RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE GAZ ŞOKU

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE GAZ ŞOKU

Rusya'dan Türkiye'ye Gaz Şoku

Gazprom Türkiye'ye yönelik gaz tedarikini alıcılar ve kaynak arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı yüzünden düşürme kararı aldı.

Rus Interfax haber ajansının  Reuters'dan aktardığı bilgiye göre, Rus devletinin doğalgaz şirketi Gazprom, alıcılarla yaşanan fiyat anlaşmazlığı nedeniyle gaz akışını düşürme kararı aldı.

RUSYA GAZ TEDARİKİNİ AZALTTI

Rus Interfax ajansı Bulgar devlet şirketi Bulgartransgaz'a atıfta bulunarak Rus enerji devi  Gazprom'un 10 Şubat itibariyle  Türkiye'ye yönelik gaz tedarikini azaltığını bildirdi. Interfax'ın  Türkiye  Enerji Bakanlığı'na yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre  Gazprom bu kararı alıcılarla yaşanan fiyat anlaşmazlığı ve  Türkiye'deki sıcak hava şartlarından dolayı aldı.

GAZ ARZI GİDEREK AZALIYOR

Rusya'nın  Türkiye'ye dogal gaz arzı 2015'in aynı döneminin yüzde 10'u seviyesine indi. Geçtiğimiz hafta ise arz geçen yılın aynı döneminin yüzde 50'si seviyesinde kaldı.

Son olarak 24 Şubat'ta  Rusya'nın  Türkiye'ye gaz sevkiyatının 26.7 milyar metreküp olarak gerçekleştiğini açıklayan şirket, bunun bir önceki yıla oranla yüze 40 daha az olduğunun altını çizdi.

UÇAK KRİZİNDEN SONRA EKONOMİK İLİŞKİLER DURMA NOKTASINA GELDİ

Rusya ve  Türkiye arasında,  Türkiye hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerginlik yaşanmıştı. Yaşanan bu gelişmeden sonra  Rusya, ülkede faaliyet gösteren bazı Türk şirketlerine ambargo uygulamaya başlamıştı.  Gazprom, bundan önce de Türk şirketlerine doğalgazda indirim uygulamasına son vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı