Sakine Cansız'ın, Apo İle Resmi Ortaya Çıktı.

Sakine Cansız'ın, Apo İle Resmi Ortaya Çıktı.

Suikastın hemen ardından yapılan açıklamalar polemik yarattı. AKP sözcüsü Çelik, iç hesaplaşma yorumu yapıca BDT, Demirtaş ağzından bu açıklamaya sert tepki gösterdi.

TÜRKİYE NASIL ALGILADI?
Suikastın hemen ardından yapılan açıklamalar polemik yarattı. AKP sözcüsü Çelik, iç hesaplaşma yorumu yapıca BDT, Demirtaş ağzından bu açıklamaya sert tepki gösterdi. Akşam saatlerinde, yurt dışında bulunan Başbakan Erdoğan ise net konuşmadı. "Beklemek lazım" demekle yetinirken, hem barışa karşı bir girişim hemde iç hesaplaşma olabileceğini söyledi.
Olayın gerçekleştiği Paris başta olmak üzere dış basın ise suikastın bir infaz girişimi olduğunda neredeyse hem fikirdi. İlk verilen bilgilerde, kanlı cinayetin işlendiği dairenin girişinin şifreli ve güvenlikli olduğu öne çıkarıldı. Ardından suikastın susturucu silahla işlenmiş olabilec eğinin kuvvetli ihtimal olduğundan söz edildi.

DIŞ BASIN NASIL DEĞERLENDİRDİ
 
İtalyan ve Fransız medyası, aralarında "PKK'nın kurucularından" olduğu belirtilen Sakine Cansız'ın bulunduğu üç Kürt kadının Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde öldürülmesi konusunda "İnfaz mı?" sorusuna yanıt aradı. 
 
Aralarında "PKK'nın kurucularından" olarak nitelendirilen Sakine Cansız'ın bulunduğu üç Kürt kadının Çarşamba günü Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde öldürülmesi, Fransız basınında büyük yankı buldu. 
 
Fransız medyası, "İnfaz mı?" sorusuna yanıt aradığı haberlerinde polis kaynaklarına dayanarak bir infaz olduğunun sanıldığını belirtti. 
 
LE MONDE: "İNFAZ MI?" DİYE SORDU.
 
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, üç Kürt kadının başlarına sıkılan kursunlarla öldürüldüğüne dikkat çektiği haberinde "İnfaz mı?" sorusuna da yanıt ararken bir polis kaynağının "Sahne, bir infaz olduğunu düşündürüyor ama bu dramanın tam nasıl gerçekleştiğini soruşturma aydınlatacak" sözlerini kullandı. 
 
Büyük bir olasılıkla kurbanların kapıyı katile açtıklarının sanıldığını kaydeden gazeteye göre, olay yerinde incelemelerde bulunan Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls'ın kadınların kuşkusuz infaz edildiğini belirterek "Ciddi bir olay, bu nedenle buradayım. Hiçbir biçimde kabul edilemez" dedi. 
 
Le Monde ayrıca cinayetlerin öğrenilmesi üzerine yüzlerce Kürdün bina önünde toplanarak PKK lehinde sloganlarını attıklarına dikkat çektikten sonra "Ankara ve Abdullah Öcalan, son dönemde yapılan görüşmelerde çatışmaların durdurulması ilkesi konusunda mutabık kaldı" diye yazdı. 
 
LE FİGARO: "CİNAYETLER, İNFAZI DÜŞÜNDÜRÜYOR" 
 
Pari'teki cinayetlerin bir infaz düşündürdüğüne inanan Le Figaro ise, şimdiye kadar olayın nasıl olduğu konusunda pek az ayrıntının sızdığını belirtirken "Enstitünün sorumlularının Seine Saint Denis'deki Türk topluluğu ile görüş ayrılıklarının olduğu" savlarına da yer verdi. 
 
LE PARİSİEN: "ÖNEMLİ BİR POLİS GÜCÜ HAREKETE GEÇİRİLDİ" 
 
Le Parisien ise, "Üç Kürt Militanı, Başlarına Sıkılan Kurşunlarla Öldürüldü" başlığı ile verdiği haberde de sahnenin bir infazı aklını getirdiğini kaydetti. "Önemli polis güçler harekete geçirildi" derken soruşturmanın terörle mücadele ile görevli iki ayrı birim tarafından yürütüleceğine işaret eden gazete, "Ankara ile Abdullah Öcalan" arasında yapılan görüşmelere de vurgu yaptı. 
 
LA REPUBBLİCA :DAİRENİN KAPISI ŞİFRELİYDİ 
 
İtalyan gazetesi La Repubblica olayla ilgili çok önemli bir detay aktardı. "Örgüt içi hesaplaşma mı?" teorisini güçlendirecek bilgiye göre, suikastın gerçekleştiği binanın birinci katına ancak şifreli bir sistemle girilebiliyordu. 
 
Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica, şimdiye kadar elde edilen bilgiler ışığında Paris polisinin, olayın bir örgüt içi hesaplaşma olduğunun güçlü bir ihtimal olduğu yönünde bilgi aktardığını vurguladı. 
 
3'lü suikastın, Türkiye'nin İmralı'yla başlattığı barış görüşmelerinin akabinde gerçekleştiğine dikkat çeken gazete, başlarından vurulan Sakine Cansız ile Leyla Söylemez'in, öğleden sonra Fidan Doğan'la buluşmak üzere suikastın gerçekleştiği binanın birinci katına gittiklerini aktararak, "Yani, sadece girilen bir şifreyle ve dahili telefon sistemiyle erişilebilen kata" diye not düştü. Gazete bu nedenle, öldürülen kadınların, suikastçılarına kapıyı açmış olma ihtimalinin güçlendiğine dikkat çekti. Haberde ayrıca, binanın girişinde, Gare du Nord'da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu'na ait herhangi bir tabela da bulunmadığı da ifade edildi.