Referandum eylem kırıcılığı niteliğindedir

Referandum eylem kırıcılığı niteliğindedir

Temel insan hakları, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez haklardandır. Bu haklar referandumla bile ortadan kaldırılamaz, kısıtlanamaz, kullanılması da durdurulamaz. Buna rağmen iktidar, referandumu çözüm olarak ortaya atarak, hukukun üstünlüğünden ve dem

Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU
Yargıçlar Sendikası Başkanı


Demokratik hukuk devletine uygun biçimde ortaya çıkan halkın tepkilerini gözetmek yerine, eylem kırıcılığı niteliğindeki referandum gibi söylemler öne çekilmektedir.

 
Halkımız, insan haklarına bu bağlamda çevre hakkına saldırı karşısında silahsız ve saldırısız olarak demokratik tepkisini, tam bir dayanışma içinde ortaya koymuştur.
 
Temel insan hakları, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez haklardandır. Bu haklar referandumla bile ortadan kaldırılamaz, kısıtlanamaz, kullanılması da durdurulamaz. Buna rağmen iktidar, referandumu çözüm olarak ortaya atarak, hukukun üstünlüğünden ve demokratik toplum gereklerinden ne kadar uzakta durduğunu da göstermektedir.
 
Demokrasi sadece sandık demek değildir. Demokratik hukuk devletinin ilke ve kurallarına uyulmasını da gerektirmektedir. Sadece ve tek başına sandıkla demokrasi olsa idi, 1982 Anayasası en demokrat anayasa olur ve hiç bir biçimde değiştirilmesi yoluna gidilmezdi. Siyasi iktidar ortaya koyduğu bu anlayışı ile, 82 çizgisinde bile olduğunu da ayrıca göstermiştir.
 
Bir hukuk devletinde referandumla mahkeme kararının değiştirilmesi yoluna da başvurulamaz. Hukukun üstünlüğü gereği bu karara uyularak kararın gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir. İktidar kendisine göre hukuk arayışından vazgeçmelidir. Yargı üzerinde baskı yaratma anlayışı da sergilenmemelidir.
 
Halkın demokratik hukuk devletine uygun tepkileri görmezden gelinmemelidir.