Rusya rest çekti!.. AKP ortada kaldı

Rusya rest çekti!.. AKP ortada kaldı

AKP ortada kaldı

Kimyasal silah iddiasında bulunarak Suriye'ye karşı savaş çığırtkanlığı yapan AKP, Obama-Putin uzlaşmasından haberdar edilmediği için saldırıdan vazgeçme kararı sonrası ortada kaldı.

Şam’daki kimyasal saldırı iddiasının ardından Suriye’ye karşı istekli yabancı devletlerin saldırmasını en fazla isteyen ülkeler Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan’dı. Bu üç ülke de saldırıda başı çekmesi beklenen ABD’yi ikna etmek için yoğun faaliyet yürütüyordu.

Saldırı seçeneğinin masadan kaldırılması, geçen hafta Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde şekillendi. Zirve sırasında Rusya lideri Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yla görüştü. Görüşmede, Suriye’nin elindeki kimyasal silahları uluslararası örgütlere teslim etmesi karşılığında bu ülkeye saldırılmaması konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu uzlaşma, günler sonra kamuoyuna duyuruldu. Kapalı kapılar ardında karar bağlanmıştı. Aradan geçen günlerde ABD ve müttefikleri, müdahale yanlısı tavırdan adım adım vazgeçerek, kendi kamuoylarını yeni duruma hazırladılar.

Bugünden geriye bakıldığında, saldırıdan vazgeçilmesi kararının, savaş yanlısı ülkelerden İsrail’e de muştulanmış olduğu görülüyor. İsrail’in Haaretz gazetesi, G-20 zirvesi günlerinde Obama-Putin arasında Suriye konulu bir gizli toplantı yapıldığını haberleştirmişti. Ardından İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalom, “Suriye’ye müdahale olsa da, olmasa da İsrail’in avantajı korunur” demişti.

AKP’liler ise belli ki Obama-Putin uzlaşması sonrası bilgilendirilmedi. Bu nedenle günlerce ABD’nin yönelimiyle örtüşmeyecek biçimde savaş çığırtkanı bir söylemi sürdürdüler ve sonunda köşeye sıkıştılar.