RUSYA'DAN DÜNYAYA TEHDİT

RUSYA'DAN DÜNYAYA TEHDİT

İSPANYA’da resmi bir ziyaret için bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Serguei Lavrov, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel García-Margallo ile düzenlediği...

Ukranya’daki durumun çok karmaşık hal aldı

İSPANYA’da resmi bir ziyaret için bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Serguei Lavrov, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel García-Margallo ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve batı dünyasının Ukrayna sorununda izlediği politikalar nedeni ile ağır eleştiriler yöneltti.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladímir Putin’in, Ukranya konusundaki tavrının net olduğunu hatırlatarak, uluslar arası camianın Ukranya’da silahlanan kişileri zamanında durdurmada geç kaldığını ifade etti. Ukranya’daki durumun çok karmaşık hal aldığını kabul eden Dışişleri Bakanı Serguei Lavrov, şunları söyledi:

"Ukranya Parlamentosu'na silahlı bir müdahale yapılmış, seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümet silahlı güçler tarafından görevden alınmıştır. Bu ne anayasa, ne de kanunlarda yer almaktadır. Bu kötü örnek tüm bölgeye sıçrayabilir, herkesi kanunlarda yer alan anlaşmaları madde madde okuyarak saygı göstermesini istiyoruz."

Basın toplantısında, Ukranya’da kan dökülmesine müsaade etmeyecekleri sözü de veren Lavrov, Rusya’nın Kırım’da yer alan üstlerinin dışında askerlerinin bulunmadığını ve ülkesinin Ukranya’da bulunan Rus taraftarı milisleri kontrol ediyor sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti. Serguei Lavrov, bir gazetecinin "Rusya’nın uluslar arası bir heyetin bölgeye giderek Kırım’da bulunan Rus askerlerinin anlaşmalara uyup uymadığı konusunu denetlemesine izin verir misiniz?" sorusuna, "Bunu bana değil Kırım hükümetine sorun" yanıtını verdi.

Lavrov, Amerikan meslektaşı John Kerry ile Paris’de bir görüşme yapacağını da vurgulayarak, "Ukranya’da bu durumu provoke edenler sorunu da kendileri bulsunlar, 21 Şubat anlaşmasına herkesin uyması gerekir, kimseyi kandırmasınlar" açıklamasını yaptı. İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da basın toplantısında, Ukrayna konusunda Lavrov'a ''Önceliğimiz Ukrayna'da ulusal ve uluslararası yasalara, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve sınırların ihlal edilemeyeceğine saygı gösterilmesidir'' mesajı verdi.. Margallo, ikinci önceliklerinin de AB ve Rusya arasındaki çatışma ortamının yerini diyaloğa bırakması olduğunu söyleyerek Ukranya’daki yaşananların barışçıl yollarda çözüleceğine inandığını kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı