Sağlıkçılar Ayağa Kalktı !

Sağlıkçılar Ayağa Kalktı !

Sağlıkçılar tüm yurtta şiddeti protesto etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ŞİDDETİ PROTESTO EYLEMİ

Gaziantep'te geçen yıl hasta yakınının saldırısı sonucu ölen Dr. Ersin Arslan'ı anmak ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için iş bıraktı. Atatürk fotoğraflarının taşındığı eylemde Ak Parti hükümetine tepki gösterildi.
 
ADANA'da sağlık çalışanları, kendilerine yönelik şiddetin sona ermesi için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
 
Hastane önünde toplanan yaklaşık 100 sağlık çalışanı, açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla şiddeti protesto etti. Hasta yakınlarının da destek verdiği sağlık çalışanları adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsattı. Buna karşın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sona ermediğini söyleyen Ökten, "Şiddet daha da arttı. Önerimiz üzerine TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu nihayet kuruldu ancak geçen bunca zamanda hala bir rapor oluşturup açıklayamadı" dedi. 
 
BU ŞİDDET SONA 'ERSİN'
 
Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Sendikası (SES) ile Tabip Odası'na bağlı sağlık çalışanları iş bırakma eylemini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde gerçekleştirdi. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu'nun da katıldığı eyleme, Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün ve parti üyeleri de destek verdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı ve Atatürk fotoğraflarının yer aldığı protesto gösterisinde 'Dr. Ersin'i sağlıkta dönüşüm öldürdü' pankartı açılırken, 'Eşit, ücretsiz, bilimsel eğitim ve sağlık istiyoruz', 'Elini geleceğimden çek', 'Şiddete son' dövizleri taşındı, 'Susma haykır, şiddete başkaldır' sloganları atıldı.
 
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, doktorlara yönelik şiddet olaylarının iyi irdelenmesi gerektiğini belirtti. Gürün, "Türkiye nasıl bu hale geldi, doktorlara bu kadar geniş bir alanda nasıl saldırı oluyor? Daha önce de böyle tatsız olaylar yaşanıyordu. Hastalar ile oturup konuşup, acısına ortak oluyorduk. Şimdi ise her kötü vaka sonunda bir saldırı oluyor. Bakanlığın doktorlar ile ilgili söylemi ve bakışı bunda etkili mi? Özellikle hükümet politikalarının doktora olan tavrında önemli değişikler yapılması gerekiyor mu? Bütün bunlar düşünüp değerlendirilmeli. Genel saldırının altında yatan konu sadece bir hasta sahibinin davranışı olarak görülmemeli. Hekim arkadaşlarımızın feryadına yöneticilerin kulak vermesi gerekiyor. Hastayla doktor arasında güven duygusu sarsılarsa çok şey kaybederiz" dedi.
 
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da gördükleri şiddet yüzünden hizmet vermemek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Erdolu, "Sağlıkta Dönüşüm Programı, halkı ve bizi karşı karşıya bıraktı. Vatandaşımızın hizmete ulaşmasında birçok engel çıkartıldı. Hastanenin giriş kapısından başlayıp çıkışa kadar her kademede katkı, katılım payı ve ilave ücret alınıyor. Para ödenerek hizmet alınıyor. Hizmetin önündeki engeller, ticarileştirmenin gereği olarak kışkırtmalar ve sağlık çalışanlarını hedef gösteren söylemler bizi bu noktaya getirdi" diye konuştu.
 
Hastane bahçesindeki eylemin ardından sağlık çalışanları protesto gösterilerini Sınırsızlık Meydanı'nda sürdürdü.

HAKKARİ'DE SAĞLIKÇILARDAN ŞİDDETE KARŞI 1 GÜNLÜK GREV
 
HAKKARİ'de, KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek için bugün sağlık kuruluşlarında hizmet vermeyeceklerini duyurdu. SES Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz, sağlık emekçilerine yönelik yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.
 
Hakkari Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen gruba, kenteki sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Bir günlük grev, geçen yıl Gaziantep Devlet Hastanesi'nde hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen 30 yaşındaki Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. SES adına yapılan basın açıklaması Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz tarafından okundu. Dr. Tertemiz, "Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovduğu sağlık çalışanı. Emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının... Bildiklerimizden sadece bir kaçıdır bunlar. Sağlık emekçilerine yapılan tüm bu saldırıları kınıyoruz" dedi.
 
Basın açıklamasının ardından grup, dağıldı.