REZA ZARRAB'IN TELEFONUNDAN ACUN ÇIKTI

REZA ZARRAB'IN TELEFONUNDAN ACUN ÇIKTI

Dubai seyahatinde Acun'a gönderdiği mesajlarda jet konusu gündeme geliyor

Avukat Brafman’ın yeni dilekçedeki ana argümanı Sarraf’ın aslında İngilizceyi iyi bilmediği, tutuklanmasının akabinde kendisine yasalar tarafından garanti altına alınan hakların tanınmadığı oldu.

 

Brafman ayrıca savcılığın müvekkiline kefaletle serbest kalma imkanını engelleyecek şekilde “çifte kanıt” ge- tiremediğini ileri sürdü.

Yani New York Güney Bölgesi Başşsavcısı Preet Bharara’nın Sarraf’ın kaçma riskini ispat edemediğini savundu. Avukat müvekkilinin kefaletle serbest bırakılması için şu dört gerekçeyi sıraladı:

- Brafman ilk olarak, bir kez daha, Sarraf’ın İngilizce bilmediğini, bu nedenle tutuklandıktan sonra kendisine mütercim tercüman verilmemesinin kanuni hakkından mahrum bırakılması anlamına geldiğini ileri sürdü.

- Başsavcılığın Sarraf’ın İngilizceyi profesyonel düzeyde konuştuğunu ve anladığını ispat edemediğini iddia etti.

Bunu kanıtlamak için Sarraf’ın ortaokul üçüncü sınıf karnesini kanıt olarak sundu. Buradaki İngilizce notunun ortalamadan düşük olmasını İngilizce bilmemesine delil olarak gösterdi. Başsavcılığın bu notları görmezden geldiğini vurguladı.

- Sarraf’ın FBI mülakatında danışma veya avukatlık hizmeti istemesine rağmen bunun sağlanmadığını savundu.

Sarraf’ın bu süreçte malvarlıkları ve işyerleri ile ilgili sorulara kendisinden talep edildiği kadar cevap verdiğini ifade etti. Sarraf’ın Florida’da tutuklandığında FBI yetkililerine gayri menkullerini yazdığını söylediği bir el yazması listeyi de mahkemeye sundu.

- Brafman son olarak başsavcılığın Sarraf’ın Farsçayı okuyup yazabildiğini ispat edemediğini kaydetti. Başsavcılığın bu yönde gösterdiği kanıtların yetersiz olduğunu savundu.

Sarraf'ın her şeyini bilen Adem

Başsavcılık tarafından 3 Haziran’da Hakim Richard M. Berman’a sunulan ve Rıza Sarraf’ın iddia ettiği gibi İngilizcesinin kıt olmadığını kanıtlamayı amaçlayan belgeler salı günü yayımlandı.

Toplam 18 değişik dosyada bulunan ve Sarraf’ın telefonundan alınan WhatsApp mesajları ile hem İngilizce hem de Farsçayı iyi derecede konuştuğunu ve yazdığı ispatlandı. Belgelere göre Sarraf, Adem isimli bir kişiyle yaptığı yazışmada İran’da görülen davayla ilgili ‘hoş olmayan haberler’ okuduğunu yazdı. İran’daki dava ile kendisi arasında bağlantı kurulabileceği yönündeki endişesini dile getirdi. Adem ise bunun önemli olmadığı yorumunu yaptı.

Adem daha sonra Türkiye’den bir siyasetçiyi aradığını ve onun da gün içerisinde araştırma yapıp kendisine döneceğini iletti.

Bileti 17 Mart’ta aldı Yazışmalarda ABD planları da ortaya çıktı. Belgelerin 121’inci safyasında Sarraf, Adem ile ABD ziyareti ile ilgili planlar yapıyor.

[Haber görseli]

Tatil planı öncesinde çocuğunun bakıcısının Sarraf hakkında İngiliz BBC kanalında gördüğü ve Zarrab'ı İran'da görülen davayla ilgili 'hoş olmayan haberleri okuduğunu belirten Adem, bakıcıya olayların göründüğü gibi olmadığını, basının çarpıtması olduğunu ve Sarraf'ın bütün suçlamalardan beraat ettiğini söylediğini aktararak, bu konuşmadan sonra bakıcının ikna olduğunu söylüyor.

Çocuğunun özel hocası ile görüşmelerden, tatilde kullanacağı yatın masrafına, hatta evinin yeni döşemelerine kadar her şeyi konuştuğu Adem’e Miami’de scuba diving yapma planından, savaş gemisinin bulunduğu bir alanda dalış yapmak isteğinden bahsediyor. Adem ise Miami’nin tarihi ve turistik özelliklerinden bahsediyor.

Sarraf’ın tatil planlarında NASA ziyareti ve Disneyland gezisinin de olduğu görülüyor.

Yazışmalara göre Sarraf ABD biletini 17 Mart’ta aldı. Sarraf ile Adem, Mart ayının 19’unda uçağa bindiklerinde ve hatta uçakla ABD’ye gelirken dahi konuşmaya devam etti.

Son mesajlaşma ise 19 Mart günü akşamı 20.50’de, büyük ihtimalle gözaltına alınmadan kısa süre önce otel rezervasyonu ile ilgili yapıldı. Amerikalı yetkililer, Sarraf’ın 19 Mart günü yakalandığını açıklamışlardı.
 

Yazışmalarda Sarraf'ın 17 Şubat 2016'da Adem'e “Ciddi aile problemleri olduğu ve iş yapacak zamanı olmadığını" söylemesi dikkat çekiyor. Whatsapp mesajlarına göre Dubai'de bulunan Sarraf'a Acun da eşlik ediyor. Acun, Sarraf'ın jetinde kendi çalışanlarına da yer olup olmadığını soruyor. (DHA)

 

[Haber görseli]

 

Kaynak:Haber Kaynağı