RAKKA'DA 2 KÖY VE 2 MEZRA IŞİD'DEN TEMİZLENDİ

RAKKA'DA 2 KÖY VE 2 MEZRA IŞİD'DEN TEMİZLENDİ

Rakka'da başlayan operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyindeki 2 köy ve 2 mezranın IŞİD'den temizlendiği bildirildi.

Suriye’de IŞİD’in ’Başkent’ ilan edip merkez olarak kullandığı Rakka kentini, geri almak için uzun süredir hazırlığı yapılan ve dün başlatılan büyük Rakka operasyonu sürüyor. DHA'nın haberine göre Aralarında PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) öncülüğünde yapılan operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyinde bulunan 2 köy ve 2 mezra IŞİD’ten temizlendiği öne sürüldü.

IŞİD’in Suriye’de merkez olarak kullandığı Raka’nın IŞİD’ten alınması için dün öğleden sonra başlatılan operasyon devam ederken, operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyinde bulunan ve IŞİD denetiminde olan Kırtaca ve Nemrudiye köyleri ile 2 mezranın yaşanan çatışmalar ve IŞİD’lilerin kaçması sonucu geri alındığı belirtildi. PYD ve Irak’taki Kürt kaynaklarına göre, aralarında YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) öncülüğünde yürütülen operasyona havadan koalisyon uçaklarının destek verdiği ve bugün çatışmaların Eyn İsa kasabasının 5 kilometre güneydoğusunda bulunan Metmerşice köyüne devam ettiği belirtildi. DGS yetkilileri şimdiye kadar çıkan çatışmalarda 23 IŞİD’linin öldürüldüğünü belirtirken, Rakka operasyonunun başlaması ile 2014 yılından bu yana IŞİD’in elinde olan ve başkent ilan ettikleri Rakka’dan insanların Deyra zor kentine kaçmaya çalıştığını öne sürdü.

IŞİD, 29 Haziran 2014’te Suriye’nin Rakka kentinde "Hilafet" ilan ederken, Koalisyon güçleri de, 23 Eylül 2014’ten beri aralıklarla Rakka’ya hava saldırısı gerçekleştiriyordu.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rakka operasyonunun daha hızlı sonuçlanması için hava saldırılarını ABD'yle koordine etmek istediklerini söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğini alan Demokratik Suriye Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon hakkında açıklamalar yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rakka'nın geri alınması aynı Irak'ın Musul kentinin geri alınması gibi uluslararası terör karşıtı koalisyonun hedeflerinden biri" dedi.

Rus ve ABD'nin hava güçlerinin eylemlerini koordine etmesi halinde bu kentlerin daha etkili ve çabuk bir biçimde geri alınacağına inandıklarının altını çizen Lavrov, "Böyle bir koordinasyonun gerçekleşmesi için şans var" vurgusunu yaparak şunları söyledi: "Rus hava güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava kuvvetlerinin senkronize ve koordine olmuş bir biçimde çalışıp sahada terörist gruplarla gerçekten mücadele edenlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar da öncelikle Suriye ordusu ve PYD'nin silahlı kanadının (YPG) da aralarında olduğu farklı Kürt gruplar."