RIZA ZARRAB'ın İlişkileri MİT Raporunda

RIZA ZARRAB'ın İlişkileri MİT Raporunda

.

ÇAĞLAYAN VE GÜLER İLE İLİŞKİLERİ 

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında tutuklanan Reza Zarrab hakkında MİT tarafından rapor hazırlandığı ileri sürüldü. T24 Haber sitesindeki iddiaya göre soruşturmadan 8 ay önce hazırlanan ve Başbakanlık’a da sunulan rapor, Zarrab’ın eski bakanlar Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’le ilişkisi ile para trafiğini anlatıyor. Zaman gazetesinde yer alan ve t24 sitesine dayandırılan haberde ayrıntılı olarak bildirilen ilişkiler ile ilgili birde belge yayınlandı.

RIZA ZARRAF OLARAK GEÇİYOR

T24 Haber sitesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı yolsuzluk, rüşvet ve karapara iddialarıyla ilgili operasyondan 8 ay önce, MİT tarafından bir rapor hazırlandığını ileri sürdü. İddiaya göre raporda, tutuklanan İranlı işadamı Reza Zarrab’ın bazı bakanlarla ilişkisi üzerinde duruluyor. MİT’in hazırladığı ileri sürülen raporda, “Bakanların Zarrab ile ilişkisi ortaya çıkarsa, bu durumun hükümet aleyhine kullanılabileceği” vurgulanıyor. Reza Zarrab’ın ismi Rıza Zarraf olarak anılıyor. Haberde ayrıca, Zarrab’ın faaliyetlerinin rapor halinde Başbakanlık’a sunulduğu ifade edildi. 

TC VATANDAŞLIĞI GİRİŞİMİ

Yolsuzluk soruşturmasına ilişkin çarpıcı bir iddia gündeme geldi. T24 Haber sitesi, yolsuzluk operasyonundan 8 ay önce, Reza Zarrab hakkında MİT tarafından bir rapor hazırlandığını iddia etti. Başbakanlık’a sunulduğu ileri sürülen raporun özet bölümünde “Hassas kaynaktan derlenen istihbari bilgilerde Kapalıçarşı’da altın döviz ticareti yapan İran asıllı TC vatandaşı Rıza Zarraf, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler ile yakın ilişkide olup kardeşi Mohammed Zarraf’ın TC vatandaşlığına kabulü için bazı girişimlerde bulunmuştur.” deniliyor.

Raporda Zarrab’ın, kardeşinin Türk vatandaşlığına kabulü için 12 Nisan 2013’te Muammer Güler ile görüştüğü belirtiliyor. Güler’den olumlu cevap alan Zarrab, bir gün sonra kardeşiyle yaptığı görüşmede, Güler’in oğlu Barış Güler’in yanına geleceğini ve başvuru kâğıtlarını vereceğini söylüyor. Vatandaşlığa kabul kararının ilk Bakanlar Kurulu’ndan çıkacağını kaydeden Zarrab, Barış Güler’e kardeşinin danışmanı sıfatıyla 2 yıl boyunca 15 bin ABD Doları vereceğini ifade ediyor.

İRAN İLİŞKİSİ ÖNE ÇIKARILMIŞ

Raporun “sonuç ve değerlendirme” bölümünde ise şunlar dile getiriliyor: “İran’a yönelik ekonomik ambargoya rağmen İranlı şahısların para transferleri gerçekleştirmesi bağlamında, Rıza Zarraf’ın yakın gelecekte ABD tarafından yasaklı kişiler listesine dahil edilebileceği, Zarrab’ın Ekonomi Bakanı Çağlayan ve İçişleri Bakanı Güler ile mevcut ilişkisinin ortaya çıkması halinde, söz konusu hususların hükümet aleyhinde kullanılabileceği değerlendirilmiştir.”

Raporda, para trafiği de şöyle ifade ediliyor: “Rıza Zarraf’a yönelik çalışmalar neticesinde, uygulanan ekonomik ambargo sebebiyle bankacılık sistemi üzerinden Türkiye’ye para gönderemeyen İranlı banka ve şahıslara aracılık yaptığı, İran’daki Bank-e Parsiyan, Bank-e Keshavarzi, Bank-e Pasargad, Bank-e Karafarin, Bank-e Sarmaye, Bank-e Saman ile irtibatının bulunduğu, Dubai’de faaliyet gösteren ve dünya genelinde para transferleri gerçekleştirebilen ‘Al Salam Exchange’in ortağı olduğu, Dubai’de işleriyle babası Hosseyin Zarraf ve kardeşi Mohammad Zarraf’ın ilgilendikleri, İran’dan Dubai’ye aktarılan paraları bankaları üzerinden Türkiye ve Çin’e gönderdiği, İran’a yönelik ambargo kararlarının uygulaması sebebiyle Çin’de bulunan Postal Saveings Bank Of Chine, Kunlun Bank ve Huaksi Bank ayrıca Hindistan’da Bank of Baroda ile çalıştığı, Halk Bankası ve Ziraat Bankası yetkileri ile Ocak 2013’te görüştüğü hususları tespit edilmiştir.”

BAKAN ÇAĞLAYAN İLE BİRLİKTE ÖZEL JETİ İLE UMREYE GİTTİĞİ

Zarrab’ın Çağlayan’la ilişkisi de raporda şöyle anlatılıyor: “Zarraf, Zafer Çağlayan ile yakın ilişki içerisinde olup bu kapsamda; Gana’dan Dubai’ye bin 500 kilo altın taşıyan ve 01-18 Ocak 2013 arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda alıkonulan uçak ile ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile konuştuğu ve malın geldiğini, alamadıklarını, geri de gönderilmediğini, mağdur olduklarını ve rüşvet istendiğini’ söylediği; eşi Ebru Gündeş Zarraf ve Zafer Çağlayan ile birlikte, özel uçağı ile 22-23 Mart 2013’te umreye gidip geldikleri; Çağlayan’ın oğlunun düğününde Ebru Gündeş’in sahne aldığı hususları tespit edilmiştir.”

Kaynak:Haber Kaynağı