Resepsiyona Bu Diyalog Damga Vurdu

Resepsiyona Bu Diyalog Damga Vurdu

ERDOĞAN BDP MİLLETVEKİLLERİ DİYALOĞU
 
TBMM 24’ncü dönem 4’ncü Yasama Yılı açılış resepsiyonuna TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek konukları tek tek karşıladı. 
 
 Resepsiyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşleriyle katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli resepsiyona ilk gelen isimlerden oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel eşinin rahatsızlığı nedeniyle resepsiyona eşsiz katılırken tüm kuvvet komutanları da resepsiyonda hazır bulundu. Resepsiyona çok sayıda bakan da katıldı. 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan ve eşiyle birlikte resepsiyona katılanların yanına uğrayarak kısa süreli sohbetler etti. Gül, Devlet Bahçeli’nin yanına giderek MHP’lilerle selamlaşırken, Başbakan Erdoğan selam vermeden yanlarından geçti. Bu sırada Emine Erdoğan Bahçeli ile kafa sallayarak selamlaştı. 
 
ERDOĞAN: BARDAĞIN BOŞ TARAFINI GÖRMEYİN

Resepsiyonun en dikkat çekici diyalaoğu Erdoğan ve BDP Milletvekilleri Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan Arasında yaşandı. Konuşmalardan BDP'nin paketi söylendiği gibi yok saymadığı sonucu ortaya çıkıyor. Sakık'ın Erdoğan'a "övgülerimiz var" cümlesinden bu anlaşılıyor. Diyalogdan BDP'nin açıklama önerileri içerisinde en çok rahatsızlık duyduğu kısım ise terörle mücadele yasası olduğu anlaşılıyor. Hasip Kaplan ise, pakette gördükleri eksikler için Erdoğan'a çok incelikli bir cümle kurudu. "İleride daha rahat görüşmemiz gereken bir iki konu var" dedi. Bu cümlenin arkasında İmralı pazarlıklarının sürdürülmesi mi kast ediliyor bilemiyoruz ama kamu oyuna açıklandığı gibi gerçekleşmeyeceği, BDP'nin istekleri konusunda bastıracağı anlaşılıyor. BDP isteklerini yalnızca müzakere yolu ile mi yoksa PKK'nın eylem desteği ile mi yapacağı net değil. PKK son günlerde eylemlerini artırmaya başladı. Önceki gün araçlar yakılmıştı, bu gün ise bir miteahhit kaçırıldı.

İŞTE O DİYALOGLAR
 
Başbakan Erdoğan kısa bir süre ayaküstü BDP'li Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan ile sohbet etti. Başbakan Erdoğan 'Demokratikleşme Paketi' ile ilgili olarak BDP'li vekillere, "Bardağın boş tarafını görmeyin" dedi. Bunun üzerine BDP'li Kaplan da, "Bardağın dolu tarafını da görüyoruz ama eksik tarafını da dile getiriyoruz. Beklentilerimiz daha büyüktü. Herkes eve dönecek diye bekliyorduk" diye konuştu.
 
 
Erdoğan ve BDP’liler arasında şu diyalog sırasında şunlar konuşuldu:
 
Sırrı Sakık: Pakete hem yergilerimiz var hem övgülerimiz var.
 
Hasip Kaplan: Bir iki konu var ileride daha rahat konuşmamız gereken bir iki konu var.
 
Erdoğan: En orta yolu bulan açıklamayı, boş tarafı değil dolu tarafıyla görün
 
Hasip Kaplan: Mecburuz görmek zorundayız çünkü bu süreç hassas bir süreç.
 
Erdoğan: Arada sırada marifet iltifata tabidir.
 
Hasip Kaplan: O önemlidir yani görmediğimiz zaman yüzde 10 da dolu olsa bardak yüzde 90’ı anlatamayız. Ama şöyle bir süreç olayı var tabi. Barış oldu bu sene kimse ölmedi çocuklarımız dağdan inecek, içerdekiler çıkacak. Beklenti farklı bir şey.
 
Sırrı Sakık: İnan olun herkes nefesini tutmuş paketi bekliyor. Bu Pakette mesela terörle mücadele yasası hepimiz yaralıyız bundan dolayı. Onlarca, binlerce insan içerde. Böyle bir beklenti vardı. Yerel yönetimlerle ilgili değişiklikle ilgili bir beklenti vardı.
 
Erdoğan: Hayırlısı bakalım.

KAZA KARAYOLUNDA DA OLUYOR
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, gazetecilerle yaptığı sohbette, Sivas'ta düşen düşen askeri uçakla ilgili, "Çok biyonik bir ordumuz var. Pilotlarımıza güveniyorum, her dakika her saat semalarımızda 25-30 savaş uçağımız uçuyor. Gerekli tahkikat başlatıldı. Kaza tabii ki oluyor, kara yolunda da oluyor, olmuyor mu?" dedi. Özel, başka bir soru üzerine, "TSK'nın en şeffaf dönemini yaşıyoruz. En ufak bir durumda, gelişmede kamuoyunu bilgilendiriyoruz" dedi. Son dönemde artan sınır ihlalleri ile ilgili sorular üzerine ise Özel, "Tedbirlerimizi artırıyoruz. Çok kalabalık şekilde geliyorlar, 1000-1500 kişi. Bunlar tabii ki içeriden de yardım alıyorlar" diye konuştu.