Rusya'dan Nur Cemaatine Operasyon

Rusya'dan Nur Cemaatine Operasyon

Tataristan İçişleri Bakanlığı, ihbar sonucu cemaate ait olduğu iddia edilen 23 daireye baskın düzenlendiğini duyurdu.


23 EVE BASKIN DÜZENLENDİ

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde Nur Cemaati ile bağlantılı olduğu öne sürülen bazı kişiler gözaltına alındı. Tataristan İçişleri Bakanlığı, ihbar sonucu cemaate ait olduğu iddia edilen 23 daireye baskın düzenlendiğini duyurdu.

NUR CEMAATİNE AİT OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ
 
Turkrus.com sitesinin Rus basınına dayandırdığı haberine göre, Tataristan'ın Naberejnıye Çelnı (Yarçallı) kentinde Nur Cemati'ne ait olduğu öne sürülen 23 daireye düzenlenen operasyonlarda 30'dan fazla kişi gözaltına alınırken, 1 milyon ruble nakit paraya, Said-i Nursi'ye ait Rusya'da mahkeme kararıyla yasaklı kitaplara, bildirilere, broşürlere, gazete kupürlerine, diz üstü bilgisayarlara, sabit disklere ve eğitim CD'lerine el konulduğu belirtildi. 

BASILAN EVLERDE REŞİT OLMAYAN ÇOCUKLAR DA BULUNUYORMUŞ
 
Tataristan İçişleri Bakanlığı Basın Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, iki dairenin 'Medrese' olarak kullanıldığı, yapılan aramalarda reşit olmayan yaştaki çocukların da dairelerde bulunduğu bildirildi.
Gözaltına alınanların çoğu daha sonra serbest bırakılırken, bir erkek ve bir kadın hakkında yasa dışı örgüt üyesi olmak suçundan dava açıldı. Rusya, Nur Cemaati'nin faaliyetlerini radikal olduğu gerekçesiyle 2008 yılında yasaklamış, terörist ve bölücü örgüt listesine almıştı.
 
Rusya'da geçtiğimiz haftalarda Kaliningrad Mahkemesi de, Said-i Nursi'nin 16 kitabını 'aşırı' olduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.