RABİA'YA NE OLDU

RABİA'YA NE OLDU

Erdoğan'ın gezi olayları sırasında başka, şimdi başka anlamlandırdığı "Rabia İşareti" konusunu değerlendiriyor.

Rabia’nın anlamı neden değişti?

 Bu soruyu 19 yılını hapislerde geçirmiş, idamla yargılanmış ve Deniz Gezmiş'in okuldan arkadaşı olan Aydın Çubukçu, bu gün ki yazısında sormuş. Yazısında, Erdoğan'nın Mısır politikasını değiştirmek zorunda kalması ve nedenleri üzerine bir analiz yapan Çubukçu, ortaya saçılan ses kayıtlarında konusu geçen Yasin El Kadı'nın, Suudi Arabistan ve Mısır konusunda Erdoğan'a baskı yaptığının anlaşıldığını öne sürüyor. Bu nedenle de Erdoğan'ın gezi olayları sırasında başka, şimdi başka anlamlandırdığı "Rabia İşareti" konusunu değerlendiriyor. Mısır'da darbeciler tarafından yargılanarak idama mahkum edilen 529 Mursi yanlısına da Erdoğan'ın sahip çıkmamasının nedenlerini Yasin El Kadı ile ilşkilendiren Aydın Çubukçu, okurlarımızla paylaşıyoruz.

RABİA İŞARETİNİN GERÇEK ANLAMI
Mısır Cumhurbaşkanı Musri askeri darbeyle devrildiğinde Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda toplanan taraftarlar, kendilerini Tahrir Meydanı’nda toplanıp iki parmakla zafer işareti yapanlardan ayırmak için dört parmaklı RABİA işaretini icat etmişlerdi. İşgal ettikleri meydanın adını simgeleyen bir işaretti bu. Sonradan buna başka anlamlar yakıştırıldı. Kimine göre Ehli Beyt’i temsil ediyordu, kimine göre kendini dördüncü halife ilan eden Muaviye’nin işaretiydi! Bir kez bir hareketi temsil etsin diye bir simge geliştirildiğinde, sonradan ona efsanevi kökler bulmak da zorunlu hale gelir. Gerçek bir süre sonra unutulur, işaret kullananın meşrebine göre farklı anlamlar kazanabilir. Mısır halkı için, dört parmak açık el işareti, hâlâ Rabia Meydanı’nı ifade ediyor. İdama mahkum edilen 529 kişi adına gösteri düzenleyenler için de bu anlama geliyor. Mursi darbeciler tarafından tutuklandığında bunu protesto etmek ve Rabiatul Adeviyye Meydanı’na destek amacıyla Tayyip Erdoğan da bu işareti çok sık kullanıyordu. Anlamı belliydi: Mısır halkına destek, darbeyi protesto!

ERDOĞAN'IN RABİA'YA VERDİĞİ YENİ ANLAM


Fakat ne hikmettir, bir süredir R.T. Erdoğan her bir parmağa kendince yeni anlamlar verdi. Bir: Tek devlet, İki: Tek Bayrak, Üç: Tek millet, Dört: Tek vatan!
Epeydir Mısır konusunda sesi çıkmayan, yüzlerce kişinin idama mahkum edilmesi karşısında CHP bir şeyler yapmaya çalışırken parmağını oynatmayan Erdoğan ve partisi, Rabia’ya da güncel ve yerel bir anlam yüklemiş bulunuyor. Acaba neden? diye soruyor Çubukçu.

ABD SUUDİLER VE KATAR RABİA İSTEMİYOR
Protesto gösterilerinde AKP görünmüyor. Partililer, parti kimliğini gizleyerek kefenlere bürünüyor, meydanlara koşuyor, Sisi diktatörlüğüne lanetler yağdırıyor ama “Yüksek İrade”nin sesi çıkmıyor.
Çünkü ABD, Suudi Arabistan, Katar artık Rabia istemiyor. Sisi darbesine her türlü desteği veren bu ülkeler, Türkiye’yi de kendileri gibi hareket etmesi için zorluyorlar.
AKP hükümeti bu baskı karşısında dik duramıyor. Kendi işçisine, emekçisine, gençliğine, Anayasa Mahkemesine, paralel yapısına “dik duran” adam, dört parmağını yine açıyor sonra “aman kızmasınlar” diye düşünüp olmadık anlamlar yüklüyor. Hem Rabia işareti yapmış oluyor, hem yapmamış!

VE SES KAYITLARINDA YASİN EL KADI
........
Akla ilk gelen, 30 Mart öncesinde ortalığa saçılan tapelerden birindeki diyalog oluyor. Suudi karanlık adam Yasin El Kadı ile ilgili olan ve Bilal’in “içimizdeki düşman” olarak suçlanmasına sebep olan sosyal ortam skandalında, Yasin El Kadı’nın Suudi Arabistan aleyhine tweet atılmasına müdahale edilmesini istediği anlaşılıyordu.
Görünen o ki, bu gönülsüz sessizliğin ve “dik duran” adamın eğilip bükülmesinin nedeni uluslararası ilişkiler, ABD, Katar, Suudi Arabistan baskısından ziyade, 17 Aralık’tan bu yana içine girilen çıkmazlarla dolu sokaktır.

kaynak evrensel

Kaynak:Haber Kaynağı