PKK'DAN İŞİD HAKKINDA BOMBA AÇIKLAMA

PKK'DAN İŞİD HAKKINDA BOMBA AÇIKLAMA

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin “bir tiyatroyu” andırdığını söyledi


PKK’nın Suriye kolu PYD’nin öncülüğünde bu ülkedeki Kürt bölgesinde kurulan ve adına “Rojovo” denilen özerk devletin Savunma Bakanlığı İç ve Dış İlişkiler yetkilisi Dr. Nasır Hacı Mansur, kanlı örgüt IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin “bir tiyatroyu” andırdığını söyledi. Mansur, AKP Hükümeti’nin, IŞİD’i kullandığını söyledi. Mansur, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Süleyman Şah Türbesi’nde nöbet değişimi için Suriye’ye giren konvoyuna ilişkin çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. 

Cumhuriyet’ten Özgür Ulusoy’ın haberine göre; Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD-Arapçası: DAİŞ) konusunda uzmanlığı ile tanınan Dr. Hacı Mansur, Rojava’dan telefonla Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, cihatçı örgütün son dönemde güçlenmesinin nedenlerini anlattı.

IŞİD’in pek çok istihbari örgütle doğrudan ilişkisi olmasa, tek bir istihbarata hizmet etmese de bu örgütler tarafından kullanıldığını söyleyen Nasır Hacı Mansur; İran, Türkiye, Suriye istihbaratlarının yanı sıra Avrupa ülkelerinin istihbarat örgütlerinin de IŞİD’e sızdığını kaydetti. 

Suriye’de cezaevinden çıkan pek çok kişinin Doğu cephesinde, hatta Musul’a giden grupta IŞİD saflarında yer aldığını belirten Mansur, “zayıf bir IŞİD işlerine yaramayacağı için istihbarat örgütlerinin IŞİD’i güçlendirmeyi tercih ettiğini” belirtti. IŞİD’e kasten silah verildiğini ifade eden Kürt yetkili, Musul’un nasıl bu kadar çabuk düştüğü sorumuza “Musul’da 20 binden fazla gücü vardı devletin, tek bir kurşun sıkılmamış, ordu 200 uçaksavarını bırakmış, hepsi IŞİD’in eline geçti, tiyatro gibi” yanıtını verdi. 

“Sanki oyun içindeler, yani bakarsanız hükümetin telaşı yok, Kürdistan Demokrat Partisi’nin telaşı yok, Barzani kendinden emin konuşuyor, sanki Irak Kürdistanı’na geçilmeyeceğinden eminler, bu bir soru işareti bırakıyor” ifadesini kullanan Dr. Mansur, bu işin pek çok yüzünün olduğunu ve planlamışa benzediğini savundu.

İRAN VURMAK İÇİN BAHANE ARIYOR

Aynı zamanda Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yönetim Kurulu üyesi olan Kürt yetkili, istihbarat örgütlerinin bu saldırılardan çıkarının ne olduğu yönündeki soruya da “Maliki’nin amacı 3. defa başkan olsun, Kürtlerin amacı Maliki’yi saf dışı bırakmak, İran’ın amacı sanki Sünni bölgelerindeki olaylarla, terör bahanesiyle operasyon yapma, Şiilerin otoritesi ve iktidarını pekiştirmektir, herkes IŞİD’i şu anda kullanıyor” yanıtını verdi.

“KERKÜK’E GİRERLERSE TÜRKİYE MÜDAHALE EDER”

Nasır Hacı Mansur, “Türkiye nasıl kullanıyor peki” sorumuzu da şöyle yanıtladı:

“Onlar Kerkük’e giderse, Irak’a müdahale için bahane ortaya çıkıyor. Tuzhurmatu bölgesinde iki patlama oldu. Bu bir baskı aracı olarak kullanılıyor. IŞİD’in, Suriye’deki olaylarla müdahale nedeniyle de Türkiye ile ilişkisi var. Türkiye IŞİD’i; 1) Suriye rejimine karşı, 2) Kürtlere karşı kullanmak üzere destekliyor. YPG ve PYD’nin yayılmasından korkuyorlar.”

IŞİD’in Musul’dan yeterince silah ve para aldığını, büyük bölümünün Suriye’ye geri çekilmesini beklediğini kaydeden Dr. Mansur, örgütün elinde henüz büyük petrol kuyularının bulunmadığını, “Kerkük’ü almaları durumunda çok büyük petrol kuyuları olacağını” vurguladı.

“BARZANİ DE İŞİN İÇİNDE OLABİLİR”

Barzani’nin destek açıklaması yapmasına karşın harekete geçmemesiyle ilgili olarak, “Barzani’nin Türkiye siyasetinin pençesinde olduğu, koordineli bir şekilde hareket ettiği, petrol meselesinin de bunun bir parçasını oluşturduğu” yorumunu yapan Kürt yetkili, “Barzani de bu işin içinde olabilir” derken şu anda Kürt bölgelerini emniyete alanların Talabani’nin peşmergeleri olduğunu, YPG’nin henüz müdahale etmemekle birlikte Kürtleri savunmak için hazırlık yaptığını vurguladı.

Musul’daki komandoları andıran IŞİD militanları görüntüleri için, cihatçı örgütün “Suriye’de de benzer şekilde davrandığı, yüzlerce araçlık konvoylarla hareket ettiği, kimsenin onlara dokunmadığı yorumunu yapan” Dr. Mansur, İran’ın müdahalesine ABD’nin tepkisinin ne olacağıyla ilgili görüşünü sorduğumuzda, “Ortak bir şey yapmasa da gözünü kapatır” yanıtını verdi.

“TÜRKİYE IŞİD'LE ESİR TAKASI YAPMIŞTI”

Rojava Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin IŞİD’le ilişkileriyle ilgili sorumuzu yanıtlarken, Süleyman Şah Türbesi krizi sırasında IŞİD’in biri subay 4 Türk askerini rehin aldığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait tankların ve zırhlı araçların Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’ne gittiği olayla ilgili olarak Türk basınına yansımayan bir iddiayı dile getiren Dr. Nasır Hac Mansur, “IŞİD elindeki Türk askerlere karşı Türkiye’nin elindeki IŞİD mensuplarının bazılarının serbest bırakılmasını istedi. Sonunda takas yapıldı” dedi. Kürt yetkili, biri subay 4 askere karşı IŞİD’in istediği 20 yabancı savaşçının bırakıldığını dile getirdi.

Kürt yetkili, Akçakale’de hem resmi kapının hem resmi olmayan sınırın, yaralıların, cenazelerin ve yardımların taşınmasında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı