PUTİN'İN ORDUYA EMRİ DÜNYAYI ŞOK ETTİ

PUTİN'İN ORDUYA EMRİ DÜNYAYI ŞOK ETTİ

Vladimir Putin öyle bir emir verdi ki...

Dünyaca ünlü medya kuruluşu BBC'de yer alan haber tüm dünyada bomba etkisi yaptı. Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in nerede olduğu merak edilirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ordusuna askeri tatbikat emri verdiğini yazan BBC bu haberiyle para piyasları sarstı. Türkiye de etkilendi. Dolar bir çok ülkede yükselişe geçti.

Putin'in tam da batıdaki komşusu siyasi bölünmüşlük içindeyken bu talimatı vermesi dikkat çekiyor. Bu arada, Ukrayna başkenti Kiev'de olşuturulan geçici yönetim, özel harekat polis teşkilatının dağıtıldığını duyurdu.

Ülkenin yönetim krizinin nasıl çözüleceği hâlâ belirsiz.

TATBİKAT EMRİ...

Rusya lideri Putin, ülkenin batı ve orta kesimindeki askeri birliklerin teyakkuz hazırlığını ölçmek amacıyla tatbikat emri verdi.

Rusya, 1994 yılında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte imzacı olan ülkelerden biri.Bu yüzden, Ukrayna'daki yönetim krizinin derinleştiği bir sırada bu tatbikat emri verilmesi dikkat çekiyor.

Zira, Ukrayna başkenti Kiev'de oluşturulan geçici yönetimin başındaki Oleksandr Turçinov, Yanukoviç'in devrilmesinin ardından ülkede "ayrılıkçılık" tehlikesi doğduğunu açıkladı.

Parlamentoda konuşan Turçinov, Rusça konuşan toplulukların yoğunlukta olduğu bölgelerdeki ayrılıkçılık tehlikesiyle ilgili olarak güvenlik güçleriyle görüşeceğini söyledi.

Avrupa Birliği yeni oluşturulan yönetimi desteklerken, Rusya, günlerce süren protesto hareketinin ardından Yanukoviç'in makamını terk etmeye zorlanmasını iktidarın "gasp edilmesi" olarak tanımlıyor.

Özel Harekat feshedildi

Ukrayna'nın geçici İçişleri Bakanı, Kiev'de çok sayıda göstericinin ölümünden sorumlu tutulan Berkut adlı özel harekat polis biriminin dağıtıldığını açıkladı.

Berkut'daki komiser ve başkomiserlerin kaderi henüz belli değil ama içişleri bakanlığına vekalet eden Arsen Avakov ayrıntıların daha sonra açıklanacağını söyledi.

Berkut'un Ukrayna çapında 4 ila 5 bin kadrosu var.Bu arada yeni kabinenin bugün Kiev'de protestoculara tanıtılması planlanıyor. Hafta sonu Kiev'i terk eden devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in nerede olduğu ise bilinmiyor.

Geçici yönetim Yanukoviç hakkında tutuklama emri çıkarttı ve dün de parlamento kendisinin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması teklifini onayladı.

Kaçak cumhurbaşkanı, polisin 100'den fazla göstericiyi öldürmesinden sorumlu olmakla suçlanıyor. Nefretleri üzerinde toplayan özel harekat birimi Berkut, insan hakları örgütleri ve tek tek tanıklarca insan hakları ihlalleriyle suçlanan kolluk ve güvenlik örgütlenmesinin yalnızca bir parçası.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri David Stern, kim tarafından oluşturulursa oluşturulsun yeni bir hükümetin birçok alanda reform ihtiyacı içindeki Ukrayna'yı yönetmekte epey zorlanacağını yazıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı