SADECE ZENGİNLER MİLLETVEKİLİ OLABİLECEK

SADECE ZENGİNLER MİLLETVEKİLİ OLABİLECEK

Türkiye'de Milletvekili olmanın maliyeti en az 200 milyar olarak hesaplanıyor. Yani fakirlere meclis yolu kapalı

ANTALYA'da 7 Haziran'da yapılacak seçimler için milletvekili aday adayları peşi sıra ortaya çıkarken, olası adaylıkları durumunda altına imza atacakları faturalar el yakıyor. Yaklaşık 1.5 milyon seçmene ulaşmak, kendisini tanıtmak, sevdirmek ve bunu da oya dönüştürmek için çalışacak adayın sıradan bir seçim kampanyası için 200 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. 

SEÇİME GİRECEK ADAYLARIN HER BİRİ EN AZ 200 BİN TL HARCAYACAK

Antalya'da, Haziran ayında TBMM'de olmak için farklı siyasi partilerden 500'e yakın ismin aday adayı olarak müracaatı bekleniyor. Daha partiden adım attıkları anda, aday adaylığı için 500 TL ile 7 bin 500 TL arasında değişin rakamları partilerine yatırması gerekiyor. 

STÜDYO FOTOĞRAFI 1500 TL

Dosyalar hazırlanıp, para yatırıldıktan sonra hangi partiden olursa olsun, ister aday adayı ister aday, siyasinin ilk uğrayacağı yer fotoğraf stüdyosu olacak. Yeşilçam Fotoğraf Stüdyosu'nun sahibi Mehmet Ali Köken, milletvekili aday adayları için 500 TL'den başlayan ve en pahalısı 1500 TL olan farklı paketler hazırladıklarını söyledi. Paketlerin çekilen poz, bilgisayarda işlenen fotoğraf sayısı ve farklı mekan kullanımlarına göre farklılık gösterdiğini dile getiren Köken, “1500 TL'lik paketimiz en az 3 saatlik bir çekimin ardından hazırlanıyor" dedi. Köken, bu kadar iddialı bir hazırlık içinde bulunmayanlar için de 3 farklı pozdan oluşan 150 TL'lik bir çalışmaları olduğunu söyledi. 

2015_izmir_milletvekili_aday_adaylari_ve_secim_kampanyalari_h17494.jpg

MATBAAYA EN AZ 2 BİN TL

Stüdyoda fotoğrafların çekilmesinin ardından Ankara hayali kuran milletvekili aday adayları, tanıtım malzemelerinin hazırlanması için bir matbaanın yolunu tutacak. Kutlu Avcı Matbaa ve Ofset Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Mayıslar, dosya, el ilanı, afiş, sticker, flayer, ayaklı pano gibi araçların aday tanıtımında etkin olarak kullanıldığını söyledi. Fakat genel seçimlerde yerel seçimlere oranla iş hacminin düşük olduğunu belirten Mayıslar, “En kötü haliyle bir adaya en az 3 bin civarında el ilanı lazım olacak. Yanına farklı araçları da eklerse bize ödeyeceği, ortalama bir iş için en az 2 bin TL arasında değişir" dedi. Eğer aday 'her seçmene bir kartvizit bir de tanıtım broşürü vereceğim' derse, matbaaya ödeyeceği fatura yükselecek. 

20070719_161716_duz257-jpg20140228181859.jpg

EN İYİ OFİS, ARKADAŞIN OFİSİ

Basılı tanıtım işlerini de halleden milletvekili aday adayı, kampanyasını yöneteceği bir merkez için yer arayışına başlayacak. Bu sıkıntıyı genelde bir arkadaşının şehir merkezindeki yerini 2- 3 ay gibi süreyle kullanmasına izin vermesiyle ücretsiz çözen aday, eğer arkadaş, akraba yardımı alamazsa herkesin rahatlıkla girip çıkabileceği, ayaküstü tabir edilen, geniş bir yer için üç aylık 20 bin TL'yi ödemek zorunda kalacak. Seçim ofislerinin sayısı arttıkça kira faturaları da kabaracak. 

210220151046383717143_2.jpg

PROMOSYONDA SINIR YOK

Bina sorununu da böylece çözen aday, kampanyasını daha da renklendirmek için birbirinden farklı promosyon malzemesi hazırlığına girişecek. Antalya'da her türden bayrak ve promosyon malzemesi üretimi yapan Seçil Bayrak'ın Üretim ve İdari İşler Koordinatörü Mehmet Atılgan, genel seçimlerin reklam harcamalarının yerel seçimlere oranla düşük olduğunu söyledi. Harcamaların önemli bölümünün Ankara'dan, siyasi partilerin genel merkezleri aracılığıyla yapıldığını dile getiren Atılgan, “Fakat aday ya da aday adayının yapacağı promosyon çalışması tamamen kişinin maddi imkanları ölçüsünde değişen bir durum" dedi. Milletvekili olmak isteyen bir kişiye bayraktan kaleme, şapkaya, tişörte, anahtarlığa kadar geniş bir ürün gamı sunduklarını belirten Atılgan, fiyatları ebat, baskı sayısı ve renge göre değişmekle birlikte bayrak fiyatlarının 1 TL ile 3 TL arasında değiştiğini, tükenmez kalem fiyatlarının 75 kuruştan başladığını, şapka fiyatlarının 1.5 TL ile 3 arasında değiştiğini dile getirdi. Üzerinde adayın ismi ve partisinin logosunun yer alacağı tişörtlerin fiyatının ise kalitesine göre 6 TL'den 15 TL'ye kadar yükseldiğini kaydeden Atılgan, ekibinin giyeceği yeleklerle daha farklı bir görüntü vermek isteyen adayın her yelek için 25 TL'yi gözden çıkarması gerektiğini söyledi. 

KİRALAMAK YETMİYOR MAZOT DA PARA

Fotoğraflarını çektiren, tanıtım broşürlerini hazırlayan, ofisini tutup dağıtacağı promosyonları hazır eden adayın şimdi önündeki sorun, ulaşım sorununu çözmek. Hem aday adaylığı hem de aday gösterilmesi halinde Antalya'yı Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar dolaşmak zorunda olan milletvekili adayının adresi, bu kez araç kiralama şirketleri olacak. Azor Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zor, seçimlerde kampanya sürecinin turizm sezonunun hareketlenmeye başlamasıyla birlikte sona ermesinin şans olduğunu söyledi. Özellikle firmaların elinde çok sayıda araç bulunması nedeniyle adayların sıkıntı yaşamayacağını belirten Zor, kış sezonunda otobüslerinin aylık ortalama kirasının 15 bin TL olduğunu söyledi. VIP minibüslerin aylık kirasının 4 bin TL olduğunu belirten Zor, “Bu araçlar genelde giydirildiği için söküm sırasında boyada hasarlar meydana geliyor. Bunun için de 1000 TL amortisman talep ediyoruz" dedi. Zor, binek araçların aylık kirasının ise 1500 TL olduğunu söyledi. Günde ortalama 150 kilometre yol yapacak bir aday için taşıtları kiralamak yetmiyor, kiraladığı araçların deposunu dolduracağı akaryakıt istasyonuyla da anlaşma yapması gerekiyor.

SEÇMENE ULAŞMAK PAHALI İŞ

Araçların kiralanmasının ardından artık seçmenle buluşmaya hazır hale gelen aday, bu kez düzenleyeceği salon ve açık hava toplantılarını organize eden bir firmayla pazarlık masasına oturacak. Aktüel Event'ten Okan Kaya, sahip oldukları istendiği anda miting kürsüsüne dönüşen, dev LED ekrana sahip mobil araçların günlük kirasının 7 bin TL olduğunu söyledi. Aylık kiralanması talep edilirse pazarlık payı bulunduğunu dile getiren Kaya, görkemli salon ve açık hava toplantılarının maliyetinin ise 20 bin ila 100 bin TL arasında değiştiğini söyledi. 

Buluşmalarda seçmene dağıtılacak karanfil bile adayın hesabına ek maliyet olarak yazılıyor. Bu tip buluşmalarda seçim şarkısının seçmene ulaşmada etkili bir araç olduğunu dile getiren Kaya, kendisine özel seçim şarkısı isteyen bir adayın eğer ünlü biriyle çalışmak isterse en az 20 bin TL'yi gözden çıkarması gerektiğini dile getirdi. Kaya, adayı ekranlarda gösterilecek bir tanıtım filmine ihtiyaç duyması halinde 3 bin TL ile 12 bin TL arasında değişen bir faturayı da hesaba eklemesi gerektiğini kaydetti. 

SINIR YOK

Adaylığın en temel gereksinimlerini halleden adayın, daha renkli bir seçim kampanyası için her gün güncellenen web sitesi, anlık seçmeniyle buluştuğu sosyal medya hesapları, gazete ve televizyonlara vereceği ilanlar, paraşüt ya da zeplin balonla havadan gerçekleştireceği reklam gibi araçlar da alternatifler arasında yer alıyor. Her bir çalışma aday için yeni personel istihdamı ve yeni ek maliyetleri de beraberinde getirecek. Anketlerle seçim kampanyasını daha bilimsel veriler üzerine inşa etmeye niyetlenen, kampanya boyunca ne giyeceğinden, hangi seçmen gruplarına hangi söylemlerle ulaşması gerektiğine, basınla ilişkilerine kadar profesyonellerle çalışmak isteyen aday içinse bütçede sınır yok.

Kaynak:Haber Kaynağı