Sakarya'da Eşek Etinden Döner

Sakarya'da Eşek Etinden Döner

4 ayrı iş yerinde at ve eşek eti satıldığı tespit edildi

SAKARYA Valisi Mustafa Büyük, yapılan denetimlerde 4 ayrı iş yerinde at ve eşek eti satıldığı tespit edildiğini açıkladı. 

Vali Büyük, 2 yıl önce ortaya çıkan olayla ilgili adli sürecin devam ettiğini, at ve eşek eti tespit edilen döner ve pide salonlarından çok bu gibi işyerlerine kimlerin et verdiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi. 

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Adapazarı'ndaki döner ve pidelerde at ve eşek eti tespit edilmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı.

Vali Büyük 2 yıl önce gelen telefon ihbarında Adapazarı’nda ve A.S. ve F.O.’nün işletmeciliğini yaptığı iki döner ve pide salonunda at eti kullanıldığının ihbar edilmesi üzerine çalışma yapıldığını söyledi. Firmalarda denetimler yapıldığını söyleyen Vali Büyük konuşmasına söyle devam etti:
"Bu kişiler tarafından işletilen 2 toplu tüketim yerinde at eti kullanıldığı ihbarı üzerine Sakarya İl Tarım Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından şikayete konu iki firmada denetim yaptı. Denetimlerde 8 toplu tüketim yerinden tür tayini yapılmak üzere döner ve et numuneleri alındı. Bu numunelerin İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün analiz raporları incelendiğinde alınan 8 numuneden 4'ünde tek tırnaklı (at-eşek) eti bulunduğu tespit edildi. Bu tespit ardından analiz sonuçları olumsuz çıkan A.S., F.O., R.C., ve R.C. tarafından işletilen işyerleri hakkında söz konusu tarihte yürürlükte olan 5 bin 179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince 5 bin 723 lira para cezası ile ruhsatlarının iptali için ilgili belediyeye yazı gönderildi."

ETLERİ KİMDEN ALDIKLARI İNCELENMELİ

Vali Mustafa Büyük, at ve eşek etli döner ve pide sattıkları belirlenen 4 işyeri için başlatılan adli süreç sonrasında dava açıldığını da söyledi. Vali Büyük at ve eşek eti tespit edilen işyerlerinin kimlerden et aldıklarının da araştırılması gerektiğini anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu işyerleri daha sonra faaliyetlerine isimlerini değiştirerek devam etti. Daha sonra yapılan denetimlerde etlerinde at ve eşek eti tespit edilmedi. Burada irdelenmesi gereken konu; bu işyerlerinin etleri nereden aldıkları. Bunun araştırılması sorgulanması gerekiyor."

4 PİDECİ VE DÖNERCİYE DAVA

Adapazarı'nda etlerinde eşek ve at eti tespit edilen A.S., F.O., R.C., ve R.C. adlı işletmeciler ile etleri verdikleri belirlenen kasap N.T. hakkında Sakarya Cumhuriyet Savcılığının soruşturmasının tamamlamasının ardından Sakarya Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtildi.