ROJ TV davasında flaş gelişme

ROJ TV davasında flaş gelişme

DANİMARKA'da Kophenhag Eyalet Mahkemesi, Roj Tv davasında, aralarında PKK ile aynı çizgide yayın yapan Nuçe Tv'ninde bulunduğu 3 televizyon kanalının yayın lisanslarını iptal etti, kanalların bağlı bulunduğu Mesopotamia şirketine ise 5 milyon kron ceza ke

Karara itiraz hakkı bulunurken, itiraz edebilmek için de 5 milyon kron para cezasını ödemesi ya da bir teminatta bulunulması gerektiği belirtildi.

Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nde bugüngörülen Roj Tv davasında, Mesopotamia Brodcasting'e ait televizyon kanallarının hepsinin yayın lisansını iptal kararı aldı. Söz konusu televizyonlarda son dakika olarak verilen haberde, aralarında PKK ile aynı çizgide yayın yapan Nuçe ve Roj TV'nin de bulunduğu 3 televizyon kanalının bağlı bulunduğu şirkete ise 5 milyon Kron para cezası verildi. 

Danimarka'da bir basın kuruluşuna verilen en yüksek ceza olarak değerlendirilen cezaya şirketin itiraz hakkı bulunuyor. Ancak, itiraz edebilmek için de 5 milyon kron para cezasını ödemesi ya da bir teminatta bulunması gerektiği belirtildi. 


2 HAFTALIK İTİRAZ SÜRESİ

İki hafta içerisinde itiraz edilmemesi durumunda MMC, Nuçe, ve Roj TV'nin yayın lisansları iptal edilmiş olacak. Şirketin yetkililerinden Amed Dicle, itiraz konusunda neler yapılacağını avukatların netleştireceklerini belirterek, "İki hafta içerisinde itiraz edilmezse televizyonlarımızın yayınları duracak. Savcılık, şirketlerin tamamen kapatılması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme ise, verdiği bu kadar yüksek para cezası ile aslında savcılığın kararını onaylamış bulunuyor" dedi.

Ahmet Dicle, söz konusu kararın 2012'de verilen karardan daha ağır olduğunu da vurgulayarak, "Bir süredir Mesopotamya Brodcasting'in hesapları dondurulmuştu, farklı engellemeler de vardı. Şu anda yayın lisansımız iptal edildi. İki hafta içerisinde itiraz edilmesi ve aynı zamanda para cezasının ödenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Mahkeme ayrıca, Roj TV’nin yayın izninin de iptal edilmesine karar verdi. 6 kişiden oluşan mahkeme heyetinde bir kişi, Roj TV’nin suçsuz olduğu yönünde oy kullanırken, 5 kişi suçlu olduğu yönünde oy kullandı. Mahkeme, gerekçe olarak Roj TV’nin şahıslar bazında, organizasyon olarak ve ekonomik olarak terör örgütü PKK propagandası yapmasını göstererek PKK’nın Türk devletine karşı silahlı terör eylemleri düzenlemesi nedeniyle bir terör örgütü olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek’in de izlediği duruşmanın hakimi Hans Chr.Thomsen, davanın gerekçeli kararının okunmasın yaklaşık 40 dakika süreceğini söyledi ve Ağır Ceza Mahkemesinin, Roj TV hakkında Şehir Mahkemesi tarafından verilen cezayı ağırlaştırdığını söyledi. Şehir Mahkemesi iki televizyon şirketini 2,6’şar milyon kron (355 bin Euro) para cezası vermişti. 

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek mahkemenin adaletli bir karar aldığını belirterek, Danimarka’nın bu kararla terörle uluslararası mücadeleye katkıda bulunduğunu söyledi. Roj TV avukatı Björn Elmquist “Roj TV yönetim kurulu toplanarak cezayı değerlendirecek. Mahkeme bir üst mahkemeye gitme izni verecek mi bilmiyorum ama yüksek mahkemeye gitmenin bir yararı olacağını sanmıyorum” dedi. 

Savcı Lise-Lotte Nielas, 6 PKK’lı hakkında haraç toplamak ve PKK’ya ekonomik yardımda bulunmak suçuyla açılan davanın Roj TV davasından ayrı bir dava olduğunu, ancak kararın 6 PKK’lının cezaya çarptırılmasında rol oynayabileceğini söyledi. 

Roj TV davası, 2005 yılında Türk hükümetinin Büyükelçilik aracılığı ile Radyo Televizyon Üst Kuruluna deliller sunarak, Roj TV’nin kapatılmasını istemesi ile başlamıştı. 2010 yılında zamanın Adalet Bakanı tarafından alınan kararla Roj TV hakkında dava açılmıştı. Radyo Televizyon Üst Kurulu 2012 yılında şehir mahkemesi. Roj TV’nin PKK’ya yardım ettiği kararına vararak para cezası vermişti. 


SİYASİ PARTİLERDEN MAHKEME KARARINA DESTEK

KOPENHAG Ağır ceza mahkemesinin Roj TV hakkında şehir mahkemesi tarafından verilen para cezasını iki katına yükseltmesi ve yayın iznini iptal etmesi siyasi partileri de memnun etti. Danimarka Halk Partisi Medya Sözcüsü Morten Marinus, mahkemenin doğru karar verdiğini belirterek, Roj TV ve yapımcı firma Mezopotamya TV’ye 5’er milyon kron para cezası verilmesini, yayın izninin iptal edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.Roj TV’nin Terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığını belirten Morten Marinus “şehir mahkemesi, Roj TV’ye ve Mezopotamya Broadcast TV’ye sadece 2.6’şar milyon kron para cezası verip, yayın iznini iptal etmediğinde çok yadırgamıştım. Onlar bir üst mahkeme olan Ağır ceza mahkemesine başvurarak verilen para cezasına itiraz ettiler. Şimdi Ağır Ceza Mahkemesi hem para cezasının miktarını yükseltti hem de yayın iznini iptal etti. Buna çok memnun olduk. Ülkemizden yayın izni alan bir TV kuruluşunun terör örgütünün propagandasını yapmasını kabul edemezdik. Danimarka hiçbir zaman terörizme yardım etmemelidir”dedi. Morten Marius, Ağır Ceza Mahkemesinin, bir yayın kuruluşunun yayın izninin mahkemeler tarafından iptal edilebileceğini gösterdiğini ve bunun bir örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Marius “Şehir Mahkemesi yayın iznini iptal etme yetkisi olmadığını öne sürmüştü. Şimdi Ağır Ceza Mahkemesi iptal ederek nasıl iptal edilebileceğini gösterdi”dedi. 


DIŞİŞLERİ: ROJ TV BENZERİ GİRİŞİMLERİN DE ENGELLENMESİNİ BEKLİYORUZ

Danimarka Mahkemesi'nin ROJ TV'nin lisansını iptal etmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada kakardan duyulan memnuniyet dile getirilirken, "Bu çerçevede, başta AB üyesi ülkeler olmak üzere, uluslararası toplumun ve medya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin PKK terör örgütü ve yandaşlarının hak ve özgürlükleri istismar eden ROJ TV benzeri girişimlerini engellemelerini bekliyoruz" denildi. 

Dışişleri Bakanlığı, Danimarka mahkemesinin ROJ TV'nin lisansını iptal etmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, karardan duyulan memnuniyet verici olduğu belirtilirken, mahkemenin ROJ TV'nin terör örgütü tarafından finanse edildiğinin ve bunun ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğinin tescillendiği vurgulandı. Aynı gengellemenin ROJ TV benzeri diğer girişimlere de uygulanmasının istendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere, PKK terör örgütü iltisaklı ROJ TV ile ana şirketi “Mezopotamya Yayıncılık A/Sö, Kopenhag Şehir Mahkemesi’nde görülen ceza davası neticesinde 10 Ocak 2012 tarihinde açıklanan karar ile Danimarka Ceza Kanunu’nun terörizmi ilerletmeyi yasaklayan 114e. maddesini ihlal etmekten suçlu bulunmuş; gerek savunma gerek iddia makamları karara ilişkin olarak bilahare temyize gitmişlerdi.

Bu çerçevede, 29 Ekim 2012 tarihinde başlayıp, 14 Haziran 2013 tarihinde görülen 36. duruşma ile tamamlanan ve neticesi bugün (3 Temmuz 2013) açıklanan temyiz davasında, Doğu Yüksek Mahkemesi’nin, Kopenhag Şehir Mahkemesi tarafından verilen kararı onaylarken para cezasını ağırlaştırmasını ve ROJ TV ile ana şirketine 2003 yılında verilen lisanstan doğan televizyon yayını yapma hakkını süresiz olarak geri almasını memnuniyetle karşılıyoruz. 

Yüksek Mahkeme bu kararıyla, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu; ROJ TV’nin PKK terör örgütü tarafından finanse edildiğini; PKK propagandası yaparak terörizmi ilerleten ROJ TV yayınlarının ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini; hak ve özgürlüklerin kamu düzeni ve güvenliğine tehdit oluşturacak şekilde istismar edilmesine müsamaha gösterilemeyeceğini ve kanalın çalışanlarının terör örgütü ile yakın ilişki içinde bulunduklarını tescil etmiştir. Böylelikle, bazı mihrakların davayı siyasileştirme ve hukuki zeminden saptırma yönündeki gayretleri sonuçsuz kalmıştır.

Hiç kuşkusuz, Yüksek Mahkemenin bu önemli kararı terörle mücadelenin hukuki veçheleri bakımından uluslararası camia için emsal teşkil edecektir. Bu çerçevede, başta AB üyesi ülkeler olmak üzere, uluslararası toplumun ve medya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin PKK terör örgütü ve yandaşlarının hak ve özgürlükleri istismar eden ROJ TV benzeri girişimlerini engellemelerini bekliyoruz."