REZA ZARRAB DAVASINDA ÇOK İLGİNÇ BİR AYRINTI

REZA ZARRAB DAVASINDA ÇOK İLGİNÇ BİR AYRINTI

ABD'de tutuklu yargılanan ve ilk duruşmada kefalet karşılığı tahliyesi istenen 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab'ın davası ilginç bir yere gidebilir.

Türkiye'nin gözünü diktiği davada, ABD’de tutuklu yargılanan Rıza Sarraf’ın soruşturmasının, 2011’deki uluslararası bir suikast planına uzanabileceği gündeme geldi.

SUİKAST PARASINI ZARRAB GÖNDERDİ İDDİASI

Cumhuriyet'ten İlhan Tanır'ın haberine göre İran asıllı ABD’li Mansur Arbabsiar, Suudi Arabistan’ın o dönem Washington Büyükelçisi, şimdiyse Dışişleri Bakanı olan Adil Cubeyr’e suikast girişiminde bulunmuş, talimatı İran Devrim Muhafızları’nın bir komutanından aldığını itiraf etmişti.

Arbabsiar’a suikast için gönderilen 1.5 milyon doların Sarraf’ın adamları adına açılan şirketlerden gönderildiği, Türkiye basınına yansıdı.

MİT İDDİAYI DOĞRULADI ZARRAB ABD'YE GİTTİ

Sarraf’ın "kişilik haklarının zedelendiği" gerekçesiyle açtığı davada MİT’den bilgi istendi. MİT’in iddiayı doğrulayan raporu, 17 Mart’ta mahkemeye sunuldu. Sarraf iki gün sonra ABD’ye sehayat etti ve tutuklandı.

Peki FBI’nın da tespit etmiş olması gereken Sarraf adı, Başsavcı Preet Bharara’nın suikaste ilişkin soruşturmasında niçin hiç anılmadı? Veya şimdi Sarraf hakkında hazırladığı dosyada suikasta niçin atıfta bulunmadı? Yürütülen soruşturma, Arbabsiar’ın başından beri FBI tarafından yönlendirildiğini ortaya çıkardı.

NEDEN HİÇ BAHSEDİLMEDİ

Hatta Meksika’da tanıştığı mafya elemanları Amerikan narkotik ajanlarıydı. Arbabsiar’ın eşi, kocasının kafasının darmadağınık olduğunu, böyle bir suikastı planlayamayacağını savunmuştu. Ancak ne Sarraf, ne de Türkiye bağlantısı davada yer aldı. Arbabsiar 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı, dava bir anlamda kapatıldı.

ZARRAB NE ZAMANDAN BERİ TAKİP EDİLİYOR

Federal davalara dair bilgili bir kaynağa göre, savcının davada yardımcılık veya yataklık yaptığı tespit edilen bir kişiye atıf yapmamasının tek nedeni olabilir: Sanık daha büyük bir suçtan takip ediliyorsa, savcılık, söz konusu suç için hâkimle anlaşıp adını saklı tutar. Sanığın ürkütülmesinin önüne geçilir. Bu da Bharara’nın Sarraf’ı ne zamandır takip ettiğinin ispatı, denebilir.

YARGIÇ REZA ZARRAB'IN PASAPORTLARINI İSTEDİ

100620160806591902124_2.jpg

Öte yandan Rıza Sarraf'ın kefalet talebini henüz karara bağlamayan Yargıç Richard Berman, açıklamalarda bulundu. Yargıç Berman, mahkemenin Zarrab’a ait olan 3 pasaportu incelemek istediğini belirterek, avukat ve başsavcılığın ellerinde bulunan pasaportları 13 Haziran günü yerel saatle 12.00’ye kadar mahkemeye sunmalarını istedi. Pasaportların mahkeme tarafından incelendikten sonra "ön duruşma servisine" geri verileceği kaydedildi.

Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, müvekkilinin Türkiye’nin yanı sıra İran ve Makedonya pasaportlarına sahip olduğunu açıklamıştı. Avukat, Zarrab’ın Türk pasaportunun savcılığın elinde bulunduğunu, İran ve Makedonya pasaportlarını da savcılığa gönüllü olarak teslim etmek istediğini belirtmişti.

SAVCI PASAPORTLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ofisi ise, Zarrab’ın Miami’de gözaltına alındığı sırada sadece Türkiye pasaportunu verdiğini Makedonya ve İran pasaportlarından bahsetmediğini belirtmişti. Savcılık, Zarrab’ın bu konuda dürüst davranmadığını iddia ediyor.

Yargıç Berman, Zarrab’ın kefalet talebi ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı