POLONYA'NIN AKP'Sİ HALKI İSYAN ETTİRDİ

POLONYA'NIN AKP'Sİ HALKI İSYAN ETTİRDİ

Aşırı muhafazakar Yasa ve Adalet Partisi iki ay önce yapılan seçimlerde ezici bir çoğunluk sağlayarak iktidara gelmişti.

Polonya’nın başkenti Varşova ve diğer büyük şehirlerde bugün binlerce Polonyalı yeni kurulan muhafazakar hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü. 

ESKİ LİDER DESTEK VERDİ

Göstericiler yeni kurulan muhafazakar hükümeti Polonya’da demokrasinin altını oymakla suçluyor. Hükümetİ eleştirenler arasında eski sendika lideri ve devlet başkanı Lech Walesa da bulunuyor.

ANAYASA MAHKEMESİNE ÜYE ATAMALARI KRİZİ BAŞLATTI

Anayasa Mahkeme’sine üye atamasında hükümetin izlediği tutum Polonya’da siyasi krize dönüştü. Hükümet Anayasa Mahkemesini politize etmeğe çalışmakla suçlanıyor. Polonya’da yeni işbaşına gelen muhafazakar hükümet yüksek mahkemeye kendisi 5 yeni üye atamak isterken, bir önceki hükümetin görevden ayrılmadan önce atadığı hakimleri ise tanımak istemiyor.

‘’İÇ SAVAŞLA SONUÇLANABİLİR ‘’

Hükümeti eleştirenler arasında bulunan Dayanışma Sendikası eski başkanı ve eski Devlet Başkanı Lech Walesa da hükümetin yüksek mahkeme hakim atamalarındaki tavrını eleştirerek ‘’açık ve demokratik bir reform süreci’’ yaşanması gerektiğini söyledi. Lech Walesa “Onları uyarıyorum. Bu şekilde hareket etmezlerse bu süreç iç savaşla sonuçlanır’’ dedi

POLONYA'NIN AKP'Sİ

Aşırı muhafazakar Yasa ve Adalet Partisi iki ay önce yapılan seçimlerde ezici bir çoğunluk sağlayarak iktidara gelmişti. Başbakanlığı Beata Szydlo yürütmekle birlikte partiyi ve hükümeti daha önceki başbakan Jaroslav Kaczynski’nin perde arkasından yürüttüğü söyleniyor.

 


 

Kaynak:Haber Kaynağı