PRİŞTİNE’DE YER YERİNDEN OYNADI

PRİŞTİNE’DE YER YERİNDEN OYNADI

Priştine’de 27 Ocak'ta meydana gelen protestoların bilançosu ağır oldu.

Kosova'nın Priştine şehrindeki protestolarda meydana gelen maddi zarar 1 milyon 300 bin euro olarak açıklanı. Kamu Yönetim Bakanlığı ekiplerinin sahada yaptığı ön hasar tespit çalışmalarına göre, Priştine’de Salı günkü protestolarda meydana gelen maddi zarar 1milyon 300 bin euronun üzerinde. Kamu Yönetimi Bakanlığının açıklamasında, Protestolarda meydana gelen maddi zarara kamu ve özel binalar, meydanlar, cadde ve sokaklar, özel arabalar, polis araçları, ışıklandırma ve trafik işaretlerinin yanı sıra diğer objelere verilen zararların da dahil olduğu belirtildi. Ekonomistler, Kosova bütçesinin 1 milyar 250 milyon euro olduğunu hatırlatırken bir gün içinde meydana gelen 1 milyon 300 milyon maddi zararın Kosova ekonomisini bir hayli etkileyeceğini belirtiyor. Ekonomi uzmanları, geçen Cumartesi yapılan ilk protestolarda büyük maddi zararın meydana geldiğini vurgularken, bunun hesabı yapılmadığı için, Hükümeti suçluyor. Ekonomi uzmanlarına göre, Cumartesi ve Pazartesi günü, düzenlenen protestolardaki toplam maddi zararı 2 milyon euronun üzerinde.

 

72'Sİ POLİS TOPLAM 170 KİŞİ

Kosova Polisi, sakin başlayan, ancak kısa bir süre sonra göstericiler ile polis arasında çatışmaya dönüşen protesto gösterisinde 72’si polis olmak üzere toplam 170 kişinin yaralandığını açıkladı. Kosova polisi, tedavisi süren 3 yaralıdan 2’sinin gösterici, birinin de polis olduğunu belirtti. Yaralıların sağlık durumlarının iyiye gittiğini ifade eden polis, yaralıların vücutlarından plastik mermi çıkarıldığı iddialarını yalanladı.

160 PROTESTOCU YARGILANACAK

Geçen Salı günü muhalefet partileri tarafından örgütlenen protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan 160 protestocunun mahkemeye çıkarılması bekleniyor. 27 Ocak gününde düzenlenen protesto gösterisinde polise ve kurumlara saldırdıkları gerekçesiyle 160 protestocu gözaltına alınmıştı.

“VETEVENDOSYE” HAREKETİ

Kendin Karar Al “Vetevendosye” Hareketi düzenlendiği basın toplantısında 4 Şubat Çarşamba günü protesto düzenleyeceğini açıkladı. Basın toplantısında konuşan “Vetevendosye” lideri Albin Kurti, Jablanoviç görevinden alınmadığı ve Trepçe yasası Meclise geri gönderilmediği için 4 Şubat saat 12’de, Kosova başbakanlık binası önünde protesto düzenleyeceklerini açıkladı. Albin Kurti, protestolara Nisma, AKK ve UÇK savaş gazilerinin katılacağını da açıkladı. Albin Kurti, Jablonoviç’in istifasını, Sırp asıllı olduğu için değil, Kosovalı annelere hakaret ettiği için istediklerini söyledi. Kurti, protestoların barışçıl olacağını vurgularken, Kosova Polisine şiddetten uzak durması çağrısında bulundu. “Vetevendosye“ lideri, “Çarşamba günü polis şiddet kullandığı takdirde cevabımız çok ağır olabilir” dedi. Kurti, Jablanoviç’in istifa etmesi durumunda protesto kararını yeninden gözden geçireceklerini ifade etti. Basın toplantısında Albin Kurti protestolarda göz altına alınanların hemen serbest bırakılmasını isterken Kosova Meclisinde Kosova Polisinin plastik mermi kullanması konusunun görüşülmesini talep etti.

BAKAN JABLONOVİÇ'İN İSTİFASI BEKLENİYOR

Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Jablanoviç’in görevinden istifa etmesi bekleniyor. Bu haberi hükümet kabinesinin içinde bir kaynak teyit etti. Bu kaynağa göre, koalisyon ortakları Başbakan İsa Mustafa ve Yardımcısı Haşim Taçi bakandan bunu talep etti, bu nedenle Aleksandar Jablanoviç’in istifa etmesi bekleniyor.

KISA AÇIKLAMA

Kosova’da ne pahasına olursa olsun ülkede istikrarı talep eden uluslararası etmenler de bu istifayı destekliyor. Bu haberi Bakan Jablanoviç, yalanlamayarak kısa açıklamada bulundu. Bakan Jablanoviç “Birkaç gün medya için hiçbir açıklama yapmak istemiyorum ve en kısa zamanda kararımı açıklayacağım” dedi. Bakanın istifası, Ocak ayı başında başlayan protestoların taleplerinden birini teşkil ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı