Sabıka Kayıtları da Siliniyor !

Sabıka Kayıtları da Siliniyor !

80 yıl en erken 5 yıla indirildi !

Adalet Bakanlığı, Adli Sicil Yönetmeliği'nde yaptığı düzenlemeyle birlikte artık adli sicil kayıtları internetten sorgulanabilecek.



Sabıka kayıtları en erken 5 yılda silinecek
ANKARA 21.04.2013
AKP hükümetinin Adli Sicil Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle adli sicil kayıtlarının 80 yıl boyunca arşiv olarak tutulacağını düzenleyen hüküm kaldırıldı.
 
Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, adli sicil kayıtlarının 80 yıl boyunca arşiv olarak tutulacağını düzenleyen hüküm kaldırıldı. Değişikliğe göre ölüm üzerine, anayasanın 76. maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmış ise 15, böyle bir karar alınmamış ise 30, diğer mahkûmiyet bakımından ise 5 yılın geçmesiyle arşiv kaydı silinecek.

Yeni düzenleme ile gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak internet üzerinden görebilecek. Düzenlemeyle birlikte adlî sicil bilgileri merkezî adlî sicilde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce, mahallî adlî sicillerde cumhuriyet başsavcılıklarınca, kaymakamlıklarca, yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca verilecek. Arşiv kayıtları yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla 15 yıl geçmesiyle Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce silinecek. Kayıtlar, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın 30 yıl, diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle silinecek. Gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adlî sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek.