PUTİN’İ KIÇÜSTÜ OTURTTUK


Prut Savaşından (1711) sonra Ruslara bir kez daha haddini bildirdik, Putin’i dize getirdik. Lavrov, Kizir Ahmet Paşa karşısında soğuk terler dökerken kaçacak delik arayan Rus yetkililer; “Aşk olsun valla, biz Türkleri böyle bilmiyorduk” diyerek teslim bayrağını çektiler. Bu başarıda yönetenlerimizin stratejik derinliği etkili oldu.
Gelişmelerin adını açıklamayan tanığına göre kapalı kapılar arkasında son kez bir araya gelen taraflar arasındaki istikşafi görüşmeler çok çetin geçti. Rus yetkililerinin angajman kuralları üzerinde ısrarla durduklarını gören temsilcimiz:
“Yav ne var bu angajmanda anlayamadım. Niye Esedin tepesinde dolaşıp duruyonuz, o bizim eski kankamız, gelin ben size yer göstereyim. İncirlik üzerinde dolaşın, Erhaç üzerinde dolaşın; olmadı Bodrum’da dolaşın. Lakin buna karşılık biz de sizden nükleer santral isteriz. Yanlış anlamayın, yani parası neyse verecez”, deyince kefere feleğini şaşırdı.
Ancak yüzsüzlüğü ele alan Rus yetkililer bu kez de Baltacı Mehmet Paşanın Katerina’yı perişan ettiğini bahane ederek uçaklarımızın Suriye hava sahasına girmemesini istediler. Lakin bizim altta kalıcı olmadığımızı hesaplayamamışlardı. Nitekim temsilcimiz:
“Tamam lan, girmeyiz. Bizi Suriye ile mi korkutacaksınız, gelsinler ben onlara çadır kurayım, iş vereyim, insanlık öldü mü? Lakin buna karşılık biz de sizi Ege sahillerinde görmek isteriz. Antalya’da yurtlandınız, öteki taraflar mahrum kaldı; komşuluğa sığar mı bu?” demek suretiyle Rusları kıçüstü oturttu. 
Ancak bunlar utanmak nedir bilmiyorlardı. Bu kez de:
“Sizden aldığımız domatesler hormonlu çıkıyor, şunun düzgün olanını gönderin; yoksa gazınızı keseriz”, diye tutturdular.
Tutturdular ama temsilcimiz de laflarını ağızlarına tıkadı:
“La havle ve la kuvvete! Siz bizi adeta tehdit ediyonuz yahu. Ayrılık, gayrılık mı var; biz ne yiyorsak size de onu gönderiyoruz. Bundan sonra daha da özen gösteririz; lakin buna karşılık siz de boğazlardan dikkatli geçin, şov yapmayın tamam mı?” diyerek öyle bir ayak ayak üstüne attı ki, şallak mallak oldu kefere. 
Bu yanıt karşısında iyice gardı düşen Rus yetkililer:
“Abi kusura bakmayın, sizi bize yanlış tanıttılar”, diyerek tası tarafı toplayıp sıvıştılar.
Hayırlara vesile olur inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar