RTÜK'ün Kararı Başbakanı Çok Kızdıracak

RTÜK'ün Kararı Başbakanı Çok Kızdıracak

RTÜK'ün aldığı Kabataş Olayıyla ilgili karar başbakanı çok kızdıracak...

RTÜK Üyesi Ali Öztunç, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla Kabataş görüntülerinin kamu yararının konusu haline geldiğini vurgulayarak, "Özel hayatın gizliliği ile ilgili olarak kişilerin ortak yaşam alanı ve özel hayat alanı arasında bir ayrıma gidilmektedir. Kabataş görüntülerin yayınlanması kamusal habercilik anlayışının bir gereğidir"  dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Gezi Parkı olayları sırasında Kabataş'ta Z.D. isimli bir kadın vatandaşa yönelik şiddet iddiaları uzun bir süredir kamuoyunu meşgul ederken, Taksim Gezi Parkı protestoları nedeniyle birçok iddia da ortaya atılmış, bu iddialar siyasi partilerin mitinglerinde siyasi bir söylem 
malzemesi haline gelmişti" 

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun da Gezi Parkı olayları sırasında Kabataş'ta yaşananlara yönelik güvenlik kamera görüntülerinin yayınlanmasını değerlendirirken, "Özel hayatın gizliliği ilkesinden hareketle kişinin bilgisi olmadan çekilmiş olan bir görüntünün eğer bir kamusal fayda yoksa yayınlanmaması gerekiyordu" dedi.

RTÜK Üyesi Öztunç, "Kabataş olayının görüntülerinin yayınlanması ihlal midir?" sorusu üzerine, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yapmış olduğu çok sayıda toplantıda, Kabataş'ta gerçekleşmiş olduğu iddia edilen saldırıyı kınamıştır. Başbakanın bu açıklamalarıyla, Kabataş görüntüleri kamuya malolmuş ve kamu yararının konusu haline gelmiştir.

Söz konusu konuşmalarda ve yapılan tartışmalarda saldırı iddiaları mahkeme kararı ve kesin delillerle ispat edilmiş gibi ortaya konulmuş ve kamuoyunda bu yönde bir algı oluşturulmuştur. Bir kadının başta taciz iddiaları olmak üzere saldırıya maruz kaldığı iddialarının 'beyanının esas' kabul edilmesi ilkesi çerçevesinde kamuoyu ve medya tarafından hassasiyetle takip edildiği 8 aylık süre sonunda ise bu iddiaları çürütebilecek nitelikte görüntüler ortaya çıkmıştır. Bu görüntülerin yayınlanması kamusal habercilik anlayışının bir gereğidir" dedi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı