Reyhanlı'ya Giden CHP Milletvekillerinden Şok Açıklamalar

Reyhanlı'ya Giden CHP Milletvekillerinden Şok Açıklamalar

"İşi Türk bayrağı yakmaya kadar vardırmışlardı”

POLİS OLAY YERİNE SOKMAK İSTEMEDİ

Korkunç bombalı araç saldırılarının ardından Reyhanlı'ya giden CHP heyeti ilk izlenimlerini anlattı. CHP’liler polisin kendilerinin patlama bölgesine girmelerini engellemeye çalıştığını belirterek, birbirinden çarpıcı iddialarda bulundular. CHP'liler müthiş bir karartma uygulandığını ve olay yerindeki kanıtların dozerlerle toplanarak yok edildiğini söyledi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’ın başkanlığında Reyhanlı’ya giderek incelemeler yapan CHP heyeti, gördüklerini “Tıpkı uzun yıllardır süren savaş gibi” şeklinde değerlendirirken, bölgede “devletin şefkatli elinin bulunmadığını” belirttiler.  
 
Heyette yer alan CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, vatandaşın yanında olmak için sabah erkenden Reyhanlı’ya geldiklerinde polis engeliyle karşılaştıklarını kaydederek, “Bizi delil güvenliği gerekçesiyle sokmak istemediler, ancak olay yerine gittiğimizde delilleri dozerlerle yok ettiklerini gördük” dedi. 

EL-MUHABERAT ARACI REYHANLININ GÖBEĞİNE KADAR NASIL GELDİ


CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, hükümetin patlamayla ilgili Suriye'nin istihbarat örgütü El-Muhaberat'i işaret etmesine tepki gösterdi.
 
Patlamanın yaşandığı Reyhanlı Belediyesi binası önünde incelemelerde bulunan Akgöl, saldırıya ilişkin değerlendirmede bulundu. Tüm Türkiye başsağlığı dileyen Akgöl, "Ben, böylesi bir ortamda siyaset yapmak istemiyorum ama dikkatimi çeken bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Patlamada bir tane Suriye aracı tahrip olmamış, Bir tane Suriyelinin cesedi yok. Bu irdelenmesi gereken bir olaydır. Yaşamını kaybedenlerin tümü Reyhanlılıdır. Burada yaklaşık 40 bine aşkın Suriyeli varken, patlamada bir tanesi vefat etmemiş. Vefat etmelerini istemiyoruz elbette. Bu bir rastlantı olamaz. Hükümetin olayı El-Muhaberat örgütüne yüklemesine katılmıyorum. El-Muhaberata ait bir araç Reyhanlı’nın göbeğine kadar nasıl girdi?" dedi.
 
 
REYHANLI HALKI: SORUMLULAR MUHALİFLER
 
Reyhanlı’da olayın meydana geldiği yerin 500 metre ilerisindeki binaların dahi camlarının kırıldığını anlatan Erdoğdu, “Patlamanın meydana geldiği yerdeki binalar ise oturulamayacak durumda. Ağır hasar var. Reyhanlı birkaç bomba ile yıkılmış bir yer gibi değil. Adeta uzun zamandır savaşa maruz kalmış bir şehir görünümünde” diye konuştu. 
 
Reyhanlıların olayın sorumlusu olarak Suriyeli sığınmacıları gösterdiğini kaydeden Erdoğdu şöyle devam etti: 
 
“Kentte muhalifler ile AKP’ye büyük bir tepki var. İki yıldır, muhalifler geldiğinden beri huzurumuz kalmadı diyorlar. Biz barış içinde yaşamak istiyoruz ama Suriyeliler sürekli olay çıkarıyorlar diyorlar. İki-üç  gün önce muhalifler belediyenin önünde Türk bayrağı yakmışlar. O zaman da büyük arbede yaşanmış, ama medyamız bu olayları yeterince duyurmuyor. Reyhanlılar çok öfkeli, ama devletin tek yetkilisi burada yok. AKP’den de tek temsilci göremedik. Her taraf polis ve asker kuşatması altında. Burada devletin şefkatli eli olması gerekirken, tam tersine resmen bir devlet terörü var.”
 
“MÜTHİŞ KARARTMA VAR”
 
CHP Hatay milletvekili Mevlut Dudu ise, patlamadan 1 saat sonra olay yerine gittiğini belirterek, olaya müdahale eden, arama kurtarma çalışması yapan hiçbir devlet görevlisini göremediğini söyledi. Vatandaşın cesetleri çıkarmaya çalıştığını anlatan Mevlut Dudu, bugün Reyhanlı’da devletin “karartma yaptığını” kaydetti. 
 
İlçeye müthiş bir polis kuşatması altında girdiklerini ifade eden Dudu, “Bizi ilçeye sokmak istemediler. Çünkü delilleri iş makineleriyle toplayarak resmen yok ediyorlar. 15 civarında eve taziye ziyareti yaptık, hepsi de suçlu olarak Suriyeli sığınmacıları gösteriyor. Sığınmacılara ve AKP’ye çok öfkeliler, onları sakinleştirmeye çalıştık” diye konuştu.  
 
“ÖLENLERDEN SADECE 3’ÜNÜN SURİYELİ OLMASI İLGİNÇ”
 
Heyette yer alan diğer Hatay Milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu da bölgedeki sığınmacı sayısının 40 binlere ulaştığına işaret ederek, “Bu halk onları aylardan beri barındırıyor. Geldiklerinden beri devlet nezdinde onlar 1’inci sınıf, bizim vatandaşımız 2’inci sınıf muamele görüyorlardı. Buna rağmen 7 Mayıs’ta olaylar çıkarıp, işi Türk bayrağı yakmaya kadar vardırmışlardı” dedi. 
 
BU SORULARIN YANITI NE?
 
“İlk sorulacak soru, sokaklarda gezen 20 kişiden 10’u Suriyeli iken, olay sırasında 43 vatandaşımız hayatını kaybederken nasıl oldu da sadece 3 sığınmacı hayatını kaybetti? Ayrıca sokaklar Suriye plakalı otomobilden geçilmiyordu ama yine nasıl olduysa olay sırasında tüm bu araçlar sokaklardan çekilmiş. Yaralılar arasında da Suriyeli sığınmacı çok az.”
 
Olayın faillerini bulmak için öncelikle bu olayın kimin işine yarayacağının sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Edipoğlu, “Bu çok profesyonel bir eylem. Suriye şu ortamda Türkiye ile savaşmak istemez. Esad üzerine yıkmak istiyorlar ama bu akla ve mantığa uygun değil. Onun yararına değil, aksine zararına bir durum bu. Kimin işine yarar derseniz, Türkiye’yi savaşa sokmak isteyen Özgür Suriye Ordusu ve El Kaide’nin işine yarar. Ya da yine bizi savaşa iteklemek isteyen İsrail, ABD gibi başka ülkelerin provokasyonu da olabilir” diye konuştu.     
 
Reyhanlı’ya inceleme yapmak için CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap Başkanlığı’nda giden CHP heyetinde yer alan milletvekilleri şunlar: Sezgin Tanrıkulu, Halit Toraman, Aykut Erdoğdu, Rahmi Aşkın Türeli, Veli Ağbaba, Ümit Özgümüş, Vahap Seçer, Aytuğ Atıcı, Mehmet Ali Edipoğlu, Mehmet Şeker, Mevlut Dudu, Refik Eryılmaz, Hasan Akgöl.