ŞAFAK PAVEY’DEN SERT ELEŞTİRİLER

ŞAFAK PAVEY’DEN SERT ELEŞTİRİLER

‘Orman yangınını tutuşturduk’

CHP’li Şafak Pavey, hükümetin Ortadoğu politikasını eleştirerek, “Hep uyardık ama kulaklar tıkalıydı. Suriye’ye benzin dökmek söndürülmesi yıllar değil yüzyıllar alacak bir orman yangınını tutuşturmaktı. Bölge tutuştu” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, POSTA212’ye yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Ortadoğu politikasını değiştirmek ve kontrol edilemez tehlikeye karşı NATO’ya sığınmak zorunda olduğunu; çünkü yaratılan canavarın kontrolünü kaybettiğini söyledi.

Pavey, Türkiye’nin Ortadoğu politikasını eleştirerek “IŞİD’i ve desteklediği diğer cihatçı örgütleri yöneteceklerini sanmışlardı ama görüldüğü üzere yönetmek bir yana, daha ellerinden diplomatlarımızı, vatandaşlarımızı almayı bile başaramadılar” diye konuştu.

“HEP UYARDIK AMA KULAKLAR TIKALIYDI”

Son günlerde İslamcı militanların, Irak ve Suriye çapındaki ilerleyişini ve bunun Türkiye’ye yansımasının nasıl olacağını değerlendiren CHP Milletvekili Şafak Pavey, “Hep uyardık ama kulakları tıkalıydı. Suriye’ye benzin dökmek söndürülmesi yıllar değil yüzyıllar alacak bir orman yangınını tutuşturmaktı. Bölge tutuştu” dedi.

Ortadoğu’daki merkezi devletlerin fiilen ortadan kalkmış durumda olduğunu belirten Pavey, “Irak ve Suriye fiili olarak üçe bölünmüş durumda. Sünniler, Şiiler ve Kürtler… Türkmenlerin ve Müslüman olmayan toplulukların ise bölgede hiç yeri yok, Türkmenler mezheplerine göre bu gruplardan birine aitler. Eğer seküler Türkmenseler, Müslüman olmayan topluluklar gibi Kürtlerle daha korumacı bir ilişki içindeler” diye konuştu.

BAŞARISIZ ORTADOĞU POLİTİKASI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nın Ortadoğu politikasının başarısız olduğunu vurgulayan Pavey, “Davutoğlu’nun Ortadoğu politikası merkezi hükümetleri mezhep hattını ateşleyerek indirmeye göre düzenlemişti. Dolayısıyla başardığını söylemeliyiz. Elbette, Irak-Suriye cehenneminde Davutoğlu ana etken değil ama transfer ettiği sınırsız para, silah ve cihadçı transferi ile kendisi de bu durumun hayli etkin bir parçası.

Ama artık Ortadoğu politikasını değiştirmek zorunda ve büyük kontrol edilemez tehlikeye karşı; “faiz lobisi, dış güçler“ gibi hükümet için ölümüne düşman merkezlerini temsil eden NATO’ya sığınmak zorunda.

Çünkü kendi yarattığı canavarın kontrolünü kaybetti. IŞİD’i ve desteklediği diğer cihatçı örgütleri yöneteceklerini sanmışlardı ama görüldüğü üzere yönetmek bir yana, daha ellerinden diplomatlarımızı, vatandaşlarımızı almayı bile başaramadılar” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“SİZ DERİN BİÇİMDE BULAŞIRSANIZ…”

“Siz bir bölgeye “derin” biçimde bulaşırsanız, başkaları da size aynı “derinlikte” bulaşırlar. Ben, sadece mezhep ayrımcılığı güden hükümetlerin bugünkü İŞİD istilasına yol açtığını düşünmüyorum.

Mezhep ayrımcılığı ve mezhebi bölünmeye dayalı toplumsal parçalanma o denli güçlü ki; siyasi oluşumlar ve hükümetler ancak bu nefret ve ayrımcılığı tatmin ettikleri ölçüde varlık bulabilirler. 2004!ten bu yana Irak’a bakın. 1 milyon insan öldürülmüş.

Bunu güne dağıtırsanız günde 273 insan demektir bu. Nasıl dehşetengiz bir mezhep kırılması olduğunu daha net ne anlatabilir ki!”

BAYRAĞIN YUKARI ÇIKARILMASI DAHA ÖNEMLİ

Türkiye’nin gündemini sarsan bayrak indirme olayıyla ilgili olarak toplumsal patlamalara yol açabilecek kışkırtıcı eylemlere karşı sağduyulu olmamız gerektiğinin altını çizen Pavey, şöyle konuştu:

“Bayrak olayına pek çok kişi çeşitli tezlerle yaklaştı. Barış sürecini provoke etmekten, PKK’nın Apo’ya mesajına kadar birçok şey söylendi. Tamamen münferit bir eylem de olabilir. Benim için bayrağın yukarı çıkarılması çok daha değerlidir. Mesela olimpiyatlarda ya da Nobel bilim ödüllerinde göndere çekilse hissedilecek gurur tavana vurmaz mı? Bence o bayrağı indiren genç bile o gurura mutlaka katılır”

Kaynak:Haber Kaynağı