Saman altın oldu, üç inek açlıktan öldü!

Saman altın oldu, üç inek açlıktan öldü!

Saman altın oldu, üç inek açlıktan öldü!Ot ve saman ithal eden Türkiye'de gazi maaşı üç ineğini yaşatmaya yetmedi.

Saman altın oldu, üç inek açlıktan öldü!
Ot ve saman ithal eden Türkiye'de gazi maaşı üç ineğini yaşatmaya yetmedi.
Yusuf Yavuz
Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris beldesinde yaşayan ve Güneydoğu gazisi olduğu belirtilen çiftçi, saman bulamadığı için üç ineğinin ölümüne engel olamadı. Gazilik maaşıyla beslemeye çalıştığı üç ineğine saman bulmak için yetkililere başvuran çiftçinin ibretlik öyküsü, Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu'nun açıklamasıyla ortaya çıktı.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris beldesinden bir üreticinin kendilerine başvurarak saman yardımı talep ettiğini söyledi. Gazi olduğunu belirttiği üreticinin gazilik maaşıyla beslediği üç ineğinin saman sıkıntısı nedeniyle öldüğünü dile getiren Kutlu, üreticiyi Isparta milletvekillerinden birine yönlendirdiğini, bu milletvekilinin de üretici yurttaşı Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğüne yönlendirdiğini öğrendiklerini söyledi.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Kutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü yetkililerinin mağdur üreticiye "biz saman bulamayız, yapacak bir şey yok" diyerek geri gönderdiğini belirterek, "biz de bu üreticimizi Eğirdir Kaymakamlığı'na yönlendirerek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yararlanmasını önerdik" dedi.
Son yıllarda hayvancılığa yönelik uygulanan destekle Isparta'daki büyük ve küçükbaş hayvan sayısında artış olduğunu kaydeden Kutlu, ancak geçtiğimiz yılın oldukça kurak geçmesiyle buğday ve yem bitkilerinin bundan olumsuz etkilendiğini belirterek, "bu Allah'ın bir takdiri sonuçta. Bu kuraklığa bağlı olarak hayvan yetiştiricileri zor duruma düştü. İthal edilen ortalama 20 kiloluk saman balyası 30 liradan satılıyor. Balya samanın kilosu 1,5 liraya geliyor. Üreticiler beslemekte zorlandığı hayvanını ya satıyor ya da kesime gönderiyor. Bu konuda önlem alınmalı" diye konuştu.
35 milyon dekarlık arazisi ekilmeyen Türkiye, saman ve ot ithalatının serbest bırakılmasını sağlayan yasal düzenlemenin ardından son iki ay içinde 25 milyon dolarlık saman ithal etti.Saman ve ot ithal edilen ülkeler arasında, Bugaristan, Romanya ve Gürcistan gibi komşular bulunuyor.