Saklıkent’teki ‘açık talanı’ yargı durdurdu!

Saklıkent’teki ‘açık talanı’ yargı durdurdu!

Antalya Saklıkent Kayak Merkezi ve Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin de bulunduğu bölgedeki mermer ocaklarına karşı açılan davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, ocaklardan biri için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Saklıkent’teki ‘açık talanı’ yargı durdurdu!
 
Yusuf Yavuz
Antalya Saklıkent Kayak Merkezi ve Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin de bulunduğu bölgedeki mermer ocaklarına karşı açılan davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, ocaklardan biri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Batı Ege Mermer San adlı özel bir şirket tarafından işletilen ocaktaki çalışmalar durdurulurken, diğer üç ocak için açılan davalar ise 60 günlük itiraz süresinin zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle usul yönünden reddedildi.
 
Antalya Beydağları'nda, Saklıkent Kayak Merkezi ve TÜBİTAK’a ait Ulusal Gözlemevi’nin yer aldığı bölgede birbiri ardına açılan mermer ocaklarına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na dava açıldı.  S.S. Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi tarafından Antalya İdare Mahkemesi’ne açılan davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, Batı Ege Mermer San adındaki özel şirket tarafından 2010 yılından buyana işletilen mermer ocağının yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararının ardından bu firmaya ait mermer ocağının çalışmalarının durdurulduğu öğrenilirken dava açılan diğer üç firmaya ilişkin 60 günlük zamanaşımı süresinin geçirildiği gerekçesiyle davanın usul yönünden reddedildiği öğrenildi.
 
İÇME SUYU HAVZASINA MERMER OCAĞI
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan davanın avukatı Semra Öztürk, zamanaşımı yönünden davanın reddedilmesine ilişkin kararı temyize gönderdiklerini söyledi. Mermercilik faaliyeti yürütülen bölgenin birinci derecede içme suyu havzası olduğunu vurgulayan Öztürk, ilgili yasalara göre su kaynaklarının hiçbir şekilde tahrip edilmemesi gerektiğinin altını çizerek bölgede mermercilik faaliyetine izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu gerçeği atlamış olduğunu öne sürdü. Öztürk, mermer ocaklarının faaliyet yürüttüğü bölgede doğal ve arkeolojik sit alanları bulunduğunu, tahribatın bu alanları da tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.
 
MAHKEME ‘MUTLAK KORUMA ALANI’ VURGUSU YAPTI
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararında ise doğaltaş-mermer için işletme izni verilen sahanın, Antalya Tekirpınarı İçme Suyu Kaynakları ‘mutlak koruma alanı’ içerisinde kaldığı vurgulanırken, mermercilik faaliyeti durdurulan firmanın kararı temyiz için Yargıtay’a götürdüğü öğrenildi.
 
2 BİN 500 METREDE TÜRKİYE’NİN GÖZÜNE KAÇAN ‘RANT TOZU’
Türkiye’nin uzayı izleyen ‘gözü’ olarak tanımlanan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin bulunduğu 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe’de, gözlemevine 600-700 metre mesafede açılan mermer ocaklarından çıkan toz ve ışık kirliliği nedeniyle, uzay gözlem çalışmaları olumsuz etkilenmiş, TÜBİTAK tarafından konuyla ilgili bir rapor hazırlanmıştı.
 
ANTALYA’DA 3 BİN 500 TAŞ OCAĞI RUHSATI
Zengin doğal varlıkları ve kültür mirasıyla Türk turizminin başkenti olarak tanımlanan Antalya’da, tarım alanları, su kaynakları ve zengin orman örtüsüne sahip bölgelerde birbiri ardına açılan taş ocakları bölge halkını isyan ettirirken yerel yöneticileri de zor durumda bırakıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Antalya genelinde 3 bin 500 civarında taş ocağı ruhsatı verildiği belirtilirken, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da taş ocaklarından rahatsız olduğu belirtmişti.
MYRA BEJİ ÇİN’E, SAGALASSOS BEJİ ARAPLARA
Myra, Lmyra, Patara, Sagalassos ve Arycanda gibi antik kent isimleri verilerek Çin, ABD, Hindistan, Brezilya ve Körfez ülkelerine ‘hammadde’ olarak satılan  ‘bej’ mermer sektörü Türkiye’nin en hızlı büyüyen iş kollarının başında geliyor. 2004 yılında yeniden düzenlenen maden kanunu ile yasanın eski halindeki korumacı maddeler budanmış, ruhsatlandırma yetkisi ise merkeze alınarak özel madenciliğe büyük kolaylıklar sağlanmıştı. Taş, kum ve çakıl gibi ürünlerin de maden kapsamına alınmasıyla kolay kazanç kapısı olarak görülen sektör, doğal varlıklar üzerinde büyük tahribata neden olurken, Papua Yeni Gine’den Kuzey Irak’a, Çin’den Hindistan’a kadar dünyanın bir çok ülkesinden yatırımcıyı bu kolay pazarın yatırımcısı haline getirdi.