POLİSLERE UZUN NAMLULU SİLAH İLE ATEŞ AÇILDI

POLİSLERE UZUN NAMLULU SİLAH İLE ATEŞ AÇILDI

Şehrin değişik kesimlerinden sık sık silah sesleri geliyor

Diyarbakır'da iki gündür süren olaylar akşam da devam etti. Merkez Sur İlçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet tutan polislerin üzerine uzun namlulu silahla ateş açıldı. Ara sokaktan açılan ateşte seken bir kurşun nöbet tutan polisin ayağını sıyırdı. Hastaneye kaldırılan polisin tedaviye alındığı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

KENT HAREBEYE DÖNDÜ

Diyarbakır'da akşam saatlerinde bütün semtlerde göstericiler yollara barikat kurup, kendilerine gaz bombaları atan polis panzerlerini taşladı. Kentin bir çok yerindeki elektrik direklerini deviren, mobese kameralarını kıran göstericilerin yaktığı ateşlerin dumanı kentin üzerini kapladı. Kentin her tarafından dumanlar yükselirken, göstericilerin dışında kimse sokağa çıkmadı. Şehrin değişik kesimlerinden sık sık silah sesleri duyuldu. 

KURTALAN'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 

Siirt Valiliği, olayların sürdüğü Kurtalan İlçesi'nde sabah saat 08.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Duyuru belediye ses yayın cihazından halka duyuruldu. 

SİİRT'TE PARTİ İL BAŞKANLARINDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI 

Gün boyu olayların devam ettiği Siirt'te ise Vali Mustafa Tutulmaz'ın başkanlığında HDP İl Başkanı Yılmaz Çınar, BDP İl Başkanı Ata İnan, Ak Parti İl Başkanı Fevzi Sevgili ve CHP İl Başkanı Nevaf Bilek'in katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantının ardından partilerin il başkanları halka sağduyu çağrısı yaptı. 

KOBANİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ

HDP İl Başkanı Yılmaz Çınar, IŞİD'in Kobani'ye saldırısı nedeniyle bütün bölgelerde demokratik baş kaldırı söz konusu olduğunu belirterek, "Evet açıkçası Kobani, Kürtlerin kırmızı çizgisidir. Bunun üzerine gelişen bu sürece dayalı olarak her yerde olduğu gibi Siirt'te de ciddi bir demokratik gelişme yaşanmıştır. Ancak sonuç itibariyle Siirt halkının şartlar ne olursa olsun sağduyu içerisinde bu demokratik talepleri dile getirmeyi tavsiye ediyoruz. Ve bu doğrultuda demokratik taleplerini sağduyu çerçevesinde dile getirmelerini umuyoruz" dedi. 

AK PARTİDE AÇIKLAMA YAPTI

Ak Parti İl Başkanı Fevzi Sevgili, Kobani'de olanlara üzülmemenin elde olmadığını belirterek, "Kobani'deki acı hepimizin ortak acısıdır. Siirt halkı da iki gündür Kobani'deki durumla ilgili tepkilerini dile getirmişleridir. Buradan tüm halkımıza sağduyu çağrısı yapıyoruz. Siirt Kobani'deki tepkisini demokratik bir şekilde duyurmuştur. Haklıyken haksız duruma düşmekte var demokratik tepki verilirken bunu abartarak bazı provokatörlerin şeylerine gelerek kamu kurumlara veya başka yerlere zarar vererek kimseye bir şey kazandıramayız. Hiçbirimize de bir şey kazandırmayacak Siirt hepimizin. Hep beraber el ele vererek Siirt'e sahip çıkmak zorundayız tepkiyi de yeterince hem sosyal medyada hem ulusal basında verildiğine inanıyorum. Bundan sonra halkımızın daha sağduyulu şekilde hareket edeceğine inanıyorum. Sağduyu çağrısı yapıyorum" dedi. 

CHP DEMOKRATİK EYLEMLERİ DESTEKLİYORUZ

CHP İl Başkanı Nevaf Bilek, Kobani'ye IŞİD saldırısı nedeniyle bir çok bölgede demokratik eylemlerin yapıldığını belirterek, "Bu demokratik eylemleri hepimiz destekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak da destekliyoruz. IŞİD'in Kobani'ye saldırısı hem Kürtlerin hem Türklerin hem de Arapların evine bir saldırıdır. Bu saldırıyı kendi evimize bir saldırı olarak görüyoruz. Temennimiz özellikle Siirt'te bu üç toplumun beraber yaşadığı bir yerde gerekse özel sektörün gerekse kamunun hiçbir hiç bir tarafına saldırmadan demokratik tepkilerinin dile getirilmesi bizim en büyük temennimizdir. Burada bizim dikkat etmek istediğimiz şey şudur; Bu çözüm sürecinin buraya kadar gelmesinden sonra en kısa zamanda bizim de temennimiz IŞİD'in bir an önce Kobane'den bertaraf edilmesi Türkiye'nin ve diğer 3 parçada da herkesin kendi evine çekilip bu çözüm sürecine katkı sağlaması dileğimizdir" dedi. 

CİZRE'DE SURİYE SINIRINA YÜRÜDÜLER 

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde DBP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Cizre ile Mardin'in Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Saklan Deresi mevkiindeki sınır tel örgütlerini kaldırarak Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesine doğru yürüdü. Sınır kesiminde bulunan askerlerin nöbetçi kulübelerine Abdullah Öcalan posterleri ve YPG flamaları asan grubu askerler havaya ateş açarak durdurmak istedi. Grubun durmaması ve yürüyüşüne devam etmesi üzerine askerler daha sonra bir tepeye çekildi. Suriye tarafından da YPG'liler ile köylüler Cizre'den giden grubu karşıladı. Cizre'den giden ve Suriye'den gelen grup daha sonra birbirine karıştı. Suriye sınır kesiminde eylemlerini sürdüren binlerce kişi nöbet eylemine başlarken, bazı vatandaşlar ise sınırda çadırlar kurmaya başladı. Cizre ilçe merkezinde ise yol kapatan göstericiler polisle çatışmayı sürdürüyor. 

NUSAYBİN'DE BANKA ŞUBESİ YAKILDI 

Mardin'in sokağa çıkma yasağı ilan edilen Nusaybin İlçesi'nde akşam saatlerinde Lozan Caddesi üzerinde bulunan kamuya ait banka şubesine molotoflu saldırı düzenlendi. Bankanın kepenklerini kırıp içeriye giren saldırganlar eşyaları ateşe verip, tahrip etti. Alevlerin büyümesi üzerine banka şubesinin üzerindeki dairelerde oturan vatandaşlar evlerini terk etti. Yolların barikatlarla kapalı olması nedeniyle bölgeye geç giden itfaiye ekipleri alevlere müdahale edip kontrol altına aldı. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı