Röntgencilik yasallaşacak

Röntgencilik yasallaşacak

İmralı’da kayıt başlıyor
MİT’in görüşmelerine hız verdiği Öcalan’ın tüm temaslarının kaydedilmesi için yasal adım atıldı. Düzenleme yasalaşırsa 90 bin hükümlünün bütün görüşmeleri kayıt altına alınabilecek

Hükümet adına müzakerelere hız verildiği dönemde Abdullah Öcalan’ın tüm görüşme ve konuşmalarının yasal olarak da “kayıt altına” alınmasına olanak sağlayacak düzenleme için adım atıldı. Adalet Bakanlığı’nca hazırlarak Meclis’e gönderilen yasa tasarısına göre, Öcalan’ın avukatları, ziyaretçileri ve yabancı heyetlerle yapacağı görüşmeler sesli ve görüntülü olarak kaydedilebilecek. 

Adalet Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı cezaevlerinin dış güvenliğinin İçişleri’nden Adalet Bakanlığı’nın devrini öngören “Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı” Meclis’e gönderildi. Tasarıda en dikkat çeken düzenleme son dönemde kendisiyle yapılan temasların kamuoyunca yakından izlendiği Abdullah Öcalan’ı ilgilendiriyor. Bugüne kadar Öcalan’ın avukatları, kardeşleri ve ziyaretçileriyle yaptığı görüşmeler “yasal” olarak kayıt altına alınmıyordu. Ancak bu görüşmelerin not edildiği biliniyor ve Öcalan’ın avukatlarınca da bu durum tepkiyle karşılanıyordu. Tasarıyla bu durumun yasallaştırılmasının adımı atıldı. “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerin İnfazı Hakkında Kanun”un 86. maddesinde hükümlülerin avukatları, akrabaları ve yabancı heyetlerin ziyaret ve görüşlerde uyacakları esaslar düzenleniyordu. Tasarıyla bu düzenlemeye “Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin ziyaretçileriyle görüşmeleri kayıt edilebilir. Kayıt işlemlerinin usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir” hükmünün eklenmesi öngörüldü. Tasarının mevcut haliyle yasalaşması durumunda aralarında Abdullah Öcalan’ın da bulunduğu 90 bini aşkın hükümlünün cezaevinde yaptıkları görüşmeler kayıt altına alınacak. Hükümlülerin temaslarının kaydının nasıl yapılacağı ise yönetmelikle düzenlenecek. 

Cezaevine silahla girilecek 
Tasarıya göre, cezaevlerinde infaz koruma memuru olarak adlandırılan gardiyanlar dışında iç ve dış güvenlik görevlileri olacak. Bu kadrolar için 24 bin 940 kişi alınacak. Şu anda jandarma tarafından yürütülen cezaevlerinin dış güvenliği, tasarının yasalaşmasının ardından dış güvenlik görevlilerince devralınacak. Silah kullanma yetkisine sahip olacak dış güvenlik görevlileri, cezaevine de silahla girebilecek ve dolaşabilecekler. Bu görevlilere olası bir isyan halinde uyarı atışı yapma yetkisi tanındı. Cezaevi güvenlik görevlileri çıkan olayları kontrol altına alamazsa jandarma ve polis çağrılabilecek.