PUTİN'İN BÜYÜK PLANI; TÜRKİYE NERESİNDE ?

PUTİN'İN BÜYÜK PLANI; TÜRKİYE NERESİNDE ?

Putin'den dengeleri alt üst edecek adım

AZİZ DOĞDU/ HABERARTI TÜRK

Putin'in eski ABD müttefiklerini yanına çekme planı  ABD İmparatorluğu'nu nasıl bitirebilir?

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soğuk Savaş döneminden beri Akdeniz'e en buyuk Rus donanma gücünü indirebilir. Böyle yaparak belki de uzun zamandır devreye girmesi istenilen Türk Akımı'nın da ilk etapta askeri olarak güvenli duruma getirmek isteyecektir.

SAVAŞ GEMİSİ MANŞ'TAN GEÇERKEN İNGİLTERE'DE BÜYÜK SORUN OLMUŞTU

Hava filosunu taşıyan gemi öyle bir yere konuşlandırıldı ki: Suriye'nin batı tarafindaki Akdeniz'de stratejik olarak olarak kuzey ve güneyde dost ülkeler arasında yerleştirildi. Ülkelerden birisi, geçen hafta imzalanan Türk Akımı projesinin taraf ülkelerinden biri Türkiye ve diğeri de Rusya'nın hem askeri hem de ekonomik yönden bağlarını geliştirmek istediği Mısır. 

RUS ÇIKARLARI

Fakat aslında bu anlaşmalar, her ne kadar kendi bakımlarından önemli olsalar da daha geniş kspsamlı ve tamamen Rus çıkarlarına göre yapılmıştır. 

Rusya'nın müttefiki İran'ın güneydoğu sınırında Pakistan yer alıyor ve Rusya da modern tarihte ilk kez Rusya ve Pakistan'ın ortaklaşa bir askeri tatbikat yapacağını duyurmuştu. Bu, aynı zamanda Asya'da Rusya'nın etkisinin genişlemeye başladığını da göstermektedir.

Pakistan'ın doğu komşusu Hindistan var bir de. Ekim ayının ortasında Rusya'nın çoğu devletin sahibi olduğu petrol şirketi Rosneft'in diğer ortaklarıyla beraber, Hindistan'ın Essar Oil şirketine 12.9 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklanmıştı. Buna ilave olarak da bir Rus şirketinin de Hindistan'da ayni düzeydeki bir şirketle Hindistan'ın alt yapısına 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı konuşulmakta. 

HİNDİSTAN'A FÜZE SATIŞI PLANLARI

Aynı zamanda gelen haberlere göre de Rusya'nın Hindistan'a füze satışı ve ortak bir şirket ile beraber askeri helikopter üretme anlaşmasının imzalandığı belirtilmişti. Hindistan da Rusya ve Pakistan ile beraber 2017 yılında tatbikata katılacak.

Geçen hafta da Filipinler başkanı Rodrigo Duterte de artık resmi olarak ABD'den koptuğunu ve bundan sonra da dünyaya karşı Çin, Filipinler ve Rusya'nın olduğunu açıkladı. bu her ne kadar arzu edilecek bir davranış gibi görünse de Rusya'nın Manila büyükelçisi, Duterte'den Moskova'dan almayı istediği yardımları listelemesini istemişti.  

RUSYA VE ÇİN BÜYÜK OYNUYOR, TÜRKİYE NERESİNDE ?

Çin'in bölgedeki ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye başlaması göz önünde bulundurulsa, Rusya ve Çin süper gücünün bölge ülkeleri etkileri altına alarak Hint Okyanusu'nn tüm kıyısını kilitleyecek denilebilir. 

Hatta kadim Rus müttefiki İran ve yeni müttefiki Mısır arasında sıkışıp kalan ABD'nin en sadık uydusu Suudi Arabistan bile çok yakın bir zamanda Rusya'ya yanaşabilir; yanaşmak zorunda kalabilir. Haftasonunda da Suudi enerji bakanı, Rus meslektaşıni Riyad'a davet ederek Körfez Ülkeleri'nin golbal anlamda petrol fiyatlarını sabitleme çalışmalarına katılmasını istedi.

Tüm bunlar yaşanırken Putin'in Akdeniz'e Rus filosunu göndermesi aslında düşünüldüğü gibi Orta Doğu'da güç uygulamasıdır. Ki bu filonun Halep'i kaybetmek gibi bir niyeti de yok. Rusya ve Çin, aslında çok daha büyük bir şeye doğru adımlarını atıyor. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı