Rüşvete de Yasa Koruması Yolda!

Rüşvete de Yasa Koruması Yolda!

Siyasi Etik Yasa Taslağı’nda 10 asgari ücret (7.398 lira) olan hediye sınırı 12 bin liraya çıkarılmasına eski Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, “12 bin liralık hediye yasayla öngörülmüş rüşvettir” yorumunu yaptı.

Sıfır hediye olmalı!
12 bin liralık hediye ‘yasal’ bir rüşvettir
 
 
 
 Meclis Etik Komisyonu’nun Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunacağı ‘Siyasi Etik Yasa Taslağı’nda 10 asgari ücret (7.398 lira) olan hediye sınırı 12 bin liraya çıkarılmasına eski Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, “12 bin liralık hediye yasayla öngörülmüş rüşvettir” yorumunu yaptı.
 
GÖREVİNİ 11 Eylül’de bırakan eski Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bilal Eryılmaz, siyasiler için öngörülen 12 bin liralık hediyenin “yasayla öngörülmüş rüşvet” olacağını söyledi. Dört parti temsilcisinden oluşan Meclis Etik Komisyonu’nun Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunacağı Siyasi Etik Yasa taslağında 10 asgari ücret (7398 lira) olan hediye sınırı 12 bin liraya çıkarılmıştı. Prof.Dr. Eryılmaz başkanlığındaki 11 kişilik Başbakanlık Kamu Etik Kurulu, süresi dolduğu için 11 Eylül’de görevi bıraktı. Kurul üyelikleri yaklaşık üç aydır boş. Yeni dönemde görev almak istemediği için üniversiteye dönen Medeniyet Üniversitesi Senato Üyesi Prof.Eryılmaz ile dört yılda yaşadıklarını ve fiiliyattaki etiğin kara deliklerini konuştuk.
 
KANAATLERİ ETKİLENİR
 
Göreve geldikten sonra bir yönetmelikle kamuda hediye alma sınırını sıfırladıklarını kaydeden Eryılmaz, “Ancak mal bildirimi yasası milletvekilleri, siyasi parti genel başkanları, bazı kamu görevlileri için 10 asgari ücretin (7398 TL) altındaki hediyelerin alınabileceğini öngörüyor. Ancak burada da milletlerarası protokol, mücamele (iyi ilişkiler) veya nezaket kaideleri aranıyor, yani hediye veren Türk uyruğundan olmayan herhangi özel, tüzel kişi veya kuruluş olacak” dedi. Burada bile ciddi miktar sorunu varken 12 bin lira olmasının Türkiye açısından uluslararası alanda olumsuz bir imajın daha da gelişmesine neden olacağını belirten Eryılmaz şunları söyledi: “
 
SIFIR HEDİYE OLMALI
 
“Bir yasal düzenlemenin en önemli unsuru kamu yararıdır. Bunda nasıl bir kamu yararı var? Milletvekilinin hediyeye niçin ihtiyacı var, hediye milletvekili için bir hak mıdır? Görevleri karşılığı maaş, harcırah almıyorlar mı? Bu hediye faktörüyle baskı gruplarının etkisi altında daha fazla kalabilirler. Çünkü vergi affı gibi af niteliğinde kararlar veriyorlar, ekonomik düzenlemeler yapıyorlar. Hukukçu değilim ama yasayla böyle bir kanal açılırsa, yasayla öngörülmüş rüşvet olur. Hiçbir batı ülkesinde böyle bir uygulama yok, haklılığını meşruluk temeline oturtamayız. Etiğe de uygun olmaz. Benim de kamuoyunun da vicdanı sızlar.”
 
Artık hediyeler müracatta kalıyor
 
PROF. Dr. Bilal Eryılmaz, her bayram ve yılbaşı öncesi kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazıyla hediye alınırsa soruşturmaya tabi tutulacağını belirttiklerini kaydederek, “İşlem yapacak bir durum olmadı. “Filan bakanlığın önüne bir araba geldi, içinden birşeyler indirildi” diye bir ihbar geldi. En yakın bakanın özel kalemine ulaştık. Bakan bey hemen kapılara haber verdi ve kapılar kapandı. Bizim yazımız üzerine çoğu kamu kurumunda hediyeler artık müracatta kalıyor. Eskiye göre oldukça olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
İşte karadelikler
 
“EN fazla etik ihlali yasaları dolanma, eş dost akraba kayırmacılığı, hemşericilik” diye konuşan Eryılmaz şunları söyledi: “En fazla etik ihlali de belediyelerde. Özel kalem müdürlükleri istisnai kadro. Genellikle yakın tanıdıklar alınıyor, memur yapılıyor. KPSS’de belirli bir puan alma şartı yok. Görevde yükselme yönetmeliğini aşmak için de başkan yardımcısı, genel sekreter yardımcısı yapılıyor. Sınava girmeden müdürlük, daire başkanlığı yolu açılıyor. Yasaları dolanma bu. Belediye meclislerinin imar komisyonu başkanı müteahhit olabiliyor. En ciddi sorunlardan biri bu. Bir bakanlıkta belli bir statüde çalışan memur bir maaşları çok yüksek olan üst kurula atanıyor. Sonra eski görevine görevlendirmeyle geri dönüyor ama üst kurul maaşı alıyor.”