklama işlemlerine, saat 17.00'den sonra başlanacak. İmzalı sandık sonuç tutanaklarının web sitesinden görüntüleme ve saklama işlemlerine, saat 17.00'den sonra başlanacak. Sandık sonuçları; sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve aynı formatta saklanabilecek. SSPS web sitesi kullanıcısı, görüntülenen sandık sonuçlarını EXCEL ya da CSV formatında bilgisayarına kaydedebilecek.

SSPS hizmeti, kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de ilan edildiği tarihte son bulacak.

(hurriyet)