Referandum iptalinde flaş gelişme

Referandum iptalinde flaş gelişme

Referandum sonuçlarına itirazda CHP'nin iç hukuk yolları tükendi. Tek seçenek Avrupa İnsan hakları mahkemesi kaldı

CHP'nin referandum sonuçlarına itiraz için başvurduğu YSK'dan sonra Danıştay ve AYM'den de olumsuz yanıtlar geldi. Danıştay başvuruyu Reddetti AYM Başkanı ise başvurunun reddedileceği sinyalini verdi.

REFERANDUM İTİRAZINDA İÇ HUKUK TÜKENDİ

Danıştay, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını idari davaya konu olabilecek bir işlem olarak görmeyerek, YSK kararının denetimi başvurusunu reddetti. Danıştay tarafından, CHP'nin itirazına ilişkin 'Karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi' denildi.

YÖNETİMLERİN AMACI ANAYASAL DÜZENİ KORUMAKTIR

AYM'nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan AYM Başkanı Arslan, "Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır" dedi. Arslan'ın, OHAL dönemi KHK'ları hakkında yapılan başvuruyu AYM'nin reddetme gerekçesini açıklarken "Kimse bizden anayasal sınırların dışına çıkmamızı beklemesin" şeklindeki sözleri, referandum için yapılan başvururnun da reddedileceğinin sinyali olarak yorumlandı.

OHAL KANUNLARINI DENETLEME YETKİMİZ YOK

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "Mahkememiz, açık anayasal hükmü dikkate alarak, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir. Bazı OHAL KHK'ları hakkında AYM'ye iptal davaları açılmış, bu davalarda ilk inceleme aşamaları tamamlanmış ve esas incelemeye geçilmiştir" dedi.

REFERANDUMUN İPTALİ İÇİN SADECE AHİM KARARI KALDI ANCAK

Türkiye'nin büyük çoğunluğunun sonuçlarına itiraz ettiği referandumun iptali için iç hukuk yolları tıkanmış görünüyor. CHP'nin şimdi itiraz olarak sadece AHİM seçeneğini kullanması bekleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AHİM'in kararına uymayacağı yönünde çeşitli açıklamalar bulunduğundan referandum sonuçlarının YSK kesin sonuçları açıklandığında geçerli olacağı kesinleşmiş görünüyor. Öte yandan başta ABD ve Avrupalı olmak üzere bir çok liderin Erdoğan'ı tebrik etmek için AHİM sonuçlarını bekliyor.


100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

İlgili Haberler