Rıza Sarraf konusunda çok kritik gelişme

Rıza Sarraf konusunda çok kritik gelişme

ABD'de yargılanan ve Türkiye'nin nerede olduğuna ilişkin resmi bir nota ile Amerikan makamlarına akıbetini sorduğu Rıza Sarraf konusunda kritik anlar yaşanıyor

Türkiye ile ABD arasında büyük bir krize neden olan İran Asllı Türk İşadamı Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılandığı dava dosyasına yasak geldi. Jürili dava öncesi son duruşması bu gün görülecek olan Rıza Sarraf'ın bir süredir nerede olduğu konusunda ABD Makamlarınca bilgi verilmiyordu. Bunun üzerine Türkiye dün akşam saatlerinde ABD 'ye Sarraf'ın nere3de olduğunu resmi nota ile sormuştu.

3500 BELGE İÇİN YASAK

Dosyada bulunan 3500 belgenin ABD dışına çıkarılamayacağı ve mahkeme dışında kimseye gösterilemeyeceğine karar verildi. Dosya ile ilgili çok ilginç bir ayrıntıya göre ise 3500 içerisinde sadece şahıs 1 olarak anılan ( İndividual-1) adlı bölümdeki bildgilere  sınırlı erişim izni tanında. 

KİM BU ŞAHIS 1 ?

Bu izin ise sadece taslakları kapsıyor. Hürriyet'in bildirdiğine göre, " Şahır 1 " olarak anılan şahsın kimliği bilinmiyor.

Öte yandan dün akşam saatlerinde Türkiye'nin ABD'ye sert bir nota vererek akibetini sorduğu, "Rıza Sarraf'ın serbest bırakıldığı ve nerede olduğunun bilinmediği iddialarına" yanıt geldi. ABD tarafından Sarraf'ın "federal hapishanede tutukluluk halinin sürdüğü" açıkladı.

FEDERAL HAPİSHANEDE HALEN TUTUKLI DENİLDİ

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama, ABD yasalarını delmek için işbirliği yapıp komplo kurma, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla New York'ta tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf'ın, "federal hapishanede tutukluluk halinin sürdüğü" bildirildi.

SON ÖN DURUŞMASI BU GÜN

Öte yandan DHA'nın haberine göre, ABD Federal Hapishaneler Bürosu kayıtlarında 11 Kasım'da serbest bırakıldığı bilgisinin doğru olmadığını belirten başsavcılık kaynakları, Sarraf'ın jürili yargılamanın başlayacağı 27 Kasım öncesinde, bugün yapılacak son ön duruşması olduğunu, yargılamanın da belirlenen tarihte yapılacağını kaydetti. 

TÜRKİYE DÜN AKŞAM NOTA VERMİŞTİ

Türk Dışişleri, ABD'ye yazılı nota verip ABD'yi dolandırma, İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama, kara para aklamak için komplo kurma ve ABD bankalarını dolandırma suçlamaları yöneltilen Rıza Sarraf hakkında bilgi istedi.

DIŞİŞLERİ: RESMEN BİLGİ TALEP EDİLDİ

Konu hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Rıza Sarraf hakkında basına yansıyan iddialardan sonra ABD makamlarından resmen bilgi talep edildiğini ancak henüz bir yanıt alınamadığını belirtti. Müftüoğlu, şunları söyledi:

YANIT ALINAMADI DENİLMİŞTİ 

“Rıza Sarraf hakkında basına yansıyan haberler üzerine Washington Büyükelçiliğimizce ABD makamlarından resmen bilgi talep edilmiş olup henüz bir yanıt alınamamıştır. Konu takip edilmektedir."

ABD: DİPLOMATİK YAZIŞMALARIN İÇERİĞİNİ AÇIKLAYAMAYIZ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Amerika'nın Sesi'nin nota hakkındaki sorusu üzerine diplomatik yazışmaların içeriğini açıklayamayacaklarını, ancak herhangi bir suçlama veya devam eden soruşturmalarla ilgili her türlü sorunun ABD Adalet Bakanlığı’na iletilmesi gerektiğini belirtti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

ABD’de 27 Kasım’da jürili duruşması başlayacak olan Sarraf'ın nerede olduğu konusundaki belirsizlik devam ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı Federal Cezaevleri Bürosu’nun internet sitesindeki resmi kayıtlarda, ‘09135-104’ kayıt numaralı Sarraf'ın 8 Kasım 2017 tarihinde cezaevinden tahliye edildiği bilgisi yalanlandı ancak Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım müvekkili hakkında "Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz” dedi.

MUHALEFETTEN SER TEPKİ

Öte yandan muhalefet cephesinden gelişmeler karşısında AKP ve Erdoğan'a yönelik çok sert tepkiler geldi. Rıza Sarraf davasını ABD'de bizzat izleyen CHP Milletvekili Erdal Aksünger daha önce dosyaya Emine Erdoğan'ın fotoğrafını kimin koyduğunu sormuştu. Bu konuda gizem hala sürerken, Dışişleri tarafından verilen nota ise böyle ileştirildi.

3-185.jpg

ASKERLERİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRİLDİĞİNDE NOTE VERMEK BÖYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

4-113.jpg

İlgili Haberler