" Rusya'dan sert uyarı geldi"

" Rusya'dan sert uyarı geldi"

Rusya, kimyasal silah iddiasını bahane ederek Suriye’ye askeri müdahalede bulunmayı düşündüğü anlaşılan ABD’yi sert bir biçimde uyardı. Bir uyarıda Suriye’den geldi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, “ABD Suriye'ye saldırdığı takdirde sadece başarısızlık bulacak” dedi. Esad, Türkiye’nin birkaç dolarla kontrol edilecek ülke haline getirilmesinin üzücü olduğunu söyledi. Esad, Türkiye ile tek sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Akdeniz'e savaş gemileri konuşlandırdığı ve yeni gemi gönderme kararı aldığının belli olmasının, Suriye’ye askeri müdahaleden söz edilmesinin ardından çok sert açıklamalar yaptı. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Lavrov, mevkidaşını, Suriye'ye olası bir müdahalenin çok ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı. ABD'nin olası bir silahlı müdahale planlamasından derin bir kaygı duyduğunu belirten Lavrov Kerry'ye barışçıl çözüm çağrısı yaptı.

"ABD OLUŞTURDU, SUUDİLER FİNANSE ETTİ"

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Izvestia’ya konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’nin ülkeyi yakıp yıkan, onları reddeden masum insanları katleden ve alt yapıyı yıkan teröristlerle mücadele ettiğini, ordu ve güvenlik güçlerinin bu teröristleri girdikleri bölgelerden başarılı bir şekilde çıkardığını ve etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Esad, bu terör gruplarının 80’li yıllarda Sovyetler Birliğine karşı Afganistan’da savaşmaları amacıyla ABD ve batı tarafından oluşturulup görevlendirildiklerini ve Suudi Arabistan tarafından finanse edildiklerini vurguladı.

"İSRAİL, TERÖİRST GRUPLARLA İLİŞKİ İÇİNDE"

Kendisini devirmeye çalışan terör grupları ile İsrail arasında ilişkiler olduğunu da belirten Esad, “Sınırda teröristlere darbe indirdiğimiz zaman İsrail baskıyı hafifletmek amacıyla neden güçlerimizle çarpışıyor? Onları kuşattığımız zaman İsrail neden bariyerleri kaldırıp diğer tarafa geçmelerini ve manevra yapıp karşı taraftan saldırmalarına izin veriyor? İsrail, neden geçtiğimiz aylarda birçok kez Suriye ordusuna doğrudan saldırdı?” diye sordu.

Esad, kimyasal silah iddialarını kesin bir dille yalanladı. Suriye ordusunun kimyasal silah kullanmasının “mantığa aykırı”olduğunu vurgulayan Esad, ABD'ye de sert uyarılarda bulundu. Esad saldırıya uğramaları halinde düşmanlarının başarısızlıkla karşılaşacağını belirterek, “ABD Suriye'ye saldırdığı takdirde sadece başarısızlık bulacak, tıpkı tarihinde Vietnam'la başlayarak bugüne kadar neden olduğu her savaşta yüzleştiği gibi” diye konuştu:

“BİRKAÇ DOLARLA KONTROL EDİLEN ÜLKE”

Esad, müttefikleri ve düşmanlarnın hangi ülkeler olduğu sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Dünyadaki müttefiklerimiz Rusya ve Çin, bölgede ise İran müttefikimiz. Bu süreç içinde bazı ülkeler bize olan davranışlarını değiştirdi. Suriye'deki teröristleri destekleyen bazı ülkeler var Katar Ve Türkiye gibi. Katar teröristleri finansal olarak destekliyor Türkiye ise kendi topraklarında eğitiyor. Şimdilerde Suudi Arabistan Katar'ın yerini almış durumda. Türkiye gibi bir ülkenin ise birkaç dolar ile kontrol edilebilecek bir ülke haline gelmiş olması çok üzücü. Bizim Türkiye halkı ile bir sıkıntımız yok. Tek sorun Başbakan Erdoğan.”