SABAHA KADAR HIDRELLEZ COŞKUSU

SABAHA KADAR HIDRELLEZ COŞKUSU

Türklerin mevsimlik bayramlardan biri olan hıdrellez...

Hıdrellez şenlikleri bu yıl da tüm Tükiye'de coşkuyla kutlandı.

 

AHIRKAPI'DA TURİSTLİ KUTLAMA

Ahırkapı'nın sokaklarını dolduran çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık, baharın gelişini dans ederek kutladı. Katılımcılar bu anları 'selfie' çekerek ölümsüzleştirdi. Aralarında yabancı turistlerinde bulunduğu çok sayıda kişi, müzik eşliğinde gece boyunca doyasıya eğlendi.

İZMİR'DE DİLEK BALONLARI UÇURULDU

İzmir'de, hıdrellez şenlikleri kapsamında düzenlenen etkinliklerde gökyüzüne bırakılan dilek balonları görsel şölen oluşturdu. Alanlarda toplanan vatandaşlar çalınan müzikle doyasıya eğlendi.

hidrellez-3.jpg
Türk dünyasının mevsimlik bayramlarından hıdrellez, kentte büyük bir coşkuyla kutlandı. Kentin çeşitli ilçe ve semtlerinde yakılan ateşler üzerinden atlayarak dilek tutan vatandaşlar geceyi, neşe ve eğlence içinde geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de gece kapsamında Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda etkinlik düzenledi. Organizasyon kapsamında konser ve kutlamaların yapıldığı alana binlerce vatandaş akın etti. Gecede, ‘Lüleburgaz Trockyablues' adlı grup sahne alırken, seslendirdikleri parçalarla geceye renk kattı. Alanı dolduranlar gönüllerince oynayarak eğlendi.

hidrellez-4.jpg

HIDRELLEZ NEDİR?

Türklerin mevsimlik bayramlardan biri olan hıdrellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılır. Hıdırellez, o gün, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım ettikleri inancına dayanıyor.

Hıdırellez günü, Miladi takvime göre 6 Mayıs'tır. 5 mayıs gecesi bir çok ritüellerle bugüne hazırlanılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, eş, araba gibi istekleri olanlar, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına dileklerini çizdikleri kağıtları ya da küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Bazı yerlerde dilekler kırmızı kurdeleye bağlanıp gül ağacına asılır. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Temizlenmek, arınmak, kötü enerjilerden kurtulmak için de yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini oluşturur, bu yüzden 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir

 

Kaynak:Haber Kaynağı