Polise Harcanan Para Denetimden Neden Kaçırılıyor

Polise Harcanan Para Denetimden Neden Kaçırılıyor

POLİS DEVLETİ BÜTÇESİ

İCraatlarını protesto eden halkına kullandığı biber gazı ile dünya birinciliği sırasına oturan polise ayrılan ödenek dudak uçuklatıyor. Sendikaorg'un sitesine taşıdığı Cumhuriyet analizi, AKP'nin devlet harcamalarını denetimden kaçırma çabalarına bir yenisinin eklendiğini işaret ediyor.
Gezi Parkı olaylarında uyguladığı görülmemiş şiddetle dünyada bile dehşet yaratan polisin hesaplarını Sayıştay’dan gizlediği ortaya çıktı. Hükümetin, polise geçen yıl fazladan 1 milyar lira para akıttığı belirlendi.

HESAPLAR SAYISTAYDAN NEDEN KAÇIRILIYOR?
 
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; Sayıştay, gerekli bilgi ve belgeler gönderilmediği için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını denetleyemedi. Sayıştay, Meclis’e gönderdiği Emniyet’e ilişkin denetim raporunda, “Denetim görüşü oluşturabilmek için gerekli mali rapor ve tablolar ile ilgili bilgi ve belgeler kamu idaresi yönetimi tarafından sağlanamadığı için Emniyet Genel Müdürlüğü 2012 yılına ilişkin mali rapor ve tabloları hakkında görüş bildirilememektedir” diyerek, hesapların kendilerinden saklandığını duyurdu.



BİBER GAZI SIKMAK POLİS HİZMETİ Mİ?

 
Raporda sadece Emniyet’e ilişkin bazı sayısal bilgiler yer aldı. Polis teşkilatının, 255 bin 239 personeli ile hizmet verdiği belirtilen raporda, “2011 yılında bir polis memuru ortalama 297 vatandaşa hizmet verirken, 2012 yılı itibarıyla bu sayı 291’e düşmüştür” ifadesi kullanıldı.

POLİS BÜTÇESİ BAKANLIK BÜTÇESİNİ GEÇİYOR
 
Emniyet’in bütçesini aştığı için hükümetin yedek ödenekten para aktardığı saptamasına yer verilen rapora göre; Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 2012 yılında 12 milyar 119 milyon 314 bin TL ödenek tahsis edildi. Ancak mali yıl içerisinde “birimlerin artan ihtiyaçları doğrultusunda” yedek ödenek alındı ve geçen yıl toplam 13 milyar 125 milyon 872 bin 117 TL harcama gerçekleştirildi. Bu harcamanın 1 milyar 360 milyon 40 bin 398 TL’sini mal ve hizmet giderleri oluşturdu. Silah, biber gazı, araç ve diğer gereçler bu giderlerin içinde yer aldı. Bu rakam çok sayıda bakanlığın bütçesini geride bıraktı.