Protesto Edildi

Protesto Edildi

ARBADEYLE BAŞLADI
 
6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı protestolu başladı.
 
Özgür ALTUNCU- Taner YENER- İdris TİFTİKÇİ
 
 Cem Vakfı tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri toplantısı Bostancı Gösteri Merkezi'nde başladı. Açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı saat 18:00'e sürecek. Açılışa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantıya çelenk gönderdi. Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Alevi-Bektaşi önderlerinin katılımıyla divan oluşturuldu. Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki toplantıda çok sayıda vatandaş da yeraldı.
 
PROTESTOLARLA BAŞLADI
 
Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi sıfatıyla Prof. Dr. İzzettin Doğan yaptı. Doğan kürsüye çıktığı sırada bir kişi tepki göstermeye başladı. " Fethullah Gülen ile işbirliği yapan kişi Alevileri temsil edemez" diye bağıran protestocu salon dışına çıkarıldı. Bu sırada protestocuya salondaki bir kişi saldırmak isteyince kısa süreli arbede yaşandı,
Başka bir grup da taşıdıkları dövizlerle Cem Vakfı'nın toplantısını protesto etti. Protestolara rağmen konuşmasını sürdüren Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, “Yeni anayasanın yapıldığı dönemde sizleri toplantıya çağırmayı uygun buldum" diyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. İzzettin Doğan, "Yurttaşlar arasında inanç 1990'lara kadar barış içinde yaşadık. 90'lardan sonra dünyanın konjonktürünün ve özellikler Humeyni sonrasında bu barış ortamı bozulmaya başlamıştır " diye konuştu.
 

 
HAŞİM KILIÇ'IN SÖZLERİNE DESTEK
 
Doğan, "İslam gerçekten de Tanrı adına baş kesip insan yemek midir? Haşim Kılıç'ın da bir üniversite de yaptığı konuşmada 'Eğer bu Müslümanlıksa ben Müslüman değilim' söylemine hak vermeyecek miyiz? Tanrı'nın verdiği canı meşru müdafaa hariç sadece Tanrı alabilir" ifadedisini kullandı. 
 
ALEVİLERİN İSTEKLERİ
 
Alevi dedelerin, babaların kılıçlarının tahtadan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, Alevilerin sorunlarına değindi. Doğan bu sorunları "Din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmaması, Cemevlerinin inşaatına arsa ve para desteği sağlanmaması, Dedelerin, babaların eğitimlerinin karşılanmaması, Cemevlerine statü verilmemesi, Devlete ait radyo televizyon kanallarında tüm inanç gruplarında kendi inançlarını tanıtma anlatma imkanı sağlanmaması" şeklinde sıraladı.
 
BARIŞ İÇİN ŞART
 
İzzettin Doğan, "Barışın gerçekleşmesi için çözülmesi gereken iki mesele görüyorum. Birincisi, Kürt meselesi, ikincisi ve bana göre daha önemlisi Alevilerin sorunları… Akil İnsanlar Heyetine katılmamın sebebi de budur" ifadesini kullandı.
 
CAMİ VE CEMEVİ TARTIŞMASI
 
Doğan, "Sünnilerin din önderi Fethullah Gülen, 'camilerin yanında cemevlerine de yer verelim, bu ayrımı ortadan kaldıralım' dedi. Hocam dedim; cami ile cemevi arasında bir de aşevi kurulması gerektiğini söyledim. Tuzluçayır'da Alevilerin de Sünnilerin de aralarında bulunduğu bir yerde bu proje gerçekleştirilecekti. Yunus Emre'nin sözü gibi 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz. Aleviler ve Sünnilerin birbirini tanıması için çok önemli olduğunu -her ne kadar birbirimizi tanıyoruz deseler de tanımadıklarını düşünüyorum. Fethullah Gülen'in bu projesine o zamanda katılıyordum, şimdi de iştirak ediyorum daha sonra da iştirak edeceğim. Çünkü Mevlana'nın dediği gibi barış neredeyse ben oradayım, savaş neredeyse ben orada değilim"dedi.
 
VALİ MUTLU KONUŞTU
 
Toplantıda söz alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise "İnsanın maddi ve manevi yönleri vardır. İnsanların ruhunu besleyen en önemli şey de inançlardır" dedi. Mutlu, " Gelmiş olan Muharrem ayı itibari ile çok daha derinden hisleneceğimiz, birbirimize hoşgörü ve birbirimize kardeşlik içinde sarılacağız. İnsanlar müminler, inananlar kardeştir. Kendimiz için istediğimiz her şeyi kardeşlerimiz içinde istemek bizim görevimizdir. Değerli canlar, dedeler, babalar, ana, bacılar bu toplantı bizim sevgimizi inancımızı güçlendirecektir "şeklinde konuştu.
 
TOPBAŞ: CEMEVLERİYLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME ÇIKMALIDIR
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da " Açılım paketleri bitmedi. Cemevleriyle ilgili yasal düzenlemeler çıkmalıdır, çıkacağına da inanıyorum "dedi. Topbaş'ın bu sözleri salondan alkış aldı.
ÖZGÜNDÜZ'E ALKIŞ...
Dünya Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün konuşması da toplantıya katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Özgündüz'ün özellikle, "Bu ülke Vahabilerin, Selefilerin değil. İnsan eti yiyenler bu ülkede barınamazlar" sözleri büyük alkış aldı.