Reyhanlı'da mobeseler çalışmıyordu tesadüfü!

Reyhanlı'da mobeseler çalışmıyordu tesadüfü!

Reyhanlı'da 3 gün önce her biri biner kilo plastik patlayıcı yüklü iki minibüsle düzenlenen bombalı saldırı sırasında MOBESE kameraların çalışmadığı, polisin elinde görüntü olmadığı ortaya çıktı

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 3 gün önce her biri biner kilo plastik patlayıcı yüklü iki minibüsle düzenlenen bombalı saldırı sırasında MOBESE kameraların çalışmadığı ortaya çıktı. Kameraların saldırıdan birkaç gün önce ne hikmetse sistem arızası yaptığı belirlendi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, arızayı yalanlayamadı.

Reyanlılı vatandaşların olaydan sonra CHP ve MHP heyetleri ile Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Çiğdem Toker’e anlattıklarına göre; Reyhanlı’daki MOBESE (mobil elektronik sistem entegrasyonu) kameraları çalışmıyordu. 

Vatandaşların iddialarının üzerine olayı araştıran Akşam muhabirlerinden Levent Albayrak’ın haberine göre; iddialar doğru çıktı. İlçedeki 73 MOBESE kamerası saldırıların olduğu gün çalışmıyordu. Kameralar, saldırılardan birkaç gün önce sistem hatası verdi ve devre dışı kaldı. 

MOBESE kameralarındaki arızayı gidermek için teknik ekibin çalışma başlattığı ancak patlamaların yaşandığı gün bu arızanın henüz giderilemediği, bu nedenle polisin elinde patlamaların öncesi ve sonrasına ilişkin kayıt bulunmadığı belirtildi.

Bu durum kafaları karıştırırken, kameraların saldırılar kolayca yapılabilsin diye mi bozulduğu; polisin, elinde görüntüler olmadan aynı gün patlamaların faillerini nasıl o kadar hızlı belirlediği sorularını gündeme getirdi.

GÜLER: ÇALIŞIYORDU DİYEMEDİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise bugün Meclis’te milletvekillerinin eleştirileri üzerine “MOBESE kameraları çalışıyordu” ya da "Kameralarda sistem arızası yoktu"diyemedi. Güler, “İkincisi, bu Mobese kameraları… Tabii, orada Mobese sistemi tümüyle, diğer kentlerde olduğu gibi bir kent güvenlik sistemi şeklinde kurulmamıştır ama devre dışı değildi, onu söylemek istiyorum ve olay yerine…” dedi.

Güler, milletvekillerinin itirazları üzerine “MOBESE kameraları için de herhangi bir sıkıntı olmadı ama ifade ettim, orada yeniden plaka okuma sistemini de haiz bir sistemin geliştirilmesi gerekiyor. Bunu da Hatay Valimizle yaptığımız incelemede de belirttik. Bunları da zaman içerisinde düzeltmeye çalışacağız”diyerek, MOBESE kameraları çalışıyorsa olsa bile kanıt oluşturacak görüntü elde edilemediğini ima etti.