Rakı parası mı, sıla parası mı?

Rakı parası mı, sıla parası mı?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın veto ettiği Vardar Ovası'nda rakı sözü geçiyor mu? Ünlüler ne dedi?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “rakı parası” sözü geçtiği gerekçesiyle eleştirdiği Vardar Ovası türküsünün nakarat bölümünde söylenen sözler Makedonya’da da tartışma konusu oldu.

Makedonya’da söylenen Vardar Ovası türküsünün nakarat bölümünde kimine göre başlık parası ve sıla parası sözü geçerken kimine göre ise rakı parası sözü kullanılıyor. 30 yıllık profesyonel müzisyenlik hayatında 5 yıl Kosova’nın Priştine radyosunda keman ustası ve şarkıcı olarak çalışan Zeki Sadık, Vardar Ovası şarkısında rakı parası sözünün geçmediğini, ilk kıtasında sıla parası ikinci kıtasında da başlık parası sözünün geçtiğini söyledi. Vardar Ovası şarkısının içinde rakı sözünün olmadığını dile getiren şarkıcı Zeki Sadık, düğünlerde, kına gecelerinde, eğlencelerde birileri tarafından amatörce şarkının içine rakı sözünün eklendiğini ifade etti.

Makedonya’da emekli öğretmen ve uzun yıllar Kültür Güzel Sanatlar Derneği başkanlığı yapan Vedat Saraçoğlu ise, türküler arasında Vardar ovası türküsünü de söylediklerini ve nakarat bölümünde, ”Vardar Ovası, Vardar Ovası, kazanamadım rakı parası” dediklerini söyledi. Saraçoğlu, “Fakat şimdi biraz değişiklikler yaptılar, öyle ki rakı parası yerine ne sebepten bilmiyorum, biz ihtiyarlardan öyle duyardık, biz de öyle söylüyorduk, şimdi kazanamadım sıla parası diyorlar” dedi. Emekli öğretmen Sedat Mersin de eski dönemi hatırlayarak, Vardar Ovası türküsü söylendiği zaman ‘Vardar Ovası, Vardar Ovası, kazanamadım rakı parası’ denildiğini söyledi. Türkünün, düğünlerde, şenliklerde, sohbet edildiği zaman böyle söylendiğini ifade etti.

İşte ünlülerin Vardar Ovası yorumları:

Seda Sayan:
Bugün bu türkünün anlamı bir başka, şimdi buna içelim ve söyleyelim. 
Sermiyan Midyat: Kimi Murat Boz dinler kimi Vardar Ovası. Şarkılar özgürdür. Kimi Ahmet Ümit okur kimi Necip Fazıl.Yazarlar özgürdür. Tutsak olan zihindir.
Metin Uca: Bu kadar Vardar Ovası geyiği sonrası Datça gösterisi dönüşü Bodrum'da canım Müzeyyen ablamın elini öpmez miyim ben?
Nalan: Vardar Ovası içinde rakı geçmez rakı severler şakacıktan öyle söylüyor herhalde. 
Onur Akay: Atatürk'ün sevdiği "VARDAR OVASI" isimli eseri okutmayanlara inat okuyorum. Herkese benden bayram armağanı olsun.
Erol Köse: Plaja ayakkabıyla girdiler kızlı erkekli vardar ovası söyleyerek.
Barbaros Şansal: Ajda Pekkan bu yaştan sonra Gezi Parkı çiçeklerinden kuş havalandırma sevdasında! Vardar ovası yerine Haydar Haydar havasında !
Doğa Rutkay: Yok artık. Özümüz, sözümüz sazımız , toprağımızdan çalan, söylenen ezgilere kötü gözle bakmayınız... #vardarovası