SAMSUNG DAN ŞARJ ATAĞI

SAMSUNG DAN ŞARJ ATAĞI

Mesela Samsung, LCD monitörlerinin ayak kısmına kablosuz şarj modülü ekleme kararı aldı.

 

SAMSUNG'DAN KABLOSUZ ŞARJ YAPABİLEN MONİTÖR

LCD monitörler sürekli inceliyor ve genişlikleri artıyor. Son zamanlarda içe doğru kavisli seçenekler de görmeye başladık. Bu alanda öncü firmalardan biri olan Samsung, Ikea’nın kablosuz şarj destekli yeni lambalarını görmüş olacak ki gelecek nesil LCD monitörlerinin ayak kısmına kablosuz şarj modülü ekleme kararı aldı.

40- 50 DOLARDAN KURTULUNUYOR

Yeni ilan edilen SE370 serisi 23.7 ve 27 inç Samsung monitörlerde yer alan ayak kısmı Qi standardıyla uyumlu olan kablosuz şarj modülü içeriyor. Elbette bunları ayrı olarak alıp ayak üstüne yerleştirmek mümkün ama Samsung’un sektördeki diğer firmalara da öncülük edip yeni bir akım başlattığı ortada. Samsung Galaxy S6 ile birlikte kullanılması önerilen yeni sistem sayesinde ayrı bir modüle 40-50 dolar ödemek gerekmiyor. Arka kapağı açılamayan Galaxy S6’da hem Qi, hem de PMA standardına uygun kablosuz şarj desteği var. PLS panel içeren bu seride parlaklık 300 kandela ve görüş açıları 178 derece. Full HD olan paneller aynı zamanda AMD FreeSync ile oyuncuları memnun ediyor.

 

samsung-lcd.jpg

 

SON DERECE UFAK AMA LENSİ DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR

Akıllı telefonların kameraları bu derece başarılı hale gelmişken GoPro gibi macera odaklılara özel geliştirilen kameraların satış rekorları kırmasından ilham alan Z Camera firması, E1 adını verdiği dünyanın en ufak lensi değiştirilebilir 4K dijital fotoğraf makinesini sunmaya hazırlanıyor. 2013’de kurulan firma, Panasonic ve Olympus’un geliştirdiği MFT (Micro 4/3) teknolojisini esas alan E1 modeli için destek arıyor. 4K Ulta HD kalitesinde video kayıt iddiası olan E1 bu sayede çok sayıda kullanıcının ilgi alanına girebilir. GoPro Hero 4 Silver gibi Ambarella A9 işlemci içeren E1, 4096 x 2160 pikselde 24 fps, 3840 x 2160 pikselde 30 fps elde edebiliyor. H.264 formatlı kayıt yapan kameranın Bluetooth 4.0 ve Wi-Fi bağlantıları var. GoPro’ya kıyasla üstünlüğü Olympus, Panasonic, Leica, Sigma imzalı uyumlu lenslerle kullanılabilmesi. 2200 mAh değiştirilebilir batarya ve tripod deliği içeren E1, Wi-Fi açıkken 45 dakika 4K çekim yapabiliyor. Wi-Fi kapanırsa süre 80 dakika. microSD kartlara 128 GB’a kadar destek veriyor ve batarya dahil 209 gram geliyor. 2.5 inç ekran sadece 320 x 240 piksel.camera.jpg

 

 

VE KARŞINIZDA CASPER VİA V9

Yerli akıllı telefon üreticilerimizden Casper, VIA ailesine kattığı V6 ve V6x modelleriyle sektöre yeni bir soluk getirmişti. Hatta beğenimizi kazanan Casper VIA V6x’in incelemesini yaptığımızda geleceğine dair umut vermişti VİA ailesi için. Casper bu alanda başarılı adımlar atmaya devam ediyor ve VIA ailesine son olarak amiral gemisi konumundaki V9 katıldı. Casper VIA V9 daha ilk andan itibaren bizden geçer notu almayı başaran bir akıllı telefon oldu. Öncelikle telefonun fiyat olarak 1150 TL seviyelerinde bulunması, gerçekten “ince” denebilecek bir kasasının olması, ekran kalitesi ve sunduğu yenilikçi özellikler (örneğin; LED flaşlı ön kamera gibi) son derece dikkat çekmeyi başarıyor. Biz Casper VIA V9’u oldukça başarılı bulduk. Sizlerin de aynı fikri paylaşacağını düşünüyoruz.

IMG_4882

Casper VIA V9 zengin bir kutu içeriğine sahip. Hatta biz öncelikle telefonun renk seçeneklerinden başlayalım. İncelememizdeki model titanyum grisi. Alışılmış grilerden biraz daha koyu. Açıkçası siyah ile mükemmel bir uyum sağlıyor. Diğer renk seçenekleri arasında son zamanlarda artık her üreticiden gelen altın sarısı var. Bir diğeri de su yeşili. Su yeşili gerçekten iddialı bir renk olmuş. Kutudan gelen aksesuarlar tüm renk seçenekleri için beyaz olarak sunuluyor. Kulaklık, adaptör ve USB kablosunun tümü beyaz. SIM tepsisi gövde içinde olduğu için bir adaptör yardımı ile açılıyor ve adaptör kutu içine dahil edilmiş durumda. Ayrıca telefon Micro SIM destekliyor ancak kutu içinde Nano SIM’i Micro SIM’e dönüştüren bir çevirici de dahil edilmiş. Bu da ilginç bir detay. Bir diğer önemli nokta ise ekran koruyucu filmin kutu içeriğine dahil edilmesi oldu.

IMG_4883

Casper VIA V9, 141 x 71.2 x 6.4 mm boyutlara sahip. 124 gramlık ağırlığı bu seviyedeki birçok telefon ile benzer düzeyde. 6.4 mm’lik kalınlık bir kurşun kalemden daha ince ve gerçekten beğeninizi kazanacağını düşünüyoruz. Gövdenin alüminyum olması da önemli bir nokta. Zira rengin telefonun üzerinde daha gerçekçi durmasını sağlıyor. Telefon 5.0 inç büyüklüğünde ve 1280 x 720 piksel bir ekrana sahip. Fiyatın çok yükselmemesi için ekran optimum düzeyde tutulmuş. Bunun dışında köşeli hatları seviyorsanız Casper VIA V9’un şansının yükseleceğini söyleyelim. Android’le ilişkili kontrol düğmeleri ekranın içine gömülmüş durumda. Ayrıca ön kameranın LED flaşı da buradan biraz belli oluyor.

IMG_4884

Casper VIA V9’un tasarımı oval ve keskin hatlar arasında gidip geliyor. Sağ ve sol kenarlar ovalleştirilmişken üst ve alt kenarlar keskin hatlara sahip. Telefonun logosu arka yüzeyin sadeliğini bozmayacak büyüklükte bulunuyor. Ayrıca kaliteli şekilde işlenmiş. Arka kapak açılamadığı için IMEI numarası da bu bölgede yer alıyor. Alt taraflara doğru -tabii biz bulanıklaştırdık- görebilirsiniz. Teknik özelliklere gelelim:

  •  MediaTek MT6752M (1.5 GHz) işlemci
  • 2 GB sistem belleği
  • 16 GB depolama
  • 5.0 inç AMOLED (1280 x 720) IPS ekran
  • Gorilla Glass 3 ekran kaplaması
  • 4G ağ iletişimi
  • 13.0 MP arka, 5.0 MP ön kamera
  • Işık, hareket, yakınlık, ivmeölçer, yerçekimi, manyetik, basınç sensörü
  • Bluetooth 4.0
  • 802.11n kablosuz ağ
  • Micro SD kart desteği
  • 2500 mAh pil
  • 141 x 71 x 6.4 mm boyutlar
  • 124 gram ağırlık

IMG_4885

Telefonda tercih edilen MediaTek MT6752M işlemci 1.5 GHz hızında görev yapıyor ve dört çekirdekli. Günümüzde fiyat / performans dengesini en iyi şekilde kuran işlemcilerden biri olduğunu söyleyebiliriz. 2 GB bellek miktarı ise ne az ne de fazla. 16 GB depolama alanının olması güzel ve daha da güzeli, telefonun kasasının kapalı olmasına rağmen 64 GB’a kadar Micro SD kart desteği sunması. Bunun için kutudan gelen SIM tepsisi çıkartma iğnesini kullanarak ikinci bir tepsi olan Micro SD tepsisine kart yerleştirmek gerekiyor. Ekran bizi en çok etkileyen yönlerden biri oldu. Çözünürlük değeri olan 1280 x 720 günümüzün standartlarında. IPS tercih edilmesi önemli bir avantaj ancak asıl fark yaratan yön AMOLED tercih edilmesi oldu. AMOLED ekranda siyah ve beyaz arasındaki adım sayısı kat be kat artıyor ve panel bazlı yerine piksel bazlı aydınlatma yapılıyor. Böylece çok daha gerçekçi ve canlı görüntüler ortaya çıkıyor. Telefonun 4G desteği sunması geleceğe yönelik bir özellik. 2500 mAh pil de bir gün boyunca yoğun bir kullanımı çıkartabiliyor.

IMG_4891

Arka tarafta 13.0 MP çözünürlükte bir kamera bulunuyor. 13.0 MP değeri artık günümüz için standart hale geldi. Kamera bir LED flaş ile destekleniyor. Ayrıca bu bölgede ses yalıtımı için görev yapan bir mikrofon da yerini almış durumda. Bu mikrofon ayrıca video çekme durumunda ana mikrofon olarak görev yapıyor ve karşınızdakilerin sesinin daha rahat bir şekilde alınmasını sağlıyor. Diğer birçok telefonda olduğu gibi kameranın gövdeden küçük bir çıkıntısı var. Bu nedenle telefonu düz bir zemine koyduğunuzda arkası tam olarak yere basmıyor. Ayrıca masaya temas eden bölgelerden birisi kameranın camı olacağı için dikkatli kullanmanızda fayda var.

IMG_4892

Kulaklık girişi için seçilen yer üst taraf. Doğru bir tercih olmuş. 3.5 mm’lik bu girişten yola çıkarak telefonun gerçekten ince olduğunu siz de görebilirsiniz. Dikkatle baktığınızda telefonun ekranının sanki sonradan üzerine konmuş gibi olduğunu görebilirsiniz. Yani ekranın cam tarafı gövde dışında duruyor. Bu nedenle kullanırken biraz daha dikkat göstermek faydanıza.

IMG_4893

Alt tarafa baktığımızda konuşmalar sırasında görev yapan asıl mikrofonu görüyoruz. Tek bir tane hoparlöre yer veriliyor ve ses çıkışı yeterli düzeyde. Hatta ortalamanın üzerinde bir ses kalitesi mevcut. Genelde ince ürünlerde hacim darlığı ve diğer akustik nedenlerden ötürü ses performansı çok iyi olmayabiliyor ancak Casper, VIA V9’da durumun üstesinden gelmiş. USB girişi de cihazın altında en sağda görünen kısım. USB 2.0 standardında bağlantı kuruluyor. OTG desteğine yer verilmiyor.

IMG_4894

Casper VIA V9’da 5.0 MP çözünürlükte ön kamera bulunuyor. Ön kameranın flaşlı olması sizi düşük ışık koşullarında arka kameradan kurtarıyor. Değinmek istediğimiz bir diğer nokta ise kameranın 87 derece görüş açısına sahip olması. Böylece selfie çubuklarına ihtiyaç duymadan 4-5 kişiyi kapsayacak bir selfie çekebilmeniz mümkün. Kameranın ayrıca rotüs, yüz güzelliği ve yüz inceltme gibi güzel çekim sonrası efektleri de var.

IMG_4898

Casper VIA V9’daki SIM yuvası Micro SIM standardında ve üst tarafta bulunuyor. Micro SD kart yuvası ise cihazın orta tarafına doğru sunuluyor. Eliniz telefonu kavradığında işaret parmağı hizasına gelen tuş ise güç / uyku tuşu. Ses seviyesi ayarı ise diğer kenarda bulunuyor.

IMG_4899

Casper VIA V9, Android 5.1 işletim sistemine sahip. Bu açıdan günümüzün en günceli olduğu kesin. Öte yandan yalın bir işletim sistemi var ve çok fazla gereksiz uygulamalar sürüsü yok. Telefonu elinize alır almaz ekran kalitesi size göz kırpmaya başlayacak. AMOLED ekran gerçekten de ayırt edici bir yön ve görüntü kalitesinin dışında yüzde 17 daha az güç tüketerek de önemli bir açığı kapatıyor. Biliyorsunuz günümüzde akıllı telefonların pilini en çok tüketen bileşenleri ekranlar ve Casper’i bu doğru seçimi için tebrik etmek gerekiyor.

IMG_4901

Casper VIA V9 günümüzün en iyi akıllı telefonlarından biri. İşletim sistemi, donanım ve tasarım üçlüsü olarak bakıldığında mükemmel bir denge kuruyor. Üstelik bunu günümüzün 2000 – 3000 TL arasında gezinen telefonları karşısında çok daha makul bir fiyatla sağlıyor. Eğer bütçeniz bu seviyelerdeyse karşınıza  Casper VIA V9’dan daha iyi bir seçeneğin çıkması zor görünüyor.

 

kaynak ; pcnet/derleme

Kaynak:Haber Kaynağı