REZA ZARRAB'DAN 11'Lİ HAMLE

REZA ZARRAB'DAN 11'Lİ HAMLE

Reza Zarraf tıpkı futbol takımı sayısı gibi 11 avukattan oluşturduğu savunma kalesinde ilginç bir gelişmeye imza attı.

Tüm dünya medyasının gündeminde olan ve bir servet harcandığı ileri sürülen 11 avukatlı savunma planı Zarrab'ı tutuklayan Savcı Bharara'nın ileri sürdüğü suçlamalara karşı savunma yapmak yerine stratejisini "Yargılamanın Usulsüzlüğü" üzerine kuruldu.

ABD'li uzman kaynaklar Zarrab'ın avukatlarının bu yola girmelerinin temel nedeninin Savcılığın mahkemeye verdiği ilk kanıtların çok net olmasına bağlıyorlar. Aynı kaynaklar mahkemenin 6 Eylülde savunma avukatlarının talebine uygun olarak davayı düşürmezlerse, Zarrab'ın serbest kalmaktan çok uzaklaşacağı yorumlarını yapıyorlar.

 

ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab, 11 avukatın imzasını taşıyan dilekçe ile davasının düşürülmesi talebini yineledi. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Zarrab adına mahkemeye sunulan ve Savcı Preet Bharara'nın suçlamalarına yanıt olan dilekçede, "Zarrab'ın ABD vatandaşı olmaması, ABD'de doğrudan iş yapmaması" nedeniyle, Amerikan yasalarını ihlal etmekten yargılanamayacağı öne sürüldü.

BENİ YARGILAYAMAZSINIZ

Zarrab 11 avukatla savunma yaptı: Beni ABD’de yargılayamazsınız!
Dilekçede, Savcı Bharara’nın İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarına ilişkin yasaları “farklı yorumladığı” öne sürülerek, Zarrab’ın “İran için ticaret yaptığı” gerekçesiyle yargılanmasının mümkün olmadığı savunuldu. Zarrab aleyhindeki tüm suçlamaların ve davanın düşürülmesi talebi tekrarlandı.

“BHARARA ROMAN YAZIYOR”

Zarrab adına mahkemeye sunulan dilekçede, ABD bankalarını dolandırmak ve kara para aklama suçlamalarının ise, “Savcılık makamının yazmakta olduğu romanın parçaları” olduğu öne sürüldü.

BHARARA'NIN İDDİASI NE

Savcı Bharara, Zarrab’ın yargılanmaya devam etmesi için yazdığı son dilekçede, sanığın eylemlerinin “ABD ulusal güvenliğine aykırı” olduğunu, Zarrab’ın yasadışı yollarla yaptığı ticaret ve kara para aklaması sonucunda, bundan İran Devrim Muhafızları gibi, Amerikan güvenliğini tehlikeye atan kurum ve kuruluşların yararlandığını ortaya koymuştu.
Zarrab’ın mahkemeye sunduğu 11 avukat imzalı dilekçede ise, “ulusal güvenlik” iddialarına hiç girilmemesi dikkat çekti.

I-PHONE ŞİFRESİ “İZİNSİZ” Mİ ALINDI ?

Zarrab’ın avukatları, müvekillerinin cep telefonunun şifresini gözaltına alındığı Miami Havaalanı’ndaki gümrük memuruna verdiğini, memurun da bunu FBI ile paylaştığını vurgulayarak, FBI’ın böylece şifreyi “yasadışı yollarla elde etmiş olduğunu” savundular. Avukatlar, Zarrab’ın telefonundan elde edilen delillerin tümünün “yok sayılmasını” istediler.

ELİMİZDE ZATEN ARAMA İZNİ VARDI

Bharara ise bir önceki dilekçesinde, Zarrab’ın i-Phone’u için zaten ellerinde arama izni olduğunu, gümrük memurunun FBI’yla şifreyi paylaşmasının “zaman kaybını engellediğini” dilekçesinde belirtmişti.

DAVA DÜŞECEK Mİ? DURUŞMA 6 EYLÜL’DE

Reza Zarrab’ın avukatlarının yaptığı “davanın düşürülmesi” talepleri üzerine, mahkeme hakimi Richard Berman, bu konudaki son sözlerin 6 Eylül’de yapılacak duruşmada söylenmesini karara bağlanmıştı. Ancak Savcı Bharara, verdiği son dilekçede “6 Eylül’de duruşma yapılmasına bile gerek olmadığını” öne sürerek, hakimin davanın düşürülmesi talebini duruşmasız reddetmesini talep etmişti.
Hakim Berman halen 6 Eylül duruşma tarihi konusunda herhangi bir değişiklik yapmadı.

6 EYLÜL'DE SERBEST KALABİLİR

6 Eylül duruşması sonrasında davanın düşürülmesine karar verilirse, Zarrab tüm suçlamalardan kurtulup, serbest kalabilecek. Hakim Berman’ın “davaya devam” kararı vermesi halinde ise, asıl dava duruşmaları Ocak 2017’de ara vermeksizin, yaklaşık bir ay boyunca gerçekleştirilecek.

DAVA DÜŞMEZSE ESAS DAVA SONBAHARDA

Davanın düşmemesi yolunda karar verilmesi halinde Savcı Bharara da, Reza Zarrab hakkındaki “asıl iddianameyi” tüm delilleriyle birlikte, sonbaharda açıklayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı