ŞAM :GELECEKTE PKK PYD VE YPG YE SURİYE'DE YER YOK

ŞAM :GELECEKTE PKK PYD VE YPG YE SURİYE'DE YER YOK

Suriyeli Parlamenter Şerif Şehade, Şam yönetiminin YPG ile işbirliği yaptığını ifade ederek, “IŞİD'e karşı savaştıkları için şimdilik onlara engel çıkarılmıyor ancak gelecekte PKK, PYD ve YPG bölgede kalmamalı” dedi

Irak'taki Kürt bölgesinin başkenti Erbil’de bulunan Şerif Şehade, Rûdaw’a verdiği röportajda Suriye, Rojava ve Kürt sorununa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Şerif Şehade, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki yapılanması arasında farkına olduğunu belirterek, “Irak’ta halk IŞİD’e kucak açtı ancak Suriye’de halk IŞİD’in yanında değil” dedi.
Şerif Şehade, Suriye’deki yabancı güçlere ilişkin ise şunları söyledi: 
“Suriye Hükümeti, kendisini koruması için izin verdiği güçler dışında başka bir gücü kabul etmeyecek.
Hükümet, kendi kontrolü dışındaki güçlerle müzakareye oturmayacak, sadece işbirliği yapmaya hazır olanlarla görüşecek.” 
Kürdistan kabul edilemez
Kürt sorunu ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) geleceğine ilişkin ise Şehade,
“Bu sorun yeni değil. Şam yönetimi Kürtler’e dil ve kültürel haklar konusunda yeterince özgürlük vermedi” dedi.
Şehade şöyle devam etti:
“Ulusal Güvenlik Meclisi’nin kararları çerçevesinde Suriye bölünemez, bir bütün olarak kalacaktır. Kürtler’in Suriye’de devlet sahibi olma düşüncesi kabul edilemez.
Suriye içinde devlet kurmayı düşünenler yanılmıştır. Şunu netliğe kavuşturalım:
Suriye’de Kürdistan devletinin hayalinin bile kurulmasına izin vermeyeceğiz.” “Hükümete karşı savaşmak için 100’den fazla ülkeden terörist Suriye’ye geldiği” diyen Şerif Şehade, “İran ve Rus orduları dostumuz, onların askeri danışmanları ve üst düzey subaylarının yanısıra silahlı gruplara karşı ciddi bir şekilde savaşan Lübnan Hizbullahı, Beşar Esad’ın talebi üzerine ülkeye girmiştir” ifadelerini kullandı.
IŞİD’e karşı savaşta Suriye Hükümeti’nin YPG’yle işbirliği yaptığını söyleyen Suriyeli parlamenter, “PKK, PYD ve YPG gibi güçlerin hiçbiri kalmamalı.
Sözkonusu güçler IŞİD’e karşı savaştıklarından dolayı şimdilik onlara herhangi bir engel çıkarılmıyor” diye konuştu. 
Barzani’nin reddettiği davet
Suriye savaşının başında Beşar Esad, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yi resmi olarak Şam’a davet etmişti. Başkan Barzani, daveti reddederek Şam’a gitmemişti.
Esad'ın 2011 yılında Barzani'yi Şam'a davet ettiğini hatırlatan Şerif Şehade, “Barzani, daveti reddetmekle yanlış yaptı.
Daha önce Talabani ve Barzani neredeydi? Suriye’de değil miydiler? Barzani o ziyareti yapmalıydı.
Esad’ın gideceğini zannediyorlardı ancak o yerinde duruyor” diye konuştu. Esad’ın kalıcı iddia eden Suriyeli parlamenter, “Ancak güneş batıdan doğuduğunda Esad gidecektir. Güneş batıdan doğmayacağına göre, Esad Suriye’nin başkanı olarak kalmaya devam edecektir” dedi. 
Esad’ın mesajı
Suriye Ulusal Kürt İnisiyatifi Başkanı ve Suriye Halk Meclisi Milletvekili Ömer Ose, Esad'ın Barzani'ye gönderdiği mesajda şunları söylediğini ifade etmişti:
"Biz, size karşı değiliz. Biz aynı cephede yer alan dostlarız. Eğer, Suriye düşerse İran da düşer. İran'ın düşüşü Kürt bölgesinin düşüşüne neden olur." 

Kaynak:Haber Kaynağı