PLÜTON'UN KALBİNE AİT YAKIN ÇEKİM FOTOĞRAF

PLÜTON'UN KALBİNE AİT YAKIN ÇEKİM FOTOĞRAF

NASA, New Horizons uzay aracının Plüton sisteminde elde ettiği yeni fotoğrafları sundu. Plüton'un üzerindeki kalp şeklindeki bölgeye 'Tombaugh Regio' adı verildi.

NASA, TSİ 21.00'da başlayan sunumda Plüton sisteminden elde edilen ilk veriler hakkında bilgi verdi. New Horizons ekibinin üyeleri, Plüton ve uyduları Charon ile Hydra hakkında bilgi sundu.
 
New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, uzay aracının Plüton'dan şu an 1,6 milyon kilometre ötede olduğunu ve taşıdığı yedi bilimsel donanımdan beş tanesinin gönderdiği bilgileri değerlendirdiklerini söyledi. Stern, 'son derece etkileyici ve aktif bir sistemle karşı karşıya olduklarını' belirtti.
 
HALEN AKTİF
 
Al Jazeera'nın haberine göre NASA'nın sunduğu en detaylı fotoğraf, Plüton'un kalp şeklindeki bölgesinden geldi. NASA, bölgenin Plüton'un kaşifi Cylde Tombaugh'un ardından 'Tombaugh Regio' olarak adlandırıldığını açıkladı.
 
New Horizons ekibi, Tombaugh Regio'da tek bir çarpışma krateri izi olmadığını ve bu durumun 'bölgenin 100 milyon yıl kadar genç olduğuna işaret ettiğini' belirtti.
 
Tombaugh Regio'da en dikkat çekici oluşumlar ise uzunlukları 3 bin metreyi geçen dağlar. Jeofizik ve Görüntüleme Ekibi'nin (GGI) başında yer alan Jeff Moore, yakın çekim yapılan alanın Plüton'un yüzde 1'inden daha az bir yer kapladığını ve gezegenin jeolojik olarak halen aktif olduğuna işaret ettiğini söyledi.