Rusya; Kimyasal Saldırı Muhaliflerin Planıdır

Rusya; Kimyasal Saldırı Muhaliflerin Planıdır

KİMYSAL SALDIRI PLANLANMIŞ BİR SENARYODUR

Moskova'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile görüşmesinin ardından basın toplantısında konuşan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Şam yakınlarındaki kimyasal saldırının 'önceden planlanmış bir senaryo' olduğunu söyledi. 
 
GÖRÜNTÜLER MUHALİFLERİN SENARYOSUDUR
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bugün Moskova'da bir araya gelerek Suriye'deki durumu görüştü.
Görüşmenin ardından Suriyeli mevkidaşıyla bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya'nın Suriye konusundaki tutumunun herkes tarafından bilindiğine vurgu yaparak, "Suriye krizinde askeri müdahale dahil barışçıl çözüm yollarının alternatifi yoktur" dedi.
Suriye'ye karşı bir askeri müdahalede tansiyonun sadece bu ülkede değil tüm Ortadoğu 'da yükseleceğine işaret eden Lavrov, Moskova'nın Suriye'de politik çözümle ilgilenen tüm tarafları ülkesine davet ederek ortak hareket etmeye hazır olduğunu belirtti.
Lavrov, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal silah kullanımının ise önceden planlanarak sahneye konulan bir senaryo olduğunu öne sürdü: “Muhalifler kendi hazırladıkları görüntüleri kendileri internete yüklüyorlar. Elimizde bunun önceden planlanmış senaryo olduğuna dair kanıtlar var.”

CARLA DEL PONTE'NİN DEĞERLENDİRMESİ VAR

 
Lavrov, "Uluslararası Komisyonu Üyesi Carla del Ponte'nin profesyonel bir değerlendirmesi var. Onda muhalefetin kimyasalları kullandığına dair bilgiler var" dedi.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Suriye krizindeki tutumundan dolayı teşekkürlerini ilettiğini belirterek, “Esad, G20 Zirvesi öncesi ve sonrasındaki tutumu nedeniyle Putin'e selamlarını ve şükranlarını iletmemi istedi" dedi.
Esad yönetiminin hiçbir ön koşul olmadan Cenevre-2 Konferansına katılmaya hazır olduğunu belirten Muallim, tüm taraflarla diyaloğa açık olduklarını ve politik çözüm şansının halen var olduğunu söyledi. Muallim, BM uzmanlarının ve denetçilerinin istenildiği zaman Suriye'ye gelerek incelemede bulunabileceğini kaydetti.
Muallim, ABD 'nin olası bir saldırısından sonra Esad yönetiminin Cenevre-2 konusunda tutumunun değişebileceğini de ima ederek, “Ama ABD'nin hamlesinden sonra ne olur bilmiyorum. Belki bir roket gelir ve konferansı götürür” diye konuştu.